www.car.cz
 

Co je a co není křižovatka
     6.12.2007 17:46 - tisková zpráva


Možná bychom se divili, kolik řidičů ani neví, kdy projíždějí křižovatkou. Zřejmě k tomu přispívá i právní úprava, která od roku 2001 doznala nemalých změn ve vymezení pojmu „křižovatka“.
 
Zákon o silničním provozu definuje křižovatku jako místo, v němž se pozemní komunikace protínají nebo spojují; za křižovatku se nepovažuje vyústění polní nebo lesní cesty nebo jiné účelové pozemní komunikace na jinou pozemní komunikaci. Jinou pozemní komunikací, o které pojednává definice křižovatky, se logicky rozumí komunikace jiná než účelová komunikace. Křížení dvou účelových pozemních komunikací, například dvou polních cest, křižovatkou je.

 

Vědět, kdy se nacházíme na křižovatce, má přitom mimořádný význam. Nejenom kvůli povinnosti dát přednost těm účastníkům provozu, jimž ze zákona přísluší. Význam to má i pro platnost významu některých dopravních značek. Tady platí, že zákaz, omezení nebo příkaz vyplývající ze svislé dopravní značky končí na vzdálenější hranici nejbližší křižovatky, pokud není dříve ukončen jinak.

 

Výjimku představují omezení vyjádřená:

*      svislou dopravní značkou "Zóna s dopravním omezením" (č. IP 25a), které se ukončuje pouze svislou dopravní značkou "Konec zóny s dopravním omezením" (č. IP 25b),

*      svislou dopravní značku "Obytná zóna" (č. IP 26a), jejíž platnost ukončuje svislá dopravní značka "Konec obytné zóny" (č. IP 26b), a

*      svislou dopravní značku "Pěší zóna" (č. IP 27a), jejíž platnost ukončuje svislá dopravní značka "Konec pěší zóny" (č. IP 27b).

 

S křižovatkami se přitom můžeme setkat i na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla. Křižovatkou je i zde každý nájezd a sjezd. Z toho také plyne, že i na dálnici je platnost zákazu, příkazu a omezení vyplývajících ze svislých dopravních značek limitována právě vzdálenější hranicí nejbližší křižovatky. Platí to mimo jiné i pro omezení nejvyšší dovolené rychlosti nebo zákaz předjíždění. Aby příslušná úprava platila i za křižovatkou, je nutné dopravní značky za křižovatkou zopakovat.

 

Naopak odpočívky a čerpací stanice na dálnici mívají povahu účelových pozemních komunikací, takže jejich vyústění na dálnici nelze považovat za křižovatku, se všemi z toho plynoucími důsledky.

 

Autoklub ČR v rámci svého působení v expertní skupině Ministerstva dopravy pro novelu zákona o silničním provozu mimo jiné navrhuje, aby vymezení pojmu křižovatka bylo vráceno zpět k osvědčené úpravě platné do konce roku 2000. Tehdy platilo, že křižovatka je místo, v němž se silnice protínají nebo spojují. Za křižovatku se nepovažovalo pouze vyústění polní nebo lesní cesty na jinou silnici.

 

 

Prosinec 2007

FAS


 
 
Fotogalerie:   Kuriózní nákresy dopravních nehod :-))) !!

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose