www.car.cz
 

Zdeněk Vrátníček kritizuje do třetice nešvary českého rallysportu – 3. závěrečný díl
     5.2.2008 11:48 - Pavel Jelínek


Do třetice přinášíme rozhovor se Zdeňkem Vrátníčkem na téma rallye a související nešvary a problémy. V prvním dílu jsme popsali, jak to chodí v orgánech FIA a FAS, ve druhém jsme přinesli i některé návrhy na možná řešení kritizované situace. Třetí pokračování se bude týkat bezpečnostních prvků, rozdělování dotací, ale i třeba podivného postoje Škodovky k podpoře motoristického sportu.

 

Jaký je tvůj názor na používání bezpečnostních prvků?

 

Je jasné, že nikdo nezpochybňuje význam ochranných rámů, pásů a sedaček! Ale připadá mi zbytečné, když pásy, které já ve svém autě použiji pětkrát do roka na jeden den, musím po pěti letech vyhodit a to i v tom případě, kdyby ležely na polici ve skladu naprosto nepoužité. To se týká i sedaček - a to podle mne nemá logiku.

 

Jinak, jak už jsem někde dříve psal, tak když si na sebe takhle v parném létě  soukám nehořlavé prádlo, třívrstvou nehořlavou kombinézu, kuklu, rukavice, helmu atd., tak mám spíše ve svém věku strach  z infarktu, než z ohně. Navíc takhle navlečen, jako na Sibiř, mám reakce, jako medvěd po zimním spánku. Dříve jsme jezdili v tričku a riflích, pochopitelně v helmě a nemám pocit, že by mne to nějak ohrožovalo. Někde mám i filmové záběry jedné posádky dokonce v plavkách . Myslím, že některé věci, jako např. jásavým plamenem hořící "nehořlavé" obložení rámu apod. spíše můj výkon omezují, než mi k němu přispívají.

 

Tady by bylo možná lepší zejména ve sprintech nelpět tak dogmaticky na výbavě, jako kdybych měl jet Monte Carlo. U nás např. striktně vyžadované spodní nehořlavé prádlo / a s velkou oblibou pokutované ! / a obuv byla dlouho a dlouho na závodech v Rakousku pouze doporučovanou výbavou. To jen potvrzuje má slova o tom, že jsme v mnoha věcech papežtější než papež sám, jak by opět pravil klasik. A zbytečně. Stejně je vždy rozhodujícím bezpečnostním prvkem způsob jízdy samotné posádky.

 

Jsem zvědav, jak zamává s počtem posádek již v brzké době ohlašovaná nutnost použití HANS systému, což je investice v řádu cca 120 tisíc korun na posádku. To mnozí, včetně mne, asi již nebudou ochotni investovat, navíc já v takovém postroji ani jezdit nechci. Pokud by alespoň pro rallysprinty došlo k vyjímce v nutnosti použití, bylo by to jenom dobře!

 

Změňme trochu téma. Jak se díváš na systém financování, či rozdělování dotací?

 

Jistě by nebyl problém zveřejnit použítí dotací na motoristický sport, poskytovaných ze státního rozpočtu a hlavně určených pro závodníky . Obavám se ale, že  by to bylo velmi zajímavé i smutné čtení. Mohla by se třeba i rok dopředu zveřejnit kritéria pro určení státní reprezentace, aby následné určování a přidělování dotace nemělo příchuť zákulisních jednání. Když jsem před mnoha lety na ustavujícím sjezdu Autoklubu v Lucerně zvedal ruku  pro  vznik  něčeho nového, aby nás již ten nenáviděný Svazarm tak nevysával a nenechával si  státní dotace pro brance a další vojenské aktivity, netušil jsem, že tok tehdy slibovaných a jistě oprávněně nárokovaných peněz směrem od Sazky k závodníkům doteče přes ministerstvo školství a sportu jenom do hezké budovy v Opletace, případně dále jenom k        n ě k t e r ý m  motoristům, či pořadatelům.

 

 Taky chci věřit, že např. pánové Topolánek, Zounar, Čtvrtníček a jiní "pravidelní" účastníci zejména jednoho pražského podniku si zaplatili a taky v plném třídenním rozsahu absolvovali pro ostatní zcela povinnou rally školu, nutnou pro vystavení  licence motoristického sportovce. Určitě může FAS doložit, v kterých dnech to bylo, ale pozor, aby se nám to nekrylo s termínem nějaké státní návštěvy mimo republiku  /chtělo se mi říci lyžařského výletu/, či s termíny zájezdových divadelních představení....

 

Tím chci říci, že by měl platit jeden metr nejenom v tomto případě ...!

 

Jaký máš názor na pozici našeho našeho výrobce automobilů a na jeho podporu soutěžního sportu, protože vlastně jezdíš především s jeho vozy ?

 

Je to zvláštní, nejvýdělečnější automobilka u nás, zdráhám se už použít výraz "česká", chlubící se velmi často 100-letou historií ve sportu / ovšem který že to vůz Škoda před 100 lety jezdil?/ -a přesto je její dnešní vztah k motorsportu velmi podivný. Na podporu drogami prolezlou cyklistickou  akce je schopna poskytnou přes 200 vozidel a desítky milionů na propagační materiály, další desítky milionů investuje do mistrovství světa v hokeji a do německé hokejové ligy, není však schopna postavit jeden jediný vůz skupiny S 2000... !!

 

Navíc pokud mám správné informace, tak počet mechaniků ve sportovním oddělení, či v jeho zbytku, se blíží třem… Tahle kritika míří na nynější stav, přes mnohé výhrady a chyby musíme škodovákům poděkovat za vývoj a nasazení, jak Oktávky, tak i Fábie WRC.

 

Ale když si vzpomeneme na nedávný trapný konec pohárového závodění s Fábiemi, kdy byli promotér seriálu a hlavně posádky hozeni přes palubu" pro směšnou úsporu, tak nám to dokreslí nynější vztah majitelů automobilky k soutěžnímu sportu. I když jsou informace, že snad konečně začala příprava vozu S 2000, tak i tato akce, kvůli které dle mnohých došlo i k rozchodu ex-tovární posádky, neprobíhá, když to nazvu velmi ohleduplně, plně standartním způsobem .

 

Ale to je stejně spíše závodění pro špičku. Škodovka dříve plnila úlohu dodavatele vozů pro poloamatérský sport. Vždyť v minulosti šly koupit vozy 120 S, 130RS, LR, Favority skupiny A, pohárové Favority, následně i kitové vozy Felicia 1300 i 1600 a pochopitelně i speciální díly k nim. Dnes nekoupíš nic !!

 

Je skutečně takový problém vyvinout a vyrobit  pochopitelně na komerční bázi Fabii R2, či R3, aby bylo s čím jezdit? Nebo alespoň vyvinout a vyrobit komponenty, umožňující našim šikovným jezdcům si takové auto postavit doma v dílně tak, jak to funguje u jiných výrobců ? Asi je to problém a velký, ale je to pro škodovku cesta do pekel.

 

Někdo se třeba usmívá nad Dacií Logan, ale alespoň má někdo snahu. Já už také nechci dělat ve své dílně vývoj a bát se každého vytočení motoru, zda zase něco neulítne, což je bohužel pravidlem, já chci koupit vyzkoušené tovární komponenty a jezdit, nespravovat ! Ono totiž i pro začínajícího jezdce - a jak bylo i na některých příkladech jasně vidět - není zrovna nejlepší co nejdříve sednout do vozu sk.N 4 s výkonem pod 300 koní. V případě tak výkonného vozu je pak i drobná chyba dost často spojena s velkými následky, nejenom finančními.

 

Tady bohužel chybí i legislativní opora pro možnost se soutěžním vozem, byť v minimální úpravě, na závod po ose přijet, odtrénovat a taky odzávodit, po závodě po ose zase odjet a používat ho v běžném provozu… Já svoje auto vytáhnu 5x do roka na půl dne, jinak nesmí na silnici a to je špatně, obzvlášť když sledujï čilý provoz některých tunningových kreací na našich veřejných komunikacích, které zejména hlukem a vzhledem daleko překračují únosnou mez. Tady by určitě tiché soutěžní vozidlo působilo daleko menší rozruch.

 

To jsou jistě všechno věci, které vyvolají velkou polemiku. Chceš se nějak na konec našeho povídání ještě vrátit k neštastné loňské Barum rally, jelikož jsi byl s Luďkem velký kamarád a společně jste absolvovali mnoho startů , takže vím, že tě to pořád trápí?

 

Když pominu ty velmi smutné věci toho nešťastného dne, děsivé shánění informací a následné telefonáty s  p.Kocmanovou o tom, že Luděk měl nehodu, tak mě zarazilo chování vedení závodu. Informace přes dispečink byly naprosto mylné a k pravdivým informacím jsem se musel dostávat sám přes personál ARA Baťovy nemocnice, kterým dodatečně děkuji za snahu a pochopení. Protože na oficiálních stránkách soutěže nebyly  stále žádné informace a zavánělo to spíše embargem, byl informován i přes můj špatný duševní stav Tomáš Wanka, který pochopil závažnost situace a přes moje tehdy zmatené povídání tuto smutnou skutečnost konečně v podvečer na internetu zveřejnil.

 

Je mi jasné, že se i kvůli tak tragické události nezastaví motoristický podnik s rozpočtem přes 20 milionů korun, ale ta reakce vedení závodu měla být pohotovější! Já si myslím, že druhý průjezd Pindulou být nemusel nebo mohlo dojít např. ke zkrácení této rychlostky, aby se inkriminovaným místem se zakrváceným stromem nemuselo jet naplno!

 

Následná informace ředitelství mohla a měla být dříve, než zhruba sedm hodin po odchodu Luďka do závodnického nebe. Nechci nikomu šahat do svědomí, ale kdyby nešlo o posádku z chvostu startovního pole, byla by reakce pravděpodobně výrazně jiná.

 

Na příčinu nehody mám svůj názor. Když jsem po asi dvou měsících po tragické události konečně sebral odvahu a na ono inkriminované místo se zajel podívat, tak jsem to nechápal a nechápu dodnes. Podíval jsem se do svých starých rozpisů, kdy jsem tuto rychlostku tímto směrem jel, a já ten úsek měl napsán jako "300 a P 1 150 les "atd. Přeložím to pro laiky, tedy po 300 metrech pravá zatáčka naplno, pak 150 metrů les. Jenom proto, že jsme to jezdili i v noci, tak tam měl můj tehdejší spolujezdec Milan Kvaček napsánu poznámku - dole-, ale ta byla určena pro něj.

 

Tedy jistě s ohledem na výkon mého tehdejšího Favoritu okolo 100 koní vlastně zcela bezproblémový úsek. Navíc ten neštastný strom byl cca 150 metrů za zatáčkou, trochu do kopce a na vnitřní straně.Dále to bylo ve dne, celkem bylo hezky, sucho a do zatáčky bylo vidět minimálně těch 300 metrů.

 

Takže pokud chceš znát můj názor, tak jsou pouze dvě možnosti. Buď fatální technická závada na vozidle nebo fatální chyba jezdce. A co si myslím, je snad většině jasné. Chybu Luďka nemohu vyloučit, ale i kdyby, jezdec byl místní a rychlostku znal, jako své boty…

 

Následně jsem rád, že reakce fanoušků a jezdců a podpora pozůstalým nejenom po finanční stránce zůstává jako světlý bod v celé tmě této tragické události. Ale pro mne se místo po Luďkovi stále nedaří zacelit.

 

 

A na úplný závěr. Máš ještě nějaký závodnický sen, či přání?

 

No jasně, absolvovat jednu sezonu za volantem jakéhokoliv WRC, což je bohužel samozřejmě naprosto nereálné, hlavně vzhledem ke stavu mého vlastního skeletu, zejména krční páteře. Já někdy nebrzdím naplno ani ve své Feldě, takže brutální brzdy WRCa by asi moje hlava, či přesněji to spojení se zbytkem těla, asi ani nezvládla.

 

Jinak by se mi líbilo, kdyby se povedlo někomu zorganizovat, jak já tomu pracovně říkám, "DVD" rallye. Tedy žádné trénování, posádky by si mohly stáhnout natočenou trať rychlostních zkoušek z pořadatelského vozu přes internet, zároveň by byly k dispozici základní rozpisy ve zjednodušené formě, časově tedy žádné projíždění tratí rychlostek, žádné trénování, v pátek odpoledne, či spíše večer přejímka, v sobotu ráno start již s ostrým vozem, první kolo s měřením, ale bez klasifikace na vyzkoušení auta a doladění rozpisu, další dvě, či tři kola již na ostro.

 

V sobotu večer vyhlášení a domů. Časové nároky minimální, žádná nutnost výběru dovolené, žádné tréninkové vozy, minimum najetých kilometrů, žádné plašení obyvatelů zatím spřátelených obcí a vesnic ve čtvrtek, či pátek trénujícími posádkami.

 

Možná se to někdy povede, uvidíme.

 

PS: a dodejme ještě, že děkujeme za podporu a veškeré ohlasy k našim předcházejícím článkům tohoto „seriálu“. Souhrnně se k nim ještě dodatečně vrátíme.

 

 

 

Připravil

Pavel Jelínek


 
 
Fotogalerie:   Winter Trial 2008 ze Sosnové a Mostu, foto P. Douša

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose