www.car.cz
 

Letošní Tišnov s řadou různých komplikací, ale s dobrým koncem !!
     13.6.2007 13:56 - tisková zpráva


Řada komplikací, ale s dobrým koncem

 

            Třetím podnikem Mistrovství České republiky ve sprintrally byla o druhém  červnovém víkendu mezinárodní Eurostroj rally, konající se na náročných tratích v okolí Tišnova. Populární soutěž oslavila své třetí narozeniny tím nejlepším možným způsobem – nadělila si nejpočetnější startovní pole v dosavadní historii. Svůj nemalý podíl na tomto faktu měli kromě sprinterů také účastníci Poháru České republiky a rakouské dvojice, bojující o body do seriálu Austrian Rallye Challenge.

 

Samotný průběh soutěže sice tentokrát kvůli řadě zdržení nebyl zcela podle představ organizátorů, rally se však naštěstí obešla bez těžkých havárií i jakýchkoli zranění a můžeme ji tedy považovat za úspěšnou.

 

            Oproti loňsku doznala trať soutěže několika změn. Nejdelším testem rally sice zůstala Tišnovská RZ, pořadatelé ji však po dvou letech otočili do protisměru a prodloužili o divácky oblíbený úsek s „vracákem“ v Žernovníku. Jelikož podstatná část této zkoušky vedla z kopce na uskákané vozovce, nebyla pro většinu účastníků jednoduchou záležitostí. Náročnost Tišnovského testu pak ještě umocnila závěrečná technická partie mezi domy v Hajánkách, kde na posádky čekala velmi úzká trať.

 

Druhá zkouška s názvem Říkonínská nabídla na české poměry mimořádně technickou a zatáčkovitou trať, zpestřenou o náročný šotolinový úsek v její druhé polovině. Nová rychlostní vložka, startující v Meziboří, byla sice dle mínění řady posádek rychlejšího charakteru, ani ona ale nepostrádala náročná a atraktivní místa.

 

Rozbitá šotolinová pasáž na úzké lesní cestě dokonale prověřila závodnické srdce všech účastníků a zároveň se stala jedním z divácky nejatraktivnějších míst celé soutěže. Mezi náročné pasáže se zařadily i rychlé protahováky u rybníka těsně před cílem, které ale budily velký respekt, a tak jej některé posádky s vidinou „utopeného auta“ raději prodaly.

 

            Těsně před startem organizátorům hodně komplikovaly situaci stavební práce na silnici  I/43 v Lažanech, kvůli kterým strávily posádky desítky minut čekáním u semaforu. Díky bleskurychlé pomoci firmy STRABAG, jež urychlila práce a mimořádným úsilím svých pracovníků umožnila v sobotu obousměrný průjezd staveništěm, se tak naštěstí dělo jen během seznamovacích jízd.

 

V den závodu již nebylo třeba do původního harmonogramu soutěže z tohoto důvodu jakkoli zasahovat a organizátorům proto spadl velký kámen ze srdce. Tím ale jejich trable zdaleka neskončily. Vzhledem k nutnosti zachovat běžný životní rytmus obyvatel jednotlivých obcí musel být na prvním měřeném úseku umožněn průjezd svatební kolony a následně i linkových autobusů.

 

Na sražení roztahaného startovního pole bohužel nestačilo ani dvacetiminutové přeskupení po šestém testu a do závěrečné sekce tedy všechny posádky včetně těch nejlepších vyjížděly o čtvrt hodiny později.

 

Zbytek soutěže už naštěstí proběhl relativně v klidu a naprostá většina ze 120 členného startovního pole si těžkou soutěž pochvalovala. Náročností a charakterem tišnovských rychlostních zkoušek byli nadšeni hlavně hosté z Rakouska, pro které se jedná o jedno z nejpříjemnějších zpestření celého seriálu Austrian Rallye Challenge.

 

Chválou nešetřily soutěžní dvojice, ani oba přítomní zástupci vedení challenge – Folkrad Payrich a slavný spolujezdec (bývalý vítěz světového poháru skupiny N) Peter Müller. České posádky jsou sice v otázkách posuzování tratí mnohem náročnější než naši jižní sousedé, pro které je rally hlavně zábavou, i v našem táboře ale zaznívaly vesměs pochvalné hlasy.

 

Trochu si postěžovaly jen posádky, jedoucí s vozy kategorie Super 1600, které se musely na trati poprat s množstvím prachu a v některých místech pro ně trať byla poněkud svižnější, než by si přály. Celkové hodnocení ale vyznělo příznivě a to je pro organizátory, jak zdůrazňuje Jan Olejníček (jeden ze členů organizačního výboru rally), tím nejdůležitějším hlediskem a cílem.

 

Málokdo z nezasvěcených si umí představit, kolik práce představuje příprava takové soutěže. Ale ani spousta obětavé práce by nestačila k přípravě tohoto mezinárodního sportovního podniku, kdyby nebylo pochopení a tolerance všech obyvatel obcí na trati rally, kdyby nebylo pochopení vlastníků komunikací a vstřícného přístupu města Tišnov i povolujících orgánů a institucí. Rok od roku je složitější a složitější vyřídit všechna povolení a současně vyhovět všem požadavkům obcí na trati.

 

Současně neustále rostou náklady na veškeré činnosti a služby, nutné k zabezpečení podniku. Proto není možné končit jinými slovy než díky všem sponzorům – firmám Eurostroj Schlager, Pivovar Černá Hora, Silnice Brno, Koral Tišnov, ale i všem menším, které snad ani nelze všechny vyjmenovat. I na nich závisí osud rally Tišnov.

 

Rád bych proto alespoň touto cestou jménem celého organizačního výboru Eurostroj rally upřímně poděkoval úplně všem, kdo se jakýmkoli dílem přičinil a podílel na úspěchu této sportovní akce. Byl bych rád, kdyby se nám společně podařilo udržet na Tišnovsku tuto sportovní tradici i pro rok 2008,“ dodává ne příliš optimisticky Jan Olejníček.

 

 

 Jiří Dokulil, ftr-media        


 
 
Fotogalerie:   DTM ovládla znovu Most

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose