www.car.cz
 

Bronzový Aleš Loprais o středoevropském Dakaru: je to nový druh závodů
     22.4.2008 10:44 - tisková zpráva


Po dojezdu etapy jsme s Alešem Lopraisem krátce probrali dosavadní průběh Středoevropské rally…

Proti optimistickému včerejšku to dnes tak růžové nebylo, co se stalo?

Odstartovali jsme skvěle a stahovali Staceyho náskok minimálně o polovinu. Ve chvíli, kdy byl před námi asi o 20 sekund, došlo asi vlivem úderu kamene k poškození jednoho ze spojovacích článků na vzduchovém systému. Naráz přestala jít spojka, řazení i brzdy, museli jsme to ihned řešit. Bylo to navíc na nebezpečném místě a Milan se k poškozenému místu mohl špatně rukama dostávat. Ale během dvaceti minut jsme pokračovali.

Všiml jsem si, že dopolední okruh jste dojížděli jen s jednou rezervou…

To byla další smůla, zakrátko jsme udělali gumu. Byla říznutá z boku a ani si nepamatuji, kde k tomu mohlo dojít. Snad v jednom z brodů, kde není vidět pod hladinu. Každopádně další ztráta, která se v takovéto sprinterské soutěži počítá dvojnásob. Do cíle jsme hnali, co to šlo.

Odpoledne už probíhalo všechno v pořádku?

Ano, ale bylo to krátké, navíc jsme museli předjet asi šest soupeřů, což nás zdrželo, Stacey měl volnou cestu.

Jak hodnotíš trasu?

V rámci evropských možností je opravdu krásná. Je třeba si uvědomit, že na takovouhle trasu nelze pohlížet optikou Dakaru a jemu podobných maratónů…

Proč?

Protože tohle není maratón, ale rally se vším všudy. Sprinterská záležitost a mimořádně náročná na techniku jízdy, přesnost, soustředění, členitost trati i nemožnost udělat chybu. Je to něco zcela jiného. Pro kamiony je trať občas úzká.

Dá se to přirovnat k Dakaru, třeba náročností?

Takovýto 80kilometrový okruh je pro auto i posádku náročný jako nějakých 250 kilometrů speciálky v Africe, je to skutečně nesmírně intenzivní. Se Staceym jsme se na tomto hodnocení shodli. Pro nás se v podstatě zrodila nová disciplína pro závodění.

Jak hodnotíš změny na voze?

Jednoznačně kladně, auto famózně táhne, je rychlé, hbité a skvěle ovladatelné. Staceymu se rychlostně vyrovnáme a vyrovnali bychom se jistě i Kamazu, kdyby tu byl.

Jiří Vintr
Loprais Tatra Team, Baia Mare



Oficiální stránky týmu: http://loprais.cz/


 
 
Fotogalerie:   Central Europe Rally 2008 - motocykly, foto Pavel Douša

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose