www.car.cz
 

Frank Biela překvapivě v Písku : Karting je tvrdý a těžký sport
     13.9.2007 19:44 - tisková zpráva


Účastníci víkendového podniku Mezinárodního mistrovství České republiky v kartingu, které se jelo 7. – 9. září na trati v Písku, si už od pátečního poledne v paddocku nevěřícně mnuli oči.

 

Když byla později vyvěšena oficiální startovní listina, jejich dohady se potvrdily. Jak v kategorii ROK CZ, tak i v sobotní tříhodinovce startoval německý pilot týmu Audi Sport  Frank Biela, pětinásobný vítěz legendární čtyřiadvacetihodinovky v LeMans. Jeho dcera Isabelle má po matce českou krev a po otci evidentně zdědila závodnické geny. Letos tedy také startuje v kategorii ROK CZ. 

 

Biela využil příležitosti a rozhodl se vyzkoušet start z jednoho roštu s vlastním potomkem. V bělostné kombinéze s logy Audi Sport budil pozornost už od prvních měřených tréninků. Na náročné a dosud neznámé písecké trati sice nezajížděl nejrychlejší časy, nicméně se dokázal držet v polovině startovního pole, jezdil velice vyrovnaně a brzy přečetl záludnosti zdejší technické dráhy.

 

Brzy pochytil optimální stopu i rytmus a rychle se zlepšoval. Také v bodovaných jízdách se pak podle svých slov velice bavil. Užíval si návrat do odvětví, z nějž před lety odstartoval svou hvězdnou pouť světovým motorsportem, když v roce 1983 vybojoval čtvrté místo v prestižním německém motokárovém šampionátu.

 

Ne náhodou startuje, stejně jako dcera Isabelle, v českém  týmu JOKA, kde se sešel s letos úspěšným Patrikem Hájkem. Loňský vítěz finále třídy ROK z italského Lonata letos skončil v německém motokárovém mistrovství pátý a ze závěrečného podniku Mistrovství Evropy si přivezl pohár za třetí místo.

 

Velice ochotně a skromně pak Biela odpovídal v nedělní pauze na otázky a ze své přítomnosti na jihočeské trati nedělal nic výjimečného. „Proč tu vlastně jsem? Dává mi to spoustu radosti a baví mě to. Karting je logicky začátkem kariéry pro většinu závodníků. Proč bych to měl mít jinak? A proč se k tomu zase nevrátit?  Každý přeci ví, že motokáry jsou atraktivní a krásné,“ nechala se slyšet jezdecká hvězda, která v srpnu oslavila třiačtyřicátiny.

 

„Že nejezdím první? To je přeci jasné. Znovu se všechno učím. Ti kluci to mají natrénované, znají káry i trať a navíc jsou o dvacet kilo lehčí. A musím je moc pochválit, jedou fantasticky čistě a vyrovnaně. ROK CZ je třída na vysoké úrovni, která se hned tak nevidí. A výsledek pro mě? Není tu servo. Karting je velice tvrdý a těžký sport,“ smál se pilot. Dvakrát v Písku skončil poražen vlastní dcerou, čemuž se však nedivil.

 

„Je mladá a roste. Dělá mi radost. I ze sebe jsem měl radost, když jsem zjistil, že i při svém stáří se dokážu pořád učit,“ usmíval se sympatický Biela v neděli kvečeru.

(dum)

 


 
 
Fotogalerie:   Jezdec DTM Frank Biela v Česku na motokárách, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose