www.car.cz
 

Grand Am 2008 : Enge s Charouzem testují v Daytoně
     3.1.2008 15:03 - tisková zpráva


Tomáš Enge a Jan Charouz odcestovali na Nový rok do USA, aby v prostředí proslulé dráhy Daytona International Speedway absolvovali oficiální testy šampionátu Grand Am Rolex Series. Zkušební jízdy s týmem Samax Motorsport se uskuteční od pátku 4. ledna do neděle 6. ledna. Předcházejí úvodní bitvě sezony – legendárnímu maratonu 24h Daytony, jenž odstartuje 26. ledna.

Vedle obou pilotů BPA sport marketing a.s. se v prototypu Pontiac Riley objeví řada dalších jezdců. Například Němec Stefan Mücke, loni jezdec týmu Charouz Racing System v Le Mans Series, 24h Le Mans i v MMČR, či členové továrního týmu Audi Sport Allan McNish (Brit.), Mike Rockenfeller a Lucas Luhr (oba Něm.). Samozřejmostí je účast stálé týmové závodnice Milky Dunové z Venezuely a jejího kolegy Ryana Dalziela (USA). Soupisku uzavírají Američan Henri Zogaib a Harold Primat ze Švýcarska.

Samax Motorsport (www.samaxmotorsport.com) nasadí do 24h Daytony dva prototypy Pontiac Riley. Posádku jednoho vytvoří kvartet McNish, Luhr, Rockenfeller, Zogaib, o sestavě druhého speciálu se rozhodne po testovacích jízdách. Tomáš Enge závodil pro Samax už loni, jeho nejlepším výsledkem bylo druhé místo ve finále šampionátu v Salt Lake City.

Letošní ročník 24h Daytony (www.daytonaintlspeedway.com) má výjimečně kvalitní startovní listinu. Do bitvy mimo jiné vyrazí expilot F1 Juan Pablo Montoya, hvězdy Indy Car Series Dario Franchitti, Dan Wheldon, Helio Castroneves či Justin Wilson a Graham Rahal z šampionátu Champcar. A to ještě všechny stáje neuzavřely své soupisky.

Průběh testovacích jízd můžete sledovat na www.grand-am.com

Tomáš Enge: „S vozem týmu Samax Motorsport jsem si porozuměl od prvního seznámení, takže na každou jízdu s ním se těším. Jde o silný sportovní prototyp, se kterým je radost závodit. Od pátku do neděle půjde o přípravu na slavný maraton 24h Daytony, což je pro závodníka vždy velká výzva. Loni jsem tento závod se stájí Samax již absolvoval, s kolegy jsme skončili šestí. Věřím, že se na závodní soupisku opět dostanu a o nejvyšší příčky budeme bojovat i letos.“

Jan Charouz: „Musím přiznat, že odlétat dopoledne po Silvestru nebylo zrovna ideální, byli jsme s přáteli na horách… Ale je jasné, že v takovém případě jde zábava stranou. Na testy se moc těším. Bude to pro mě další nová zkušenost. Trať znám z loňska, kdy jsem populární závod absolvoval s porsche třídy GT, ale tentokrát budu řídit vůz královské kategorie Daytone Prototype.

Jsem zvědavý, jak se auto bude chovat v porovnání s vozy třídy LMP1 a LMP2, které jsem loni poznal v LMS a ALMS. Doufám, že nezklamu a vedení stáje Samax Motorsport zaujmu natolik, že mě zařadí na soupisku pro samotnou čtyřiadvacetihodinovku.“

Antonín Charouz: „Jsem rád, že si Peter Baron, šéf týmu Samax Motorsport, vybral vedle Tomáše i Honzu se Stefanem. Beru to i jako doklad jejich loňských výkonů stejně jako ocenění britského magazínu Autosport, který oba piloty zařadil mezi deset nejlepších jezdců Le Mans Series 2007.

Díky kvalitním výkonům Tomáše navíc máme s americkým týmem velmi dobré vztahy. Nominace pro 24h Daytony je pouze na Peteru Baronovi, bylo by skvělé, kdyby naše závodníky zařadil do své závodní sestavy.“

GRAND AM 2008
26.1. 24h Daytona 
29.3. Homestead
19.4. Mexico City
27.4. Virginia
17.5. Laguna Seca
26.5. Lime Rock (pouze třída GT) 
7.6. Watkins Glen
21.6. Mid Ohio
3.7. Daytona
20.7. Barber Park
1.8. Montreal
8.8. Watkins Glen (pouze třída DP) 
23.8. Sonoma (pouze třída DP) 
31.8. New Jersey
20.9. Salt Lake City
www.grand-am.com

 

BPA


 
 
Fotogalerie:   Grand Am: Pontiac Riley týmu Samax pro Engeho ... , foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose