www.car.cz
 

Mattias Ekström s Audi A4 šampionem DTM 2007
     15.10.2007 15:25 - tisková zpráva


·        Napínavé finále před rekordní návštěvností

·        Audi Sport Team Abt Sportsline vítězem soutěže týmů
·        Třetí triumf Audi v roce 2007
 
Nejdříve vítězství v závodě 24 hodin Le Mans, poté celkové prvenství v American Le Mans Serie a nyní titul v prestižním německém šampionátu cestovních automobilů DTM. Taková je bilance značky Audi v roce 2007.
 
O poslední, ovšem neméně významný úspěch, se zasloužil Švéd Mattias Ekström, který po celý rok podával vyrovnané výkony a z deseti závodů pouze dvakrát neviděl šachovnicový prapor. Po roce 2004 získal druhý titul šampiona DTM, zatímco značka Audi má na kontě již pátý (1990, 1991, 2002 a 2004).
 
Už testovací jízdy a tréninky naznačily, že jezdci a vozy Audi A4 DTM přijeli na poslední desátý podnik DTM dobře připraveni. To ostatně potvrdily také výsledky kvalifikace, v níž zajel nejrychlejší čas Dán Tom Kristensem před Němcem Timo Scheiderem a vedoucím jezdcem průběžné klasifikace Švédem Mattiasem Ekströmem. Do třetí řady se pak postavili zbývající dva aspiranti na titul – Martin Tomczyk s Audi A4 a Bruno Spengler s Mercedesem Benz.
 
Start vyšel nejlépe Scheiderovi, za kterého se zařadili Kristensen, Ekström a bleskovým startem také Tomczyk. Během chvilky se Ekström probojoval na vedoucí pozici, zatímco Tomczyk se dostal do sevření dvou soupeřů a po kolizi se propadl o mnoho míst dozadu.
 
V devátém kole pustil Ekström před sebe britského jezdce Jamie Greena, za kterého se zavěsil Timo Scheider s Audi. Mattias Ekström se soustředil na udržení třetí příčky, která mu stále zaručovala mistrovský titul. Stačilo, aby si hlídal svého největšího soupeře Bruna Spenglera z Kanady. To se také díky taktice a bezchybné práci mechaniků při povinných zastávkách v boxech dařilo. Cílem projel jako třetí s náskokem 0,4 sekundy před čtvrtým Spenglerem.
 
Druhé letošní vítězství si vybojoval Jamie Green s Mercedesem před Timo Scheiderem s Audi A4, který si připsal nejlepší výsledek sezony. Po třetím místě Ekströma dovršil úspěch Audi ještě Tom Kristensen na šestém místě, Martin Tomczyk uhájil alespoň devátou příčku, což mu zajistilo vynikající bronzovou příčku v celkovém pořadí a zároveň jako jediný z týmu Audi vyhrál během roku dva závody. Lucas Luhr byl na 12. místě nejlepším jezdcem na Audi A4 loňského modelového roku.
 
Během tří dnů se přišlo na poslední závod sezony podívat 152 000 diváků, což představuje nový rekord v historii DTM.
 
„Závod byl od začátku velmi těžký. Když se všechno trochu uklidnilo, mohl jsem jet hodně rychle. Ale po šesti, sedmi kolech se začalo auto přetáčet. Jízda byla stále horší a horší. A tak jsem bojoval a bojoval. Hlavně, že se mi podařilo dojet před Bruno Spenglerem. Pocit získat podruhé titul DTM, je gigantický, nepopsatelný“, radoval se v cíli 29letý švédský pilot, který vyhrál hned první závod sezony, a tím začal směřovat k vytouženému cíli.
 
 

Výsledky – Hockenheim

1. Green Jamie             Mercedes Benz
2. Scheider Timo                     Audi A4 DTM
3. Ekström Mattias                  Audi A4 DTM
4. Spengler Bruno                    Mercedes Benz
5. Schneider Bernd                  Mercedes Benz
6. Kristensen Tom                   Audi A4 DTM
7. Margaritis Alexander           Mercedes Benz
8. Di Resta Paul                       Mercedes Benz
 

Celkové pořadí 2007

1. Ekström Mattias                  Audi A4 DTM 50
2. Spengler Bruno                    Mercedes Benz            47
3. Tomczyk Martin                  Audi A4 DTM 40
4. Green Jamie             Mercedes Benz            34,5
5. Di Resta Paul                       Mercedes Benz            32
6. Schneider Bernd                  Mercedes Benz            31,5
7. Scheider Timo                     Audi A4 DTM 25
8. Häkkinen Mika                    Mercedes Benz            22
 
 
Import Volkswagen Group, s. r. o., Divize Audi/Public Relations,

Audi je celosvětově uznávaným konstruktérem a výrobcem automobilů prestižní třídy. Prodeje Audi už jedenáct let nepřetržitě rostou, v roce 2006 automobilka Audi prodala 905 100 vozů, což představuje meziroční nárůst o 9,2 %. Značce Audi se dařilo především na západoevropském trhu, kde její odbyt stoupl  o 7,7 % na 658 442 tisíc vozů.

 
Audi je na českém trhu nejúspěšnější prestižní značkou. Prodeje automobilů Audi na tuzemském trhu rostou už 12 let po sobě – vloni se v ČR prodalo 2804 automobilů Audi, což oproti 2548 vozům prodaným v roce 2005 představuje nárůst o deset procent.

 
 
Fotogalerie:   Mattias Ekström s Audi A4 šampionem DTM 2007, foto Audi

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose