www.car.cz
 

"Hans" na ochranu pilotů nyní také do okruhových trucků
     4.5.2008 10:21 - tisková zpráva


Přestože patří truckracing do kategorie relativně bezpečných disciplín motoristického sportu, rozhodla se FIA za účelem zvýšení bezpečnosti zavést před začátkem letošní sezóny nový bezpečnostní prvek. Tím je zařízení, které známe z dojezdů závodů Formule 1 a mezi jezdci získalo přezdívku Hans.

Jedná se o zařízení umístěné na krku jezdce, které má předejít tomu, aby v případě nárazu utrhla těžká helma jezdci hlavu, v lepším případě došlo k poškození páteře. "Po nárazu má hlava tendenci jít dopředu.

"Hans" prostřednictvím něčeho připomínajícího karabinky chrání hlavu v mezích možností před nekontrolovaným pohybem," popisuje David Vršecký, který měl možnost testovat nové zařízení spolu s ostatními jezdci v Nogaru. "Abych pravdu řekl, moje pocity byly poněkud rozpačité.

Naštěstí jsem v tom nebyl sám, stěží mohu proto být obviněn z rozmazlenosti. Řekl bych, že ve formulích a závodech cestovních vozů má toto zařízení přece jen větší význam. Jedná se o lehčí auta, která svodidla zastaví, v případě skoro šestitunového trucku je to přece jen komplikovanější."

Podle třetího muže loňského truckového šampionátu omezuje "Hans" rovněž výhled do stran. Na druhé straně však souhlasí s tím, že bezpečnost je nade vše. "Člověk si časem zvykne. A pokud toto zařízení zachrání jediného jezdce před těžkým zraněním, případně před smrtí, má své opodstatnění."

Buggyra

 
 
Fotogalerie:   Misano 2008 a i v neděli úspěšná Buggyra, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose