www.car.cz
 

Severomoravský Šumperk hostí čtvrtý podnik seriálu PAP OIL CUPu 2007
     21.6.2007 07:54 - tisková zpráva


Šumperk                       

 

Již tuto neděli 24. června 2007 uvidí severomoravský Šumperk čtvrtý podnik seriálu PAP OIL CUP 2007, mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu tříd 125ccm-MX2, Open a Veterán. Dějištěm závodu bude motoristický areál Rapotínská stráň, kam vrcholný tuzemský motokrosový šampionát míří pod vlajkou PAP OIL CUPU nepřetržitě už od roku 2004. Šumperk se tak do kalendáře šampionátu zařadil pouze o rok později, než odstartovala těsná spolupráce mezi promotérskou brněnskou AGENTUROU FORSAGE  a partnerskou společností PAP OIL, slavící letos pětileté jubileum.

 

Motoristický sport na Šumpersku se může pochlubit bohatou tradicí. Pořádající Auto klub Šumperk v AČR vyvíjí svoji aktivní činnost už více než šedesát let a má na svém kontě spoustu motoristických akcí místního významu počínaje a mezinárodního formátu konče. Pamětníci vzpomínají na motokrosové závody „Šumperský kotel“, které se po několikaleté nucené přestávce vrátily ve vycíděném lesku do zmíněného areálu Rapotínská stráň, ležícího v bezprostřední vzdálenosti od hostitelského města.

 

Přitažlivost nedělního závodu zvyšuje skutečnost, že Šumperk je jediným moravským místem, kam seriál        PAP OIL CUP 2007 vedle podniků v Čechách letos zavítá. Předcházející závody PAP OIL CUPU 2007         v Pacově, Lokti a Jiníně prokázaly ve všech vypsaných třídách mimořádnou vyrovnanost soubojů o tituly, takže fanoušci motokrosu se mají nadcházející neděli v Šumperku opravdu na co těšit!

 

PAP OIL CUP 2007 - termínový kalendář

08.4. (neděle)                  Pacov (poblíž Pelhřimova) - závod se již uskutečnil

06.5. (neděle)                  Loket (poblíž Karlových Varů) - závod se již uskutečnil

03.6. (neděle)                  JINÍN (poblíž Strakonic) - závod se již uskutečnil

24.6. (neděle)               ŠUMPERK - areál Rapotínská stráň

19.8. (neděle)                  Holice (poblíž Pardubic)

16.9. (neděle)                  Třemošnice (poblíž Čáslavi)

22.9. (sobota)                 Kramolín (poblíž Nepomuku) - MOTOKROSOVÁ DRUŽSTVA

 

ŠUMPERK - poslední před přestávkou

Probíhající PAP OIL CUP 2007, seriál mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu, se těší mimořádnému zájmu naší motokrosové elity. Přestože postupem času přibývají zranění, kvalitními startovními listinami se může pochlubit i nedělní čtvrté pokračování šampionátu v Šumperku. Po uzávěrce přihlášek očekávají pořadatelé ve třídách 125ccm-MX2, Open a Veterán start celkově půldruhé stovky jezdců z České republiky, Slovenska a Rakouska, přičemž není vyloučeno, že u sobotní administrativní a technické přejímky  se objeví také někdo z Němců či Poláků.

 

Bodové zisky ze Šumperku mohou sehrát v konečném pořadí seriálu velmi důležitou roli, protože po nedělním závodě v Rapotínské stráni následuje v šampionátu jednotlivců téměř dvouměsíční přestávka, po které přijdou na řadu už jen podniky v Holicích a Třemošnici.

Systém zůstává

Stejně jako v minulých ročnících motokrosového PAP OIL CUPU jednotlivců čekají jezdce každé třídy vždy dvě jízdy. Do závodu kvalifikovaní jezdci tříd 125ccm-MX2 a Open absolvují po dvou separátně bodovaných jízdách na 30 min. + 2 kola, zatímco jezdcům třídy Veterán předepisují propozice dvě jízdy na 15 min.               + 2 kola. Ve všech jízdách bez rozdílu boduje v cíli prvních dvacet jezdců.

Motokrosovým králům motorky

Hodnotné ceny nejúspěšnějším jezdcům patří ke koloritu mezinárodního motokrosového mistrovství České republiky už od roku 2003, kdy díky spolupráci AGENTURY FORSAGE a společnosti PAP OIL doznal šampionát výrazných kvalitativních změn. A ani v PAP OIL CUPU 2007 se nebojuje pouze o poháry, kytice, spršku šampaňského a polibky pohledných hostesek. Zásluhou dohody mezi promotérskou AGENTUROU FORSAGE, společností  PAP OIL a firmou SETTE spol. s r.o. potěší letošní mezinárodní mistry České republiky zbrusu nové motocykly.

 

Po závěrečném vyhlášení výsledků v sobotu 22. září v západočeském Kramolíně (motokrosová sezóna tam vyvrcholí závodem družstev) osedlá čerstvý mistr třídy 125ccm-MX2 silniční motocykl Sachs XTC 125, stejně úspěšný jezdec ve třídě Open obdrží sportovní motocykl KTM 640 Duke a krále třídy Veterán bude čekat terénní pitbike Sachs Dirty Devil 70. Všechny tyto mistrovské jednostopé prémie budou při nedělním závodě v Šumperku vystaveny.

 

PAP OIL CUP 2007 - bodové stavy před závodem v Šumperku (neděle 24.června 2007)

Třída 125ccm-MX2:

1.František SMOLA (Orion Litomyšl - Mefo Acerbis, Suzuki) 130, 2.Tomáš BUČENEC  (Slovensko, LR Cosmetic - Ados Racing Team, Honda) 127, 3.Michal VOTROUBEK (Mňuk Motokros Team Vysoké Mýto, Yamaha) 105, 4.Marek SUKUP (Emos Kawasaki Racing Team, Kawasaki) 105, 5.Petr SMÍTKA (DMSB, Yamaha) 81, 6.Tomáš PAUL (SMS motokrosu Nepomuk, Yamaha) 66, 7.Kurt MACHTLINGER (Rakousko, Motorsport Chýnov v AČR, KTM) 55, 8.Tomáš DOKOUPIL (Emos Kawasaki Racing Team, Kawasaki) 47, 9.Petr MICHALEC (Mňuk Motokros Team Vysoké Mýto, Yamaha) 40, 10.David SOLDÁT (SMS motokrosu Stráž pod Rálskem, Honda) 35. Bodovalo zatím 38 jezdců z České republiky, Slovenska a Rakouska.

 

Třída Open:

1.Martin MICHEK (LR Cosmetic - Ados Racing Team, Honda) 117, 2.Jiří ČEPELÁK (KTM CZ, KTM) 115, 3. Jan ZAREMBA (LR Cosmetic - Ados Racing Team, KTM) 113, 4.Michal KADLEČEK (Yoko CZ Racing Team, Honda) 108, 5.Miroslav KUČÍREK (UFO Racing Team, Honda) 87, 6.Martin ŽERAVA (UFO Racing Team, Honda) 68, 7.Jan BRABEC (Max Trade Motocross Team, Yamaha) 64, 8.Vítězslav MAREK (Cermen Racing, KTM) 53, 9.David ČADEK (SMS motokrosu Nepomuk, Yamaha) 51, 10.Josef KULHAVÝ (Šváb Team Svitavy, Suzuki) 50. Bodovalo zatím 36 jezdců z České republiky, Rakouska, Německa a Polska.

 

Třída Veterán:

1.Bohumil POSLEDNÍ (SKMP - KTM CZ Praha, KTM) 130, 2.Petr DOKOUPIL (Emos Kawaski Racing Team, Kawasaki) 110, 3.Petr KOVÁŘ (Orion Racing Team Litomyšl, KTM) 90, 4.Roman HEINRICH (Motocross Racing Team, TM) 80, 5.Bronislav KRČ (SMS motokrosu Opava, Honda) 80, 6.Zdeněk VELKÝ (SMS motokrosu Nepomuk, Honda) 78, 7.Milan HEŘMAN (Moto Team Excel, Suzuki) 77, 8.Jiří HROBSKÝ (Motorsport Chýnov v AČR, Suzuki) 70, 9.František HROBSKÝ (Motorsport Chýnov v AČR, Suzuki) 69, 10. Jaroslav POTŮČEK (Motoklub Kříše v AČR, KTM) 69. Bodovalo zatím 31 jezdců z České republiky.

 

Třída 125ccm-MX2

Na jako obvykle pečlivě připravenou trať v šumperské Rapotínské stráni vyrazí s červenou startovní tabulkou lídra třídy 125ccm-MX2 mladý František Smola, sbírající v minulých letech zkušenosti v kvalifikačních závodech podniků mistrovství světa. K vedoucímu postavení mu pomohlo po jednom vítězství v Lokti a Jiníně, zbývající zlaté věnce v jednotlivých jízdách patřily v severomoravských barvách závodícímu Slovákovi Tomáši Bučencovi (1 x Loket), jeho krajanovi Martinu Kohútovi (1 x Pacov, jinak letos jezdí na přání sponzorů výhradně               v západní Evropě), Michalu Votroubkovi (1 x Pacov), jedno vítězství vydoloval z bahnité trati v Jiníně talentovaný Petr Smítka, jezdící letos i mistrovství světa. Vedoucí kvarteto Smola, Bučenec, Votroubek, Sukup (závodí v dresu přerovského Emos Kawasaki Racing Teamu) dělí před nedělním Šumperkem pouhých 25 bodů, na páté příčce číhá Smítka, který úvodní podnik seriálu v Pacově vynechal. Při předpokládané nedělní absenci Votroubka, který chce v Itálii obhájit průběžnou vedoucí pozici v evropském šampionátu amatérů, by mohl           v Šumperku do bojů o přední příčky výrazně promluvit i Rakušan Heinz Straub, letos poprvé po nepříjemném zranění obratlů v lednovém halovém motokrosu v Ostravě nastoupí na start Milan Špičák, další z nadějných akvizic ambiciózního týmu LR Cosmetic.

 

Ve třídě Open to vře

Jiří Čepelák - tři vítězství, Martin Michek - dvě vítězství, Jan Zaremba - jedno vítězství - taková je dosavadní bilance PAP OIL CUPU 2007 v nejsledovanější třídě Open. Situace v průběžné tabulce je před nedělním Šumperkem hodně spletitá, což je zárukou dalších tvrdých bitev. Přes menší počet vítězství figuruje v jejím čele mladý Michek se 117 body, zatímco třikrát úspěšnému a dva body za Michkem zaostávajícímu Čepelákovi  k ještě lepšímu postavení chybí body z první jízdy v Pacově. O další dva body za Čepelákem drží zatím třetí příčku obhájce titulu Zaremba, který bodově strádal pro změnu ve druhé jízdě v Lokti.

 

Nelze ani v nejmenším pochybovat, že Severomoravan Zaremba (stejně jako Michek jezdec týmu LR Cosmetic-Ados racing)                  se v neděli v Šumperku pokusí o další razantní postup k vedoucí příčce průběžné klasifikace. S prázdnou nebude chtít odjíždět v neděli od Pradědu ani velezkušený Michal Kadleček, kterému k dostižení bronzové pozice schází pouhých pět bodů. Pátý je před Šumperkem čtyřicetiletý neuvěřitelný nezmar a mnohonásobný mistr republiky Miroslav Kučírek, za nimž následuje jeho kolega z UFO  racing teamu Martin Žerava.                 Jeho výbornou formu, potvrzenou bohatými bodovými zisky v závodech mistrovství světa MX3, potvrdil               i minulý podnik seriálu v Jiníně, bohužel však smolně utopený v bahně, které Žeravovi zhatilo už jisté vítězství v první jízdě.

 

Bude zajímavé sledovat, jak se Žerava v Šumperku psychicky vyrovná s vědomím, že právě tady se loni zranil a tím pádem přišel o reálnou možnost navázat na svoje tituly z předcházejících dvou let. Přední příčky by v Šumperku neměly minout ani Petra Bartoše a Severomoravana Josefa Kulhavého. Ten do třídy Open  přestoupil coby loňský mezinárodní mistr republiky stopětadvacítek, vstup do sezóny mu pokazilo zranění ruky v přípravě, v Jiníně však Kulhavý už potvrdil kýžený vzestupný výkonnostní trend. 

Veteráni: Heinrich musí dohánět

Na truc svému příjmení v tabulce velice početně obsazené třídy Veterán je po Pacově, Lokti a Jiníně na první příčce Bohumil Poslední, mezinárodně ostřílený jezdec motocyklových soutěží Enduro, který se této diciplíně          i přes svůj věk 46 let nadále věnuje. Obhájci loňského titulu a zatím vítězi tří jízd (1 x Loket, 2 x Jinín) momentální situaci tak trochu usnadnila smůla jeho největších soupeřů Františka Hrobského a Romana Heinricha. Ten vyhrál v Pacově druhou jízdu a do Jinína přijel s puncem vedoucího jezdce průběžného pořadí. V Jiníně však vinou technické závady jeho italského stroje TM vůbec do závodu nenastoupil, takže spadl            na čtvrtou příčku a v Šumperku bude mít co dohánět. Hrobský zahájil seriál vítězstvím v první jízdě v Pacově,  k němuž přidal ve stejném městě ještě druhé místo, stejně jako v první jízdě v Lokti.

 

Tam se mu však stala osudnou druhá jízda, ve které havaroval a s poraněným ramenem v seriálu zatím nadále absentuje. Velkým překvapením jsou výkony čtyřicetiletých „mladíků“ a nováčků seriálu Petra Dokoupila z Emos Kawasaki Racing Teamu (nyní druhý za Posledním) a v dresu SMS Opava jezdícího Bronislava Krče, vítěze druhé jízdy v Lokti. Slavnější éru našeho motokrosu připomínají starty někdejšího předního jezdce mistrovství světa třídy 125 ccm Petra Kováře, který i přes roční pauzu v závodění drží před Šumperkem třetí stupínek.

! Hlasy některých jezdců před nedělním závodem v Jiníně přináší příloha této tiskové informace !

Ke slovu přijdou i nehlučná řídítka

Ani v Šumperku nebudou diváci ochuzeni o programovou novinku PAP OIL CUPU 2007, zpestřující nedělní  podívanou bitvy motokrosových strojů. Po názvem GoGEN BIKETRIAL SHOW šlápnou do pedálů bicyklů naši přední jezdci kategorie MTB, kteří předvedou svoje i na mezinárodní scéně aplaudované podivuhodné kousky. Kromě této podívané budou mít příchozí zájemci šanci během odpoledne zlepšit svoje cyklistické dovednosti v improvizované škole trialu a bojovat o ceny v různých cyklistických DIVÁCKÝCH SOUTĚŽÍCH.            V této souvislost stojí za připomenutí, že pořádající Auto klub Šumperk má blízko i k nemotorovým disciplínám. Svého času patřili Šumperští k průkopníkům terénního závodění na kolech BMX a díky dobré práci s mládeží získali v tomto sportu řadu úspěchů včetně mistrovských titulů.

Z časového harmonogramu (jednotný pro celý seriál)

Sobota 23.6.2007 18.00 - 21.00 hod.    Administrativní a technická přejímka

Neděle 24.6.2007 06.00 - 07.00 hod.    Administrativní a technická přejímka

                            08.00 - 12.00 hod.    Volné a kvalifikační tréninky

                            09.00 - 18.30 hod.    Provoz akreditačního a tiskového centra

                            12.35 - 12.55 hod.    GoGen Biketrial Show I.

13.00 - 13.25 hod.   Slavnostní zahájení závodu s představením jezdců

                            13.30 - 17.40 hod.    1. a 2. jízdy tříd 125ccm-MX2, Veterán a Open

                                   15.25 - 15.45 hod.    GoGen Biketrial Show II.

17.45 - 18.00 hod.   Vyhlášení vítězů

 

 

Další informace na www.moto-cross.cz


 
 
Fotogalerie:   Víkend na WTCC Brno - foto Honza Holub

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose