www.car.cz
 

FIA GT: Engeho a Janiše čeká další dlouhá noc - Spa-Francorchamps.
     27.7.2007 06:55 - tisková zpráva


Tým Scuderia Ecosse, v jehož barvách se představí také čeští jezdci Jarek Janiš a Tomáš Enge, čeká o nadcházejícím víkendu nejtěžší podnik sezony seriálu FIA GT: čtyřiadvacetihodinový závod na malebném okruhu Spa-Francorchamps uprostřed belgických Arden. Skotská stáj nasadí dvojici vozů Ferrari 430 GT třídy GT2 s mezinárodní jezdeckou sestavou.

Všech šest jezdců se shoduje v tom, že Spa patří mezi jejich nejoblíbenější závodní tratě. A není se čemu divit! Zatáčky jako Eau Rouge nebo Blanchimont patří v motoristickém světě mezi legendy. Spa je prostě okruhem, kde bez odvahy nemůžete uspět!

Protože závod 24 hodin Spa je mnohem náročnější, než ostatní podniky seriálu, přiděluje za něj Mezinárodní automobilová federace FIA dvojnásobný počet bodů: jednu čtvrtinu rozdělí podle pořadí po šesti hodinách, další čtvrtinu po dvanácti hodinách a polovinu vypsaných bodů obdrží nejúspěšnější týmy a jezdci podle pořadí v cíli závodu. Proto je důležité pohybovat se na čele průběžné klasifikace prakticky po celý závod, aby se týmu podařilo co nejvíce rozšířit bodové konto. Čtyřiadvacetihodinovka ve Spa patří mezi nejnáročnější podniky v kalendáři závodů GT, k jehož extrémní obtížnosti přispívá kombinace náročného okruhu, délky závodu a často velice proměnlivé a těžko předvídatelné počasí.

Za volantem vozu se startovním číslem 62 se budou střídat Tim Mullen a čeští piloti Tomáš Enge s Jarkem Janišem.

Tim Mullen: “S ohledem na to, kolik se zde dá získat bodů, je pro nás Spa nejdůležitějším závodem roku. Je dobré, že zde pojedu se dvěma rychlými kolegy. Musíme jet bez problémů a být v popředí ve chvílích, kdy se přidělují body.”

Tomáš Enge: 24 hodin Spa jsem absolvoval již loni. Belgickou trať mám velice rád. Líbí se mi samozřejmě zatáčka Eau Rouge, která – pokud nepočítám ovály – patří k těm, kde jezdec cítí největší vzrušení. Okruh ve Spa se mi líbí svou délkou i profilem. Porovnávat 24h Spa a 24h Le Mans je těžké. Okruh v Le Mans je delší, ve Spa to pro nás zase možná bude o něco jednodušší, protože se na trati nebudou pohybovat rychlé prototypy. Oba závody jsou specifické, ale stejně dlouhé a stejně náročné.”

Jarek Janiš: “24 hodin Spa je závodem s bohatou historií a velkou tradicí. Těším se, že pojedeme v dobrém složení s Tomášem Engem a Timem Mullenem. Spa patří mezi nejkrásnější okruhy a já se tam rád vracím. Ve srovnání s Le Mans zde auto tolik netrpí, protože tady nejsou tak dlouhé rovinky a nejede se dlouho na plný plyn.”

Posádku Ferrari 430 GT se startovním číslem 63 tvoří Chris Niarchos a loňský vítěz kvalifikace Andrew Kirkaldy, které pro tento závod doplní ještě Tim Sugden.

Chris Niarchos: “Na tento závod se skutečně těším. Psychicky je 24 hodin Spa jednodušší než Le Mans, protože nemusíte počítat s výrazným rozdílem v rychlosti mezi vozy kategorie GT a prototypy. Fyzicky je ale mnohem náročnější: během kola máte jen velmi málo času si odpočinout, není tu žádná rovinka Hunaudieres, kde si člověk může oddechnout, naopak tu je více velice rychlých zatáček. Myslím si, že s naší sestavou máme velkou šanci, abychom bojovali o vítězství.”

Andrew Kirkaldy: “Loni jsme ve Spa jeli velice dobře, získali jsme pole position, měli jsme dobrý set-up na závod a přesvědčivě jsme vedli až do havárie, která nás srazila zpět. Letos máme šanci vyhrát. Auto je dobré a já mám dva silné týmové kolegy. Chris (Niarchos) odvedl loni ve Spa skvělou práci a má za sebou dva starty ve čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans, Tim (Sugden) je velice zkušený a rychlý, takže není důvod, proč bychom neměli bojovat o výhru.”

Tim Sugden: “Letos závodím hlavně v Asii a evropské závody vozů GT mi chybí. Scuderia Ecosse je fantastickým týmem a já pojedu se dvěma špičkovými piloty, proto se těším na to, že nás čeká velmi dobrý závod. Jedeme do Spa vyhrát.”

Stewart Roden, šéf týmu: Myslím si, že jezdci řekli vše. Je to těžký závod, ale stejně jako v Le Mans se s ním musíte poprat, pokud ho chcete vyhrát. V některých ohledech je Spa dokonce těžší, protože se musíte snažit, abyste byli v popředí vždy, kdy se přidělují body.

 Je to náročné i pro tým, neboť při účasti dvou vozů nás čeká spousta zastávek v boxech. Myslím si, že máme dvě silné posádky, takže naše šance na úspěch při závodě 24 hodin Spa jsou vysoké.”

 

BPA

omega replica watches omega replica


 
 
Fotogalerie:   Směska fotek z různých okruhových závodů a aktivit BPA

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose