www.car.cz
 

Pohár octávií v Mostě odstartoval jako vždy: dramaticky a s karamboly
     14.5.2007 06:51 - tisková zpráva


Dva první ostré závody jedenáctého ročníku Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu rozhodně nezůstaly nic dlužny jeho tradiční pověsti. Diváci na Autodromu Most v neděli viděli tvrdé souboje a karamboly, úřadovat museli sportovní i techničtí komisaři. Zlato získal jednou Matějovský a jednou Janiš, druhý byl dopoledne Janiš a odpoledne Vorba. Dopolední třetí místo vybojoval nováček poháru Aleš Jirásek a odpoledne matador Václav Brejla.

 

Start dopolední jízdy na sedmnáct kol se neobešel bez velkého karambolu v šikaně. V něm figurovali nováčci Urban a Bareš a oba museli poškozené vozy odstavit. Matějovský využil prvního místa na startu a začal se vzdalovat ostatním. Ti za ním sváděli vyrovnané, ale také tvrdé souboje. Brejla se ze čtvrté pozice na startu probojoval na druhou, za ním postupoval dopředu Vorba, který naopak ze druhého místa na roštu po startu hodně ztratil. Pěkná podívaná byla na duely Petera Pála s Jiřím Gottwaldem.

 

Nepříjemná situace nastala v momentě, kdy Vaníček, jedoucí v polovině startovního pole, začal dotírat na Dostála. Dvakrát za sebou do něj vrazil, když nedobrzdil a ředitelství závodu pro něj vyhlásilo trest Drive Through. Jezdec jej ale tři kola nerespektoval a dál se účastnil soubojů ve vláčku za Pálem, Dostálem a Gottwaldem. Na startu tedy zavlála černá vlajka se startovním číslem 12. Jezdec však nerespektoval ani vyloučení ze závodu!

 

Matějovský si zatím v čele vytvořil velký náskok a za ním se až do posledního kola měnilo pořadí. Janiš nakonec ještě ze třetího místa poskočil na druhé před Jiráska a čtvrtý dojel Brejla. Pátý Vorba, šestý Pál, sedmý Dostál a osmý Gottwald.

Vaníček dojel před startovního maršála, zastavil na startovní čáře, vystoupil z vozu a teatrálně odešel. Dlužno dodat, že sbor sportovních komisařů pak jeho chování vyhodnotil jako velice nesportovní a kromě vyloučení ze závodu bude disciplinární komise Federace automobilového sportu AČR jednat i o budoucnosti jeho závodnické licence.

 

Měl jsem po smůle v loňském pohárovém roce obrovskou motivaci vyhrát. Dneska všechno fungovalo, udělal jsem si náskok a pak jsem ho jen udržoval, mám velikou radost,“ svěřil se vítězný Matějovský. Erik Janiš jen poznamenal, že s adaptací na odlišný typ techniky už se podle všeho vyrovnal. Nováček Jirásek třetím místem překvapil. „Skoro jsem nečekal, že to bude tak dobré. Ale všechno fungovalo perfektně a já děkuju všem kdo mi pomohli,“ doplnil.

 

Ani start odpoledního druhého závodu se neobešel bez karambolu v šikaně. Nejhůře jej odnesl právě Jirásek, který s poškozeným předním zavěšením kol v závodě skončil. Matějovský startoval ze třetí řady, ale jako zázrakem se mu podařilo proklouznout kolem točících se vozů a brzy byl opět na první pozici před Pálem, který šel do závodu z Pole Position. Toho pak ještě předjeli Janiš a Vorba.

 

Pál a Vršínský pak ale měli v šikaně incident a sportovní komisaři Pála potrestali průjezdem boxy. Zmínit lze ještě dívčí válku mezi Hájkovou a Peškovou. V jednom ze soubojů došlo ke kontaktu a Slovenka jej odnesla poškozeným zavěšením předních kol. „Místo sbíhavosti to najednou byla rozbíhavost, auto nezatáčelo a hrozně se hřály gumy. Prostě smůla,“ okomentovala situaci. Dlužno dodat, že Laura úspěšně vybojovala i duel s vlastním otcem, kterého v jedné chvíli dokonce poslala do kačírku…

 

Pořadí v cíli tedy znělo Matějovský, Janiš, Vorba, ale techničtí komisaři  našli při kontrole vítězného vozu drobné, ale nepovolené úpravy zavěšení zadní nápravy. I když údajně nemohly ovlivnit chování vozu, Michal byl z druhého závodu diskvalifikován. Vítězem se tak stal Janiš před Vorbou a Brejlou. „Upřímně řečeno, vítězství na trati by mě hřálo víc, ale je pravdou, že v poháru mají mít podmínky všichni stejné. Vyšší bodový příděl je samozřejmě dobrý,“ řekl pak za všechny Erik Janiš.

 

Příště se pohárové octavie utkají v prestižní společnosti FIA WTCC na brněnském okruhu. Bude to skoro přesně za měsíc, tedy v termínu 15. až 17. června.

 

(13.5. 2007)

 

BPA


 
 
Fotogalerie:   35.ročník Rallye Český Krumlov od Tomáše Holubář

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose