www.car.cz
 

ALMS: Enge okusí nejkratší trať šampionátu
     6.7.2007 10:43 - tisková zpráva


V sobotu 7. července čeká tým Petersen Motorsports/White Lightning Racing další závod American Le Mans Series, který se tentokrát uskuteční na nejkratší trati z celého seriálu v Lime Rock Parku. Úzká trať dlouhá pouhých 1,54 míle s osmi zatáčkami týmu vlastněnému Michaelem Petersenem tradičně svědčí a v minulosti zde stáj dosáhla několika úspěchů.

Poté, co v roce 2006 v Le Mans došlo k totálnímu zničení původního vozu, dokázala stáj kolem Dalea Whitea postavit prakticky přímo v paddocku v Lime Rock Parku nový vůz. Tým nepodlehl tlaku a celý příběh vyšperkoval téměř pohádkovým koncem, když se mohl radovat z vítězství ve třídě GT2. Po prvním triumfu letošní sezony, který s Ferrari 430 GT vybojovali při předchozím závodě v Utahu Tomáš Enge a Angličan Darren Turner, celý tým doufá, že úspěch zopakuje i tentokrát.

V minulých letech nebyl závod v Lime Rock Parku pouze začátkem druhé poloviny sezony po měsíční přestávce vyhrazené čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans, ale pro Petersen Motorsports/White Lightning Racing také odrazovým můstkem k úspěchům v konečném bilancování sezony. Vítězství ve třídě v roce 2006 bylo prvním ze tří, která stáji dopomohla k zisku titulu mezi jezdci třídy GT2 a IMSA Cupu.

V roce 2005 zde tým vybojoval pole position a druhé místo v závodě. O dva závody později, na základě zlepšení, které přišlo právě v Lime Rocku, zahájil tým sérii čtyř vítězství, která jej dovedla k zisku titulu v hodnocení jezdců, týmů American Le Mans Series 2005 a IMSA Cupu.

Sobotní závod ale nebude jedinou soutěží, které se Petersen Motorsports/White Lightning Racing v Lime Rocku zúčastní. Klein Pit Crew Challenge (soutěž mechaniků) se uskuteční v pátek ve 12:20 hod. Tým se měl této soutěže zúčastnit již při Utah Grand Prix, ovšem IMSA povolila skupině kolem Dennise Chizmy kvůli léčbě a rehabilitaci Tomáše Engeho odklad do Lime Rock Parku.

White se totiž obával, aby několik opakovaných zastávek v boxech nemělo negativní vliv na uzdravující se zranění Tomáše Engeho, která utrpěl při havárii v St. Petersburgu. Stáj se soutěže, jejímiž hlavními hrdiny jsou mechanici, účastní již třetím rokem a loni došel Petersen Motorsports/White Lightning Racing až do finále.

Mike Petersen, majitel: “Po tak dlouhé přestávce se už všichni hoši těší zpět do akce. Na závodech v Lime Rock jsem ještě nebyl, takže letos to bude pro mě poprvé. Těším se na to vážně moc! Pořád máme ještě čas, abychom posbírali nějaké body a budeme se maximálně snažit až do konce sezony. Snad se nám povede svézt se na vlně, na kterou jsme nastoupili v Salt Lake a získáme výsledek, na němž tak tvrdě pracujeme. Konkurence je obrovská, ale my budeme bojovat o špici třídy GT2.”

Dale White, manažer týmu: “Lime Rock je docela unikátní. Dráha je jako sobotní noc: hrozně krátká. Časy na kolo jsou velice rychlé, trať je velkou výzvou a pokud jde o strategii, je tolik možností, co se může stát. Prostor pro chybu není na dráze, ani v boxech. Musíte makat naplno od chvíle, kdy vystoupíte z letadla. Myslím si, že právě proto zde rád závodím. V Lime Rock se nám daří. Když tohle připočtete k vítězství v Utahu, doufám, že se nám bude dařit tady i ve zbytku sezony.”

Tomáš Enge: “Červen jsem měl docela nabitý, neboť jsem absolvoval testy před Le Mans, závod Grand-Am ve Watkins Glen, čtyřiadvacetihodinovku v Le Mans a závod FIA GT v Monze. Minulý víkend jsem měl volno, takže jsem připraven na návrat do Ferrari týmu Petersen Motorsports/White Lightning Racing. Jsem si jistý, že v Lime Rocku můžeme s Darrenem vybojovat stejný výsledek jako v Salt Lake City.”

Darren Turner (o dráze): “Nevěděl jsem, co si o Lime Rocku mám myslet, když jsem sem loni přijel poprvé, navíc přímo z Le Mans, ale čím víc jsem najel kol, tím lépe jsem se cítil. Loni jsem zde s Aston Martinem zajel pole position třídy GT1, takže vím, že to tu jde. Je to výzva pro všechny jezdce, kteří byli v Le Mans, protože nás čeká přechod z nejdelší dráhy, na které jsme kdy závodili, na tu nejkratší a Lime Rock je navíc velice úzký, zatáčkovitý a hrbolatý.”

(o předjíždění): “Když závodíte na dlouhé trati, jako je Le Mans nebo Salt Lake, dostane se vám více varování, že se k vám někdo blíží a můžete si vše naplánovat předem. Na krátké dráze, jako je Lime Rock, se k vám prototypy dostanou mnohem rychleji a vy najednou zjistíte, že bohužel nemáte dost místa. Musíte se často koukat do zpětných zrcátek a jet inteligentně.”

(o závodě): “Myslím si, že Lime Rock bude hodně dramatickým závodem. Loni jsem zjistil, že čím víc kol jsem ujel, tím víc jsem si to užíval. Nemohu říct, že je to jeden z mých nejoblíbenějších závodů, ale mám ho rád. Úspěch v Utahu byl samozřejmě fantastický. Přijet tam, jet s novým vozem v novém týmu a hned vyhrát, to bylo jako sen. Teď víme, na co máme i v tak silné konkurenci, a pokusíme se to zopakovat v Lime Rocku.”

American Le Mans Northeast Grand Prix odstartuje v sobotu 7. července 2007 v 15:05 hod místního času. Průběh závodu můžete sledovat na online radiu na oficiálních stránkách šampionátu www.AmericanLeMans.com, kde můžete sledovat také průběžné výsledky.
 
BPA

 
 
Fotogalerie:   ME Autocross Nová Paka 1.7.2007 Svoboda Josef

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose