www.car.cz
 

FIA GT Monza: Jet Aliiance poprvé vítězně
     24.6.2007 20:33 - Vladimír Rožánek


        Rakouský tým Jet Alliance tak přivodil soupeřům překvapení nečekané, prototože zatím žádný letošní závod Aston Martin nevyhrál a jisté je, že se nečekalo vítězství právě týmu Jet Alliance, za kterou v loňské sezóně jel také náš Janiš. Vítězná posádka Wendlinger-Sharp nadělila druhému Maserati MC12 necelých 6 vteřin.

Šestilitrový dvanáctiválec, v kombinaci s pneumatikami Michelin se pro tentokrát ukázal, jako nejlepší volba. Druhé místo však pro Montanariho s Portugalcem Rámosem znamenalo také velké ovace a dvojice si zajela nejlepší umístění v sezóně, přičemž jejich výsledky mají stupňující se tendenci.. Vyrovnanost letošního ročníku podtrhla třetí posádka v cíli. Dvojice Hezemans-Deletraz totiž přivezla na bronzový stupínek vůz Chevrolet Corvette C6-R

         Nepopulární bramborová medaile zbyla na Thomase Biagiho a Bartelse, kteří startovali na Maserati MC12. Úspěšnost týmu Jet Alliance ještě upevnilo sedmé místo pilotů Lechnera Juniora a Lukase Lichtner-Hoyera z Rakouska. Po 22 odjetých kolech musela tentokrát odstoupit posádka Bouchut-Mücke, a tak na další úspěchy Lamborghini Murcielago si budeme muset počkat do příště.

         V kategorii GT2 startoval opět po zranění Tomáš Enge, ale na Monze se musel poklonit svým sedmi soupeřům. V jejich kategorii slavilo nejvíce duo Bruni-Ortelli na Ferrari 430 GT2 a stříbrná příčka patří Müllerovi s Vilanderem na stejném voze, přičemž si tito dva zapsali zatím nejhorší letošní výsledek, protože doposud všude zvítězili, i když v čínské Zhuhai jim trochu pomohla diskvalifikace Collarda a Malucelliho s Porsche 997, kteří cíl na Monze neviděli. Trochu překvapivě zabodovala v GT2 neznámá dvojice Penders-Lamot a k vidění, i když ne na stupních vítězů, byl i vůz Chrysler Viper GTS-R, který však má už svá nejlepší léta dávno sečtená.

         V klasifikaci GT1 vede Biagi s 21 body a za ním se tísní s 20 body celá čtveřice jezdců. V týmech si nejlépe letos počíná Vitaphone Racing, před vítězem z Monzy Jet Alliance, a slabší kategorii GT2 vévodí velmi přesvědčive AF Corse Motorola. Pořadí pilotů vede Vilander, před Dirkem Müllerem, který tak již letos nejezdí WTCC, jako jeho bratr Jörg. V Citation Cupu zatím vede Cloet, který v něm zvítězil i na Monze, společně s Mauro Casadeiem, který několikrát jel i s naším Vonkou. Citation Cup je určen neprofesionálním jezdcům. V evropském šampionátu FIA GT3, kde startují i naše vozy, zvítězila Corvetta Von Gartzena a Pirriho. Jiřík s Janišem dojeli dvacátí a Skula s Matzkem na Corvette po opravě dojeli na 23. místě. Janišovi s Jiříkem pak patří sedmé místo v klasifikaci GT3.


Výsledky FIA GT Monza:

Wendlinger/Sharp – Aston Martin DBR9

Montanari/Ramos – Maserati MC 12

Hezemans/Deletraz – Corvette C6-R

Biagi/Bartels – Maserati MC12

Kumpen/Longin – Corvette C5-R

Babini/Davies – Aston Martin DBR9

Lechner/Lichtner-Hoyer – Aston Martin DBR9

Piccini/Bertolini – Maserati MC12

Další vyrovnaný závod FIA GT můžeme čekat na Oscherslebenu v Německu 8. Července.


Text Vláďa Rožánek

Foto: FIA GT © DDPI


 
 
Fotogalerie:   Jet Alliance s krásným Ferrari 333 SP

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose