www.car.cz
 

Trucky v Mostě : Sobota plná napětí i překvapení
     26.8.2007 23:50 - tisková zpráva


Už závodní sobota v rámci Matador Czech Truck Prix 2007 se na Autodromu Most nesla ve znamení velké podívané, které nadšeně aplaudovaly desítky tisíc diváků. Kvalifikační závod trucků vyhrál David Vršecký, mistrovskou jízdu pro sebe rozhodl loňský španělský šampion Albacete.

 

Právě horkokrevný Španěl už vyhrál i dopolední kvalifikaci a zaznamenaným časem 2 minuty a 3,338 sekundy pokořil svůj vlastní traťový rekord z loňska. Pět desetin sekundy za ním se ale držel Vršecký. Tomu také lépe vyšel start do kvalifikačního závodu a po celých osm kol za sebou dokázal Španěla udržet. Vystoupil tak na nejvyšší stupeň vítězů a mostecké tribuny šílely. Třetí místo ukořistil Vršeckého stájový kolega Markus Bösiger. Smůla potkala mosteckého Michala Doláka, který z kvalifikačního závodu odjel jen tři kola a musel vzdát pro poruchu spojky na svém MANu.

Podvečerní mistrovský závod na jedenáct mosteckých okruhů byl snad ještě dramatičtější. Letmý start opět lépe zachytil Vršecký, ale Albacete v první zatáčce poměrně nesportovně českého truckera kontaktoval. „Měl jsem právo volby stopy. Antonio však toto pravidlo odmítl akceptovat a bez problémů mě trefil. Vůbec se nesnažil kolizi vyhnout,“ řekl evidentně rozladěný Vršecký, který se tak propadl na třetí příčku. Albacete nakonec dojel první, následován Bösigerem a Vršeckým. Dlouho do večera řešil sbor sportovních komisařů protest, který byl podán roudnickou stájí na Španěla, ale během soboty už konečný verdikt nepadl. Výsledky mají být do neděle povžovány za neoficiální. Lze ještě dodat, že Michal Dolák startoval do mistrovské jízdy zcela zezadu a dokázal se propracovat na dvanáctou pozici! 

Zajímavý byl také průběh sobotních kvalifikací pro dva nedělní závody Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu. Snad ještě nikdy se pořadí v první desítce po měřeném tréninku během ostrých samostatných kol Superpole neobměnilo tak, jako tentokrát. Erik Janiš, který původně neoslnil a zajel až osmý, si v rozhodujícím kole vybojoval Pole Position. Favorizovaný Fulín naopak z prvního místa spadl na šesté. Původně desátý František, Došek, který se do poháru vrátil po skoro dvouleté pauze, zajel třetí nejlepší čas. Sedmý Brejla ukořistil druhé místo.

Sobotní první závod Sports Car Challenge vyhrál Wolfgang Payr před Peterem Kormannem a Karlem Heinzem Matzingerem. Všichni krotili prototypy z dílen Pedrazza Racing Cars, dva první s motory BMW, třetí pilot vsadil na Hondu. Značkový pohár BMW1 Challenge jel v sobotu také první bodovanou bitvu, ve které zvítězil Petr Fulín před Lumírem Firlou. Se ztrátou víc, než půl minuty na vítěze dojel slovenský jezdec Patrik Nemec. Mezi dvěma rivaly na čele však byly pouhé tři sekundy a jezdci po celých patnáct kol sváděli pohledný a vyrovnaný duel.

Neděle bude podle sobotní návštěvy terčem skutečně hojného počtu diváků. Matador Czech Truck Prix 2007 jim ve svůj hlavní závodní den slibuje velký motoristický svátek.

(25.8. 2006)

 

 PR


 
 
Fotogalerie:   EP trucků v Mostě a Buggyry, sobota, foto Buggyra

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose