www.car.cz
 

Dvacáté motocyklové ME na okruhu v Mostě úspěšné i pro pět Čechů
     9.7.2007 00:15 - tisková zpráva


pět Čechů s medailí

 

Na pět tisíc diváků sledovalo v neděli napínavé bitvy evropského motocyklového šampionátu, který hostil Autodrom Most. Jako obvykle nebyla nouze o pohledné předjížděcí manévry, souboje o milimetry, ale ani o pády. Vše se tentokrát naštěstí obešlo bez vážnějších zranění.  Důležité je, že celkem pět českých jezdců se v ostré konkurenci probojovalo na stupně vítězů. 

 

Nedělní program byl zahájen závodem českého přeboru v v kubatuře volných motocyklů s motorem o obsahu nad 6OO ccm, který vyhrál Michal Javůrek před Alešem Halámkem a Zdeňkem Štětinou. Pak už ale začaly ostré bitvy evropských mistrovských kategorií. Hned v té první, v kubatuře do 125 ccm, se radoval italský nestor Gabriele Gnani na stroji vlastní konstrukce Gnani GP. Jako druhý byl odmávnut maďarský jezdec Alen Gyorfi na Aprilii, ale při následné technické kontrole neprošel a byl ze závodu vyloučen. Druhé místo tak připadlo Italu Nico Vivarellimu na Hondě a jako třetí byl klasifikován v cíli čtvrtý Lukáš Šembera na stroji stejné značky. Dodejme, že ambiciózní Karel Májek hned ve druhém kole upadl a jediná dívka v poli, Andrea Toušková dojela dvanáctá.

 

Šestistovkové Stocksporty vyhrál podle očekávání fenomenální Fabrizio Pellizzon z Itálie, který v Mostě žhavil želízka hned ve dvou kubaturách. Jeho motocykl Triumph vydržel jednadvacet ostrých kol v dokonalé kondici a Ital nadělil druhému v pořadí, svému krajanu Baronemu na Hondě, přes šest sekund! Jako třetí byl odmávnut další z českých jezdců Patrik Vostárek na Hondě. Ten dokonce několik kol jel v čele, když se Pellizzon po startu dost propadl. Ale Italovi se nakonec podařilo vybojovat zlato.

 

Čtvrtlitry se podle očekávání odehrávaly v režii několikanásobného evropského šampióna této kubatury, Španěla Alvaro Moliny na Aprilii. Druhý za ním dojel Marco Petrini na Hondě a třetí německý jezdec Joshua Sommer na stejné značce.

Pak přišly na řadu s nadějemi očekávané Supersporty, ve kterých hájí české barvy hned několik domácích jezdců. Zvítězil Radomil Rous, který se během závodu držel okolo čtvrtého pátého místa.

 

 „Snažil jsem se jet od začátku hlavou, s rozmyslem a nedělat chyby. V konci závodu jsem ale začal tlačit a Itala Marranconeho předjel. Vítězství na domácí půdě pochopitelně těší dvojnásob,“ řekl pod stupni vítězů zpocený jezdec. Třetí příčku obsadil další z Čechů, Michal Filla. Václav Bittman byl v cíli pátý.

 

Závěrečný závod dne, 21 kol litrových Stocksportů, se opět odvíjel podle taktovky Fabrizia Pellizzona na Yamaze. Závod však poznamenal pád Javiera Olivera v osmnáctém kole a protože k nehodě došlo v exponovaném místě technického úseku trati, ředitelství závod dvě kola před koncem předčasně ukončilo. Oliver byl naštěstí jen lehce zraněn. Pellizzon byl tedy odmávnut jako vítěz. Druhý dojel držitel nového traťového rekordu Pawel Szkopek a jako třetí skončil další z českých jezdců, Karel Čermák. Hodně se čekalo od Kamila Pragera, jenže ten musel v půlce závodu odstoupit s technickými problémy své Yamahy.

 

Autodrom Most tak má za sebou další podnik vysoké sportovní úrovně. Už dvacáté Mistrovství Evropy silničních motocyklů je minulostí. Na konci července se ale do Mostu opět chystají vyznavači jedné stopy. Pod názvem Summer Bike Competition se zde jede republikové mistrovství a přebor, ale hlavně UEM Alpe Adria Championship 2007.

 

(8.7. 2007)


 
 
Fotogalerie:   Rallysprint Kopná 07 od Pavla a Tondy Malého

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose