www.car.cz
 

Tomáš Enge vyráží na americké turné. Čeká jej Grand-Am i test Indy Car
     23.8.2007 09:06 - tisková zpráva


Závod Grand-Am, testování formule Indy Car, role poradce týmu IRL a pak ještě jeden boj Grand-Am, to jsou hlavní body scénáře zámořského turné Tomáše Engeho. Všechny kolonky jeho plánu mají společného jmenovatele v podobě amerického týmu Samax Motosport. Právě v jeho červených barvách bude český závodník absolvovat svůj pestrý program, jenž začne již tuto sobotu na krásné dráze Infineon Raceway v kalifornské Sonomě.

Okruh, dříve známý především jako Sears Point, hostí nejen závod šampionátu Grand-Am, ale také podnik Indy Car Series. Enge bude mít za kolegu opět Američana Krise Szekerese. Dvojice se bude střídat v prototypu Pontiac Riley. Na okruh má liberecký rodák pěkné vzpomínky, předloni tam v závodě Indy Car dojel pátý.
 
„Už se na závod velmi těším. Jízdu s tímto uzavřeným prototypem jsem si rychle oblíbil, už při mém první startu zkraje roku ve 24 hodinách Daytony,“ říká Tomáš Enge. „Řízení Pontiacu Riley totiž přináší opravdové závodnické potěšení. Příjemně se ovládá a má velmi slušný výkon. Okolo 550 koní. V posledním závodě ve Watkins Glen jsme měli hodně rychlé auto, ale bohužel nás zastavila porucha motoru.“
 
Po závodě v Sonomě se Enge vydá do Chicaga. Na tamním oválu jej čeká třídenní testování formule Indy Car Series. Od středy do pátku bude s kolegyní z týmu Samax, Venezuelankou Milkou Dunovou, zkoušet monoposty Dallara Honda. „Budeme trénovat řadu věcí, jako třeba jízdu v závěsu, ale hlavní náplní jízd bude nastavování auta pro závod v Chicagu,“ plánuje Enge.
 
Po testech Enge zůstane se Samax Motosport i na závodní víkend. Stáj ho nominovala jako svého poradce. Jedno ze svých mnoha amerických turné zakončí závodník patnáctého září v Salt Lake City. Na tamní okruhu totiž vyvrcholí šampionát Grand-Am.
 
„Vyhrál jsem tam letošní závod American Le Mans Series ve třídě GT2. Bylo by skvělé přidat také úspěch v sérii prototypů,“ dodal Tomáš Enge.
 
Internet
Mistrovství Grand-Am:
www.grand-am.com (také livetiming)
Mistrovství Indy Car Series: www.indycar.com (také livetiming)
Stáj Samax Motosport: www.samaxmotorsport.com
 
BPA

 
 
Fotogalerie:   Samax Pontiac Riley a náš Tomáš Enge, foto archiv BPA

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose