www.car.cz
 

S cizím autem do Polska jedině s písemným souhlasem provozovatele vozu !!
     23.11.2007 22:02 - tisková zpráva


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     S CIZÍM AUTEM DO CIZINY II.
POLSKO POŽADUJE SOUHLAS PROVOZOVATELE

Odbor silničních vozidel Ministerstva dopravy nás informoval:

Odbor silničních vozidel Ministerstva dopravy obdržel od Ministerstva dopravy Polské republiky upozornění, že řidiči vozidel, kteří nejsou uvedeni jmenovitě v osvědčení o registraci vozidla (malý technický průkaz), musí mít na území Polska také zplnomocnění k řízení vozidla od osoby, která je v osvědčení o registraci vozidla uvedena.

Samotná podoba a položková skladba tohoto zplnomocnění není Úmluvou o mezinárodním silničním provozu (Vídeň 1968) nijak specifikována. Nepochybně však musí obsahovat tři základní položky – specifikaci provozovatele (osoba zapsaná v osvědčení o registraci), který vystupuje v roli zmocnitele, specifikaci řidiče, který vystupuje v roli zmocněnce a specifikaci vozidla.

Do jaké míry budou výše uvedené specifikace podrobné, závisí na konkrétních zpracovatelích předmětného zplnomocnění. Lze však doporučit aby:

  specifikace provozovatele obsahovala všechny údaje, které o něm lze vyčíst z osvědčení o registraci vozidla (jméno a příjmení / název, adresa trvalé pobytu /sídlo, datum narození, série a číslo osvědčení o registraci vozidla),
  specifikaci řidiče obsahovala aspoň tyto údaje (jméno a příjmení, datum narození, série a číslo dokladu totožnosti),
  specifikace vozidla obsahovala aspoň tyto údaje (tovární značka, model, VIN, registrační značka).

Samozřejmě, že ve zplnomocnění musí být uvedeno, že zmocnitel zmocňuje zmocněnce k užívání vozidla v mezinárodním silničním provozu.

Obecně je možné též doporučit, že je vhodné mít zplnomocnění vícejazyčné (česky, anglicky, a v jazyku státu, do kterého hodlá řidič s vozidlem vyjet. Notářským ověřením zplnomocnění nelze nic pokazit.

Tuto informaci Vám odbor silničních vozidel Ministerstva dopravy zasílá na vědomí a k využití.

Toto sdělení navazuje na naši informaci, kterou jsme českým motoristům podali dříve – viz text na následující straně:

 

S CIZÍM AUTEM DO CIZINY
(informace Autoklubu ČR z roku 2003)


Na Autoklub ČR se obracejí motoristé s dotazy, zda něco brání řidiči vyjet do zahraničí s vozidlem, které je ve vlastnictví jiné osoby, respektive firmy a zda hrozí nějaké problémy na státních hranicích, případně při silničních kontrolách v zahraničí. Většinou přicházejí dotazy na cestování s autem někoho z rodiny, s firemním vozidlem nebo autem z půjčovny.

Skutečnost je taková, že žádný právní předpis ČR nestanoví, že řidič cestující do zahraničí musí být vybaven potvrzením, že vlastník (majitel) vozidla s touto cestou souhlasí. Není nám ani známo, že by takový předpis platil v některém z evropských států. Přesto lze doporučit, aby řidič takovéto potvrzení s sebou měl.

Někdy se totiž stává, že řidič jedoucí do ciziny vozidlem, které není jeho vlastnictvím, má při kontrolách prováděných tamními orgány  určité problémy jak vysvětlit, že v osvědčení o registraci vozidla, respektive v osvědčení o technickém průkazu je uveden jako provozovatel (v případě starších dokladů jako držitel) někdo jiný než řidič; může vzniknout podezření, že jde o vozidlo odcizené nebo z jiných důvodů neoprávněně používané.

Neexistuje žádný oficiální vzor takového potvrzení, ale mohlo by vypadat např. následovně:

Pan (paní) ........., narozen(a) ....., číslo cestovního dokladu ….... je oprávněn(a) používat (řídit) osobní/nákladní automobil ..........(značka, typ),
registrační značky (dříve SPZ) ..........

Místo a datum vystavení

Razítko subjektu zmocňujícího řidiče používat vozidlo + ověřený podpis vystavujícího


Takovéto potvrzení doporučujeme při cestě do všech zemí s tím, že by mělo být bylo přeloženo do některého světového jazyka.
 
Autoklub ČR přeje bezproblémové cestování a šťastný návrat.

 

Listopad 2007


 
 
Fotogalerie:   Erzetka Beroun 2007, foto Pavel Douša

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose