www.car.cz
 

O víkendu začíná ve Francii největší evropský závod úsporných vozidel
     10.5.2007 11:29 - tisková zpráva


V Praze 10. května 2007 – Tisíce mladých inženýrů z celé Evropy se sjíždějí
do Francie, aby od 11. do 13. května testovali a porovnávali své nové technologie zaměřené na trvale udržitelnou mobilitu. Letošní ročník
Shell Eco-marathonu nabídne historicky nejvyšší účast – přihlásilo se více než
250 studentských týmů z celé Evropy a celý závod se bude konat pod záštitou Janeze Potočnika, komisaře Evropské unie pro vědu a výzkum.

 Letošní ročník Shell Eco-marathonu představí na 3 000 mladých vývojářů ze 20 zemí – celkem 257 týmů  reprezentujících univerzity a střední školy. Již po třiadvacáté je cílem letošního závodu dosažení minimální spotřeby paliva s pomocí vozidla vlastní konstrukce a výroby – to vše s využitím klasického nebo alternativního pohonu a při dosažení co nejnižšího množství škodlivých emisí. Celý závod je zároveň pohledem mladých vědců na budoucí způsoby přepravy.

Dosavadní rekord evropského Shell Eco-marathonu v kategorii spalovacích motorů drží od roku 2004 francouzský tým lycea La Joliverie, který dosáhl úctyhodných 3 410 kilometrů na jeden litr paliva. Absolutním rekordmanem je však tým švýcarské univerzity ETH Zürich, který se svým vozítkem na palivový článek urazil v roce 2005 celkem 3 836 kilometrů na ekvivalent jednoho litru benzínu.

V letošním ročníku bude bohužel pro technické komplikace s vozidlem poháněným vodíkem chybět český zástupce – tým HydrogenIX složený z mladých inženýrů
 Technické univerzity v Ostravě, který se Shell Eco-marathonu pravidelně účastní.

Vedle běžných paliv, jako jsou benzín, nafta nebo LPG, bude 65 vozidel spoléhat na alternativní zdroje energie – vodík, biopaliva nebo solární energii. Oproti předcházejícím letem se vedle soutěžních prototypů velmi výrazně rozšířila kategorie vozidel určených pro běžný městský provoz (v porovnání s rokem 2006 o celých  60 %). Odráží se zde zájem mladých inženýrů hledat nová řešení pro snižování dopadu tradiční městské dopravy na životní prostředí.

Kromě soutěží o pokoření rekordu závodu v úspoře paliva v jednotlivých kategoriích je vyhlášena mimo jiné také soutěž o nejekologičtější vozidlo, tedy vůz, který vyprodukuje nejméně emisí oxidu uhličitého.

Více informací o závodu najdete na adrese www.shell.com/eco-marathon.

 
Royal Dutch Shell plc
Společnost Royal Dutch Shell plc je registrovaná v Anglii a Walesu, má centrálu v Haagu a její akcie jsou kótovány na burzách v Londýně, Amsterodamu a New Yorku. Společnost Shell působí ve více než 145 zemích světa v oblastech průzkumu a těžby ropy a zemního plynu, výroby a marketingu kapalného zemního plynu a zkapalňování zemního plynu, dále výroby, marketingu a přepravy ropných produktů a chemikálií a projektů zabývajících se obnovitelnými zdroji energie zahrnující větrnou a solární energii.

Pro další informace prosím navštivte  stránky www.shell.cz

 

AMI Communications                                                Shell Czech Republic

Dana Frumarová                                                       Petr Šindler

PR


 
 
Fotogalerie:   LE MANS ENDURANCE SERIES Valencie © DDPI

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose