www.car.cz
 

CITROËN C5 AIRSCAPE. Bude i Vaším přáním…
     20.8.2007 08:12 - tisková zpráva


U příležitosti frankfurtského autosalonu uvádí Citroën ve světové premiéře model C5 Airscape, své nové pojetí krásy automobilu a především kabrioletu.

 

Tento koncept výjimečného vozu v sobě spojuje siluetu vyjadřující výkon a dynamičnost s vynikajícím prostorem interiéru, což zajišťuje potěšení z jízdy jak řidiči, tak třem spolucestujícím. Kinematická stahovací střecha vytříbenost celého konceptu jen podtrhuje.

 

Model C5 Airscape je skutečně přitažlivý jak svým stylem, tak jízdními vlastnostmi. Je vybaven protiprokluzovým systémem Snow Motion nejnovější generace a jeho svižnost se tudíž blíží vozidlu vybavenému pohonem všech kol. K těmto charakteristikám se připojují kvality systému UrbanHybrid. Tento systém navrhovanému modelu zajišťuje absenci hluku i vibrací při zastavení, výhodu « zátahu » zvyšujícího výrazně točivý moment motoru a šetrnost vůči životnímu prostředí.

 

 

Výkon ruku v ruce s elegancí

 

Modelu C5 Airscape Vás nadchne jako takový, ale i každým svým detailem. Jeho vzletné proporce a ušlechtilé pojetí karosérie vytvářejí pocit dynamičnosti s pečetí síly. Novátorsky pojatá stahovací střecha přímo svádí k nasednutí a svezení. Konečně i vnitřní uspořádání vyznačující se použitím ušlechtilých materiálů nabízí řidiči i všem spolucestujícím na palubě vozu pohodlí nejvyšší úrovně.

 

Jednota dynamičnosti a jemnosti

 

Model C5 Airscape se vyznačuje vznosnou štíhlou siluetou, která, ač současně působí dojmem síly, vyjadřuje i jemnost svými čistými liniemi boků i ostřejšími liniemi v horní části. Dojem síly, jímž karosérie působí, je umocňován i odstínem přírodní šedi, v němž je model prezentován. Tato barva, jejíž intenzita se mění podle jasu světla, propůjčuje modelu C5 Airscape luxusní a elegantní vzhled, který jen potvrzuje, že jde o vůz luxusní třídy.

 

C5 Airscape se ke své dynamičnosti hlásí i výraznou přední partií s velkými nasávacími otvory a prodlouženými světlomety ostrých tvarů. Ty jsou umístěny v kapotě, jež je sama o sobě dynamická díky dvěma výrazným prolisům, a ohraničují výrazné stylizované chromované šípy, jež symbolizují příslušnost ke značce.

 

Profil modelu C5 Airscape je odrazem snahy o nalezení optimální aerodynamiky. Linie střechy, obzvlášť velká prosklená plocha a protažené chromované kliky dveří zdůrazňují plynulost siluety, zatímco horní chromová linka karosérie, výrazné podběhy kol a 19ti palcová kola potvrzují příslušnost vozu C5 Airscape ke světu pohodlných luxusních automobilů.

 

Pojetí zádi mohutné stejně jako předek umocňuje spolehlivé držení vozu C5 Airscape na vozovce. Vysoko posazené zadní světlomety prodlužující opticky boční linii karosérie optimalizují dynamičnost vozu a dvojitý chromovaný výfuk umocňuje dojem luxusu stejně jako konkávní zadní okno modelu C5 Airscape, které koncept spojují se světem velkých sedanů této značky.

 

Vytříbenost stylu C5 Airscape stojí mimo jiné na stahovací střeše nebývalé koncepce, jejíž horní prosklená část zajišťuje osádce cestování v prostoru zalitém světlem. Plně uhlíková střecha se stahuje i zatahuje velice jednoduchým způsobem, přičemž zůstává neustále zachován estetický dojem modelu. Stahuje se automaticky bez zvláštní manipulace a bez nutnosti otevření horní části úložného prostoru umístěného v úrovni zavazadelníku.

 

Únik ve znamení individualismu

 

Interiér modelu C5 Airscape potažený výhradně tmavě hnědou kůží je důkazem vytříbenosti, která z něj vyzařuje.

Zvlášť propracovaná sedadla působí dojmem luxusu a preciznosti. Středová část sedadel je stylizována do podoby článků náramku hodinek, zatímco jejich lemy jsou zdobeny spletí švů, které umocňují masivní vzhled celku.

Tuto luxusní atmosféru posiluje i hlavice řadicí páky potažená kůží v kombinaci s chromem, který ladí s chromovanou úpravou ovladačů klimatizace a středové konzoly.

 

I uspořádání místa řidiče modelu C5 Airscape bylo podřízeno úsilí o docílení nebývalého komfortu z řízení. Řidič se ocitá v prostředí, v němž odlišnost hraje prim. Tento dojem individuality je umocňován příkladným zpracováním koncepce přístrojové desky. .

 

Samozřejmostí je volant s pevným středem. Na něm jsou na dosah ruky seskupeny hlavní ovládací prvky zajišťující pohodlí a podporu řízení (navigace, rádio, tempovat a omezovač rychlosti, palubní počítač). Reálné vnímání kontaktu s vozem při doteku ovladačů posiluje jejich originální povrchová úprava připomínající do značné míry jemnost lidské pleti. Tvoří výrazné a působivé rozhraní mezi vozidlem a jeho řidičem.

 

Vytříbené zpracování palubní desky modelu C5 Airscape odpovídá požadavkům na optimální ergonomii a skýtá uspořádání zajišťující dokonalou čitelnost informací. Tři displeje jsou vybaveny výraznými kruhovými ukazateli vysoké technologické úrovně. Ukazatele displeje se otáčejí a zajišťují tak estetičnost i čitelnost.

Výdechy navazující na číselníky a horní část palubní desky, které jsou vyvedeny v podobě sání jako u soutěžních vozů, zdůrazňují sportovní charakter kabrioletu. Dojem luxusu navíc umocňuje ušlechtile tvarovaný design palubní desky, která se vyznačuje přímými liniemi symbolizujícími přesnost a ladnými křivkami vyjadřujícími dynamiku.

 

Toto uspořádání poskytuje řidiči možnost dokonale ovládat své okolí a vychutnávat si pozoruhodný požitek z jízdy.

 

 

Optimalizované jízdní vlastnosti a šetrnost vůči životnímu prostředí

 

Model C5 Airscape je přitažlivý jak svým stylem, tak svými dynamickými charakteristikami. Tento koncept je vybaven agregátem V6 HDi s filtrem pevných částic, který může fungovat také na bionaftu, moderním protiprokluzovým systémem Snow Morión, skýtajícím vlastnosti blížící se vozům s pohonem všech čtyř kol, a v neposlední řadě technologií UrbanHybrid, jež umožňuje podstatné snížení spotřeby a omezení emisí CO2.

Díky této kombinaci se C5 Airscape vyznačuje jak výbornými výkony , tak šetrností vůči životnímu prostředí.

 

Technologie ve službách životního prostředí

 

C5 Airscape je ztělesněním schopnosti značky Citroën sladit požadavky na dynamické jízdní vlastnosti se závazky vůči ochraně životního prostředí využitím výkonného motoru kombinovaného s filtrem pevných částic a se systémem UrbanHybrid.

 

Díky startér-generátoru na střídavý proud kombinovanému se superkondenzátory umožňujícími dočasné uchování významného množství energie představuje systém UrbanHybrid nepopiratelnou výhodu, pokud jde o ochranu životního prostředí, pocity z jízdy a akustickou i vibrační pohodu.

 

V modulu Drive, pokud je rychlost vozidla nižší než 6 km/h a řidič má nohu na brzdovém pedálu, motor zhasne. Pro dosažení optimální jízdní pohody dojde k okamžitému automatickému nastartování ihned poté, co řidič brzdový pedál pustí. Při zastavení tedy již není spotřebováváno palivo a v kombinovaném provozu dochází ke snížení emisí CO2 o 24 g.

Soustava palubního vybavení (klimatizace, rádio…) je navíc napájena rekuperací energie prováděné během zpomalování a brzdění, což opět snižuje spotřebu a zabraňuje další produkci znečišťujících emisí.

Doplňkový a dočasný efekt « zátahu » navíc umožňuje například při předjíždění zvýšit točivý moment motoru a podpořit tak svižnost a akceleraci vozidla.

 

Během zastavení vozidla zaručuje systém UrbanHybrid absenci hluku a vibrací v prostoru pro osádku. I to přispívá k pohodě cestujících a okolních chodců.

 

 

Pohoda řízení a výkonnostní charakteristiky zachovávané za všech okolností

 

Zařazení konceptu C5 Airscape mezi vozy luxusní třídy podtrhuje i vybavení motorem 2.7 V6 HDi o výkonu 208 k vybaveným filtrem pevných částic.

 

Motor spojující v sobě sílu i úspornost podává výkon 150 kW CEE (208 k FAP) při 4000 ot/min a točivý moment 440 Nm při 1900 ot/min.

Tento agregát se vyznačuje tahem již při nízkých otáčkách a zároveň kultivovaným chodem zajišťujícím maximální pohodlí jízdy. Tomu napomáhá i využití šestistupňové automatické převodovky.

 

Pro zajištění vysoké úrovně nabízených vlastností a optimalizaci aktivní bezpečnosti je koncept C5 Airscape vybaven moderní verzí protiprokluzového systému označovaného Snow Motion se zdokonalenými funkcemi. Výkonnost, pokud jde o rozjezd vozidla a tudíž „odpich“ na povrchu se zhoršenou adhezí, jako je například sníh, je skutečně pozoruhodná. Tento efekt je reálně pociťován i s běžnými pneumatikami, mnohem citelnější však je, pokud je vozidlo osazeno pneumatikami zimními. V této konfiguraci proto C5 Airscape nabízí výkon blížící se vozům s pohonem všech čtyř kol.

 

Potěšení z jízdy za volantem vozu C5 Airscape je naprosté a ničím nenarušované. Únik je na dosah ruky.

 

 

Simona Klavrzová

PR manager

 

Foto: Stéphane Foulon


 
 
Fotogalerie:   WRC Rallye Deutschland fotil Pavel Malý

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose