www.car.cz
 

Pepovi Petákovi na Bohemii chyběla desetina ke stříbru
     19.6.2007 13:14 - tisková zpráva


Příbramská posádka Hroch Rally Teamu ve složení Josef Peták a Alena Benešová absolvovala o víkendu letošní čtvrtý závod MMČR v automobilových soutěžích, kterým byla Rally Bohemia. Svůj vůz Reanult Clio S1600 nakonec dovezli na šestém místě absolutně, především však na třetím ve třídě a skupině. K tomu přidali Peták s Benešovou pohár za vítězství mezi smíšenými posádkami.

 

Páteční podvečer odstartovala závod superspeciálka v Sosnové, kde nastoupil Josef Peták v přímém souboji proti Martinu Prokopovi s Citroenem C2 S1600. Příbramský jezdec zajel o 1,1 vteřiny pomaleji, přesto figuroval na vynikajícím pátém místě v absolutním pořadí. "Byl to nádherný souboj,který jsme si užívali. Udělal jsem navíc malou chybičku na jedno z dobržďování, přesto jsme s Martinem prohráli jen těsně," hodnotil úvodní superspeciálku Peták.

 

Sobotní ráno však přineslo pro všechny posádky nepředvídatelné počasí. Mokré silnice, přítomnost deštivých mraků znamenaly těžké chvíle při rozhodování správné volby pneumatik. Posádce žlutomodrého vozu nepřálo štěstí a v průběhu etapy klesala průběžným pořadím až na začátek druhé desítky. Když začal Peták zrychlovat, přišla navíc penalizace deseti vteřin za předčasný start do sedmé rychlostní zkoušky. "

 

Vůbec jsme nedokázali správně odhadnout obutí vozu a ztráceli jsme jedno místo za druhým. Ke konci jsem konečně začal zychlovat, ale přišel předčasný start. Byla to moje hloupá chyba, kterou jsem si vyčital hodně dlouho," neskrýval zlost na sebe sedmačtyřicetiletý jezdec.

 

I přes všechny problémy se posádka Hroch Rally Teamu dokázala posunout na osmou příčku absolutně. Ve skupině A jim patřilo třetí místo za dvojicí Prokop a Tarabus, přičemž na druhého jmenovaného ztráceli jednadvacet vteřin.

 

Závěrečnou etapu zahájil příbramský jezdec druhým místem a na Tarabuse získal více než devět vteřin. Nasledoval však dvojí průjezd čtyřicetikilometrovou rychlostní zkouškou Navarov, kde mohlo být vše jinak. Půl minuta náskoku zde neznamenala téměř nic. Petákovi s Benešovou však první průjezd dlouhou RZ nevyšel a ztratili na Tarabuse další dvě vteřiny. V součtu to znamenalo ztrátu 14,2 vteřiny na Tarabuse startujícího se Suzuki Ignis S1600.

 

"Na dlouhé rychlostní zkoušky nejsme moc zvyklí. Měli jsme problémy s brzdami a s gumami. Zřejmě jsme si na této rychlostní zkoušce prohráli souboj o druhé místo s Jaromírem Tarabusem. Musím však vyzdvihnout jeho výkon, protože jede fakt výborně," smutnil při přeskupení posádek příbramský jezdec.

 

Na jedenácté rychlostní zkoušce však Peták zatáhl a snížil ztrátu o 5,5 vteřiny. Před závěrečným průjezdem Navarovem tak ztrácel na stříbrnou příčku 8,7 vteřiny.

Posádky se pomalu přesunují na start navarovské rychlostní zkoušky a vyráží vstříc čtyřicetikilometrovému dramatu. Tarabus zvládá trať bez problémů, ale Josef Peták krátce před cílem lehce chybuje a ztrácí cenné vteřinky. "Chvíli, asi tak dvě, tři vteřinky jsme jeli příkopem," doplňuje jezdec.

 

Do cíle v Železném Brodu přijíždí první Tarabus a jeho čas je 23:41.0. Za chvíli přijíždí i Peták a ve vysílačce je slyšet čas 23:32.4. Všichni rychle počítají a s úžasem sledují konečné výsledky Rally Bohemia. Josef Peták s Alenou Benešovou prohrávají s druhým Tarabusem o jedinou desetinu vteřiny!

 

Přesto posádka Hroch Rally Teamu odjíždí z okolí Liberce a Mladé Boleslavi spokojena, neboť si upevnila vedení ve skupině a třídě v MMČR v automobilových soutěžích. Pro úplnost dodejme, že v absolutním pořadí dokončil Josef Peták s Alenou Benešovou Rally Bohemia na šestém místě. Ve skupině A a ve třídě skončili shodně na třetím místě a navíc zvítězili mezi smíšenými posádkami.

 

Další soutěží příbramské dvojice bude Horácká Rally, která se jede v druhé polovině července v okolí Třebíče.

 

 

 

 PR


 
 
Fotogalerie:   Rally Bohemia objektivem Pavla Malého

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose