www.car.cz
 

Horácká rallye Třebíč by chtěla vyšší koeficient
     26.5.2008 22:00 - tisková zpráva


Pořadatelé v Třebíči mají zálusk na vyšší koeficient

 

Horácká rally v Třebíči se pojede již potřetí jako součást seriálu FIA Evropský pohár v rally. Agilní pořadatelé z AČR - Autoklubu elektrárna Dukovany poprvé přivítali FIA  Evropský pohár v roce 2006 a do příštího roku, ve kterém se pojede Horácká rally již podvacáté, by rádi získali vyšší koeficient.   

 

Již potřetí jedeme v rámci Evropského poháru s koeficientem 2. Vedle Mezinárodního mistrovství České republiky bychom rádi při jubilejním dvacátém ročníku v roce 2009 jeli rally s vyšším evropským koeficientem 5. V minulých osmnácti ročnících jsme uspořádali pro obyvatele Vysočiny a regionu Horácka hodnotný motoristický podnik.

 

Od zařazení do Evropského poháru je hlavním partnerem naší rally Skupina ČEZ a soutěž má své pevné místo v kalendáři významných závodů v České republice,“ řekl Miloš Morávek, ředitel rally.

 

V kalendáři FIA Evropský pohár – region Central najdeme v letošním roce celkem 9 soutěží, které se jedou v České republice, Slovinsku, Rakousku, Slovensku a v Polsku. Téměř polovina rally ze seriálu se jede v Čechách a na Moravě. Největší příděl bodů lze získat na soutěžích s nejvyšším koeficientem 10, kde se letos započítávají tři podniky.

 

Vedle již odjeté slovinské Saturnus rally to jsou česká Bohemia rally a Rally Tatry, která se po osmi letech stěhuje zpět pod tatranské vrcholky do Popradu. Soutěže s nejnižším koeficientem 2 zahraniční posádky nelákají, neboť je zde minimální přísun evropských bodů.

 

„Chceme letos do Třebíče přilákat pár zahraničních posádek. Určité kroky jsme již podnikli, snad se nám podaří dostat na Vysočinu jezdce z Polska, Rakouska, Slovenska nebo Maďarska,“ uvedl Miloš Morávek.

 

Prvenství v Evropského poháru – region Central obhajuje jedenatřicetiletý český jezdec Václav Pech se spolujezdcem Petrem Uhel na voze Mitsubishi Lancer EVO IX. Plzeňská dvojice měla úspěšný rozjezd i do letošní sezony, neboť po výhře ve Slovinsku získala na své konto 150 bodů a probojovala se do čela průběžného pořadí.

 

Největšími soupeři Pecha  zřejmě budou jeho krajané, neboť pohárové evropské body letos sbírají v rámci Czech National Teamu rovněž Karel Trojan, Vojtěch Štajf, Vladimír Barvík, Václav Arazim  a Jaroslav Orsák. Na medailové příčky myslí rovněž německý jezdec Hermann Gassner, jemuž patří průběžně třetí příčka. Bez nadějí na čelní místa nejsou ani pravidelní účastníci českého šampionátu, a to Roman Kresta nebo Pavel Valoušek.

 

Mezinárodní automobilová federace FIA v roce 2008 vytvořila podle geografického uspořádání tři regiony. Vedle regionu Central to jsou Východ (celkem šest soutěží) a společný region Jih – Západ (deset soutěží). Ve Východu se doposud nejela žádná rally, v regionu South – West jsou zatím na prvním místě Ital Piero Longhi (Subaru Impreza STi) a Španěl Luis Monzon (Peugeot 207 S2000). 

 

FIA Evropský pohár v rally 2008 – region Central

 

Průběžné pořadí po třech odjetých závodech:

1. Václav PECH (CZ, Mitsubishi Lancer EVO IX) 180, 2. Tomaž KAUČIČ (SLO, Mitsubishi Lancer EVO IX) 120, 3. Hermann GASSNER (D, Mitsubishi Lancer EVO IX) 85, 4. Roman KRESTA (CZ, Mitsubishi Lancer EVO IX) 80, 5. Vojtěch ŠTAJF (CZ, Subaru Impreza STi) 70, 6. Pavel VALOUŠEK (CZ, Mitsubishi Lancer EVO IX) 66, 7. Darko PELHJAN (SLO, Mitsubishi Lancer EVO IX) 60, 8. Karel TROJAN (CZ, Mitsubishi Lancer EVO IX) 49, 9. Mitja KLEMENČIČ (SLO, Mitsubishi Lancer EVO IX) 30, 10. Josef PETÁK (Peugeot 207 S2000), Hermann GASNNER jr. (D, Mitsubishi Lancer EVO) 20 … 12. Karel TRNĚNÝ (CZ, Mitsubishi Lancer EVO IX) 15, 14. Emil TRINER (CZ, Subaru Impreza STi), Václav ARAZIM (CZ, Mitsubishi Lancer EVO IX), Jaroslav ORSÁK (CZ, Mitsubishi Lancer EVO IX) všichni 10 bodů

 

 

Kalendář:

26 Int. IQ-Int. Jänner rally (A)                       koef. 2            Freistadt                    4.  - 5. ledna

Mogul Šumava Rally Klatovy (CZ)  koef. 5            Klatovy                       11. - 12. dubna

31. Rally Saturnus (SLO)                            koef. 10          Ljublaň                       9. - 11. května

IV. Agrotec rally (CZE)                                koef. 2            Hustopeče                 30. - 31. května

XIX. Horácká rally Třebíč (CZE)             koef. 2           Třebíč                       20. - 21. června

Rally Bohemia (CZE)                                  koef. 10          Mladá Boleslav         3. - 5. července        

39. Auqacity Rally Tatry (SK)                     koef. 10          Poprad                      12. - 14. září             

Orlen Rally (PL)                                            koef. 2            Plock                          19. - 21. září

Rally Postojnska Jama (SLO)                    koef. 5            Postojnska Jama     10. - 12. října

 

 

 

V Třebíči 20. května 2008                                             Roman ORDELT

                                                                                     tiskové středisko

                                                                                   19. Horácká rally 2008


 
 
Fotogalerie:   Rallye Posázáví 2008 a skvělé foto Jirky Rohleny

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose