www.car.cz
 

Krátký pohled do bohaté historie vyškovské rally. Poprvé již v roce 1960 !
     25.7.2007 08:26 - tisková zpráva


Automobilové soutěže na Vyškovsku mají velmi dlouhou tradici. První „oblastní silniční soutěž automobilů“ se v okolí Vyškova uskutečnila již v roce 1960 a od té doby hanácká rally každým rokem nabývá na prestiži.

 

O organizaci rallyových podniků na Hané se zpočátku starali členové OAMK Svazarm LNH Vyškov a později AMK Vyškov - Hraničky, kteří se zasloužili o existenci dnes již skoro zapomenutých soutěží, jakými byly Rallye Haná či Rallye Vyškov. Tento pořadatelský tým nahradili po revoluci členové Rallye clubu Vyškov, jež v 90. letech započali tradici oblíbené Magnum rally.

 

Mírná krize nastala na přelomu tisíciletí, kdy Rallye club Vyškov zanikl a vyškovská rally byla sesazena do druholigového Mistrovství ČR ve sprintrally. Pořadatelé se ale dokázali velmi rychle znovu postavit na nohy, v roce 2000 vznikl Hanácký rally klub Vyškov a s ním i nová tradice soutěží na Vyškovsku, byť pouze v rámci seriálu jednodenních podniků. Nově vzniklý sprintový seriál si však okamžitě získal obrovskou oblibu mezi soutěžícími i diváky a začal být atraktivnější než prvoligové dvoudenní soutěže. Sestup tak pořadatele nakonec vůbec mrzet nemusel.

 

V sezóně 2002 skončila spolupráce Hanáckého rally klubu s firmou Magnum a novým hlavním sponzorem vyškovské soutěže se stala společnost Böttcher. Böttcher rally Vyškov, jak dodnes zní oficiální název podniku, se ihned zařadila mezi nejoblíbenější závody sprintového seriálu, které se mohly pochlubit výbornou účastí špičkových posádek. Navíc, výhodné postavení v kalendáři zařídilo, že se celkem třikrát ve Vyškově rozhodovalo o držiteli mistrovského titulu. V roce 2002 se zde stal mistrem ČR Stanislav Chovanec, o rok později Štěpán Vojtěch a při dosud posledním ročníku Böttcher rally v sezóně 2006 oslavil zisk titulu stylovým prvenstvím Josef Semerád.

 

Třebaže pořadatelé již několik let nemohou využít nádherných rychlostních zkoušek ve vojenském prostoru, které dělaly z rally Vyškov jednu z nejkrásnějších soutěží v republice, snaží se organizátoři i letos o to, aby podoba 16. ročníku vyškovské rally co nejvíce vyhovovala představám většiny posádek. Bohužel, na Hané je velmi těžké najít technické úseky rychlostních vložek a ještě těžší je umět je prosadit. Vyškovští pořadatelé přesto bojují ze všech sil a pevně doufají, že i 16. ročník Böttcher rally najde mezi soutěžícími a diváky kladnou odezvu.

 

 

            Text: Jiří Dokulil, ftr-media

            Foto: Viktor Hausknotz, archiv pořadatelů


 
 
Fotogalerie:   Horácká rallye 2007 objektivem Jary Šašinky

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose