www.car.cz
 

Víkendové motocyklové boje v Mostě tentokrát na vodě
     30.7.2007 07:55 - tisková zpráva


Summer Bike Competition 2007


Velkou motocyklovou podívanou nabídly divákům víkendové závody UEM Alpe Adria Championship na Autodromu Most, které se jely pod názvem Summer Bike Competition. Především nedělní dění silně poznamenal déšť. Nechyběly tedy ani pády. V silné evropské konkurenci se rozhodně neztratili čeští jezdci. 

 

Víkend motocyklů byl nabitý. Už od čtvrtka se totiž jely kvalifikace na páteční závody přeboru ČR ve volných třídách do 600 ccm a nad tuto objemovou hranici. Závod ve slabší kubatuře pak vyhrál Václav Jiruš na Hondě před Martinem Mikulcem a Ondřejem Korčákem, oba na Yamahách. V silnější třídě zvítězil favorizovaný Michal Javůrek na Suzuki před Alešem Halámkem a Václavem Křivohlavým, kteří jeli opět na strojích Yamaha.

 

Pak už se jely měřené tréninky jednotlivých tříd mistrovství Alpe Adria. Pozornost byla upřena především ke třídě Superbike, kde se čekal další letošní útok na traťový rekord v kategorii motocyklů. Nejblíže k němu měl v první jízdě Andreas Meklau, účastník světového šampionátu i prestižního německého IDM. Za časem Poláka Szkopka ze začátku července však Rakušan na Suzuki zaostal o půl sekundy. Ve druhém měřené jízdě pršelo a šance na posun hodnoty nejrychlejšího mosteckého kola tak padla definitivně.

 

V neděli v poledne odstartovaly hlavní závody víkendu. Stopětadvacítky Sportproduction vyhrál Michal Salač před Tomášem Hlaváčkem, oba na Cagivách a třetí skončil Radek Lamich na Aprilii. Ze stejného roštu startovala také mistrovská kategorie Supermono, v níž tradičně zvítězil Johanes Kehrer na MZ před Britem Mike Edwardem na stroji Mali Jawa a Nico Kehrerem na MZ. V závodě třídy 125 GP ukořistil vítězství Tony Wirsing na Hondě před Ericem Huebschem s Aprilií.

 

Čech Michal Prášek s Hondou se radoval ze třetího místa.

 

V Mostě poté začal úřadovat déšť. Závod šestistovkových Superstocků musel být po několika nepříjemných pádech zastaven a posléze odstartován nanovo už jen na osm kol. Vítěz kvalifikací Kaldowski z Polska vůbec nestartoval a závod se tak stal jasnou záležitostí Rakušana Schrammela na Hondě. Druhý ovšem dojel Michal Drobný s Yamahou a třetí Pavel Ouda na Hondě. Diváci po celou dobu sledovali vyrovnané souboje.

 

Těsně vedle sebe proletěli cílem ještě i devátý Beznoska a desátý Svitok, které podle časomíry dělilo pouhých dvanáct tisícin sekundy! Litrové Superstocky byly velkou přehlídkou domácích hvězd. Přestože stále drobně pršelo, očekávala se veliká bitva. Po startu došlo ke kolizi v šikaně, která se ale naštěstí obešla bez vážnějších zranění. Pole bylo však rázem chudší o tři jezdce. Kamil Prager dokonale odstartoval a po dvou  kolech měl před ostatními skoro deset sekund náskok!

 

Na rozdíl od soupeřů totiž startoval na suchém obutí. Byla to velká sázka do loterie, ale osvědčila se. Druhý jel vítěz kvalifikací Petr Čermák a na třetí příčku se propracoval Viktor Noss. Toho ale překonal Ital Tonini. Déšť začal houstnout a Pragera na čele začal Čermák postupně stahovat. Blíž, než na pět sekund za něj se ale až do posledního kola nedostal. Třetí Tonini ztrácel v cíli na vítěze sedmnáct sekund a čtvrtý Noss skoro půl minuty.

 

I v šestistovkových Supersportech bodovali domácí jezdci. Vítěz měřených tréninků Václav Bittman s Hondou po startu podlehl Rakušanu Knoblochovi, pak si ještě několikrát vyměnili pozice. Poté se mu ale podařilo vytvořit si na čele desetisekundový náskok a po dvanácti kolech byl nakonec odmávnutý jako první před Knoblochem a německým jezdcem Hommelem. Jiří Brož na Kawasaki skončil pátý, Jiří Fejta s Hondou šestý.

 

Královská třída Superbiků nedělní program uzavírala. Favorit Meklau na startu poněkud zaváhal a vedení na vodě se ujal Marek Svoboda na stroji Yamaha. Jenže rakouský závodník ukázal, že patří ke špičce a postupoval dopředu. Od třetiny závodu už bezpečně vedl a Svoboda jel druhý. V samém závěru boje ale Čech podlehl ještě polskému jezdci Januszi Oskladowiczovi a jeho konečné umístění mělo hodnotu bronzu.

 

V republikovém šampionátu ovšem zvítězil před Milošem Čihákem. Ostatní Češi klasifikováni nebyli, Mrkývka pro technické problémy ani neodstartoval a Michal Javůrek měl v dopoledním warm-upu ošklivý pád a zůstal na pozorování v mostecké nemocnici.


(29.8. 2007)


 
 
Fotogalerie:   Ennstal Classic 2007 od Pavla Malého

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose