www.car.cz
 

Erik Janiš a Formula 3 Euro Series v přímých přenosech na SPORT 5
     29.5.2008 17:26 - tisková zpráva


Víkendový program SPORT 5, první české monotematické satelitní a kabelové televizní stanice zaměřené na motoristický sport, bude na přelomu května a června především ve znamení přímých přenosů šampionátu Formula 3 Euro Series 2008. Mladí jezdci usilující o postup do nejvyšších kategorií motoristického sportu, mezi kterými nechybí ani Čech Erik Janiš, se tentokrát poperou o body na náročné městské trati v jihofrancouzském Pau.

Šampionát Formula 3 Euro Series se po dvouleté přestávce vrací na městský okruh ve francouzském Pau. Třicítka talentovaných mladíků bude v rámci pátého a šestého závodu sezony usilovat o body do hodnocení seriálu na specifické závodní trati dlouhé pouhých 2,76 km. Závody v jihofrancouzském městě připomínají svou atmosférou Velkou cenu Monaka formule 1 a mladíci, snící o královské formuli, mají výtečnou příležitost vyzkoušet si závodění na trati lemované svodidly, která neodpouští žádné chyby.

Velkou premiéru si v Pau odbude český pilot Erik Janiš. Dvacetiletý tovární jezdec automobilky Mercedes-Benz v Pau dosud nikdy nestartoval, přesto by v průběhu víkendu rád minimálně udržel druhou příčku průběžného hodnocení nováčků. Erik se bude zároveň snažit získat první body do celkové klasifikace šampionátu. „Trať se mi líbí, ačkoli ji znám zatím jen z videozáznamu dřívějších závodů a z počítačového simulátoru. Loni v Portu, kde jsem jel na městské dráze poprvé v kariéře, se mi ve formuli IFM docela dařilo, moc bych si přál, abych podobný výkon zopakoval i o víkendu. Protože se v Pau závodí v ulicích, každá chyba se tvrdě trestá. Předjíždění je zde výjimečně těžké. Důležité bude co nejlépe využít volné tréninky a pak trefit perfektní kolo v kvalifikaci,“ uvědomuje si Erik Janiš.

Průběžnému pořadí Formula 3 Euro Series 2008 vévodí po čtyřech závodech finský nováček Mika Mäki, týmový kolega Erika Janiše ve stáji Mücke Motorsport. Druhý je zatím Ital Edoardo Mortara (Signature-Plus), jenž získal v dosavadním průběhu sezony stejně jako Mäki 19 bodů. Dvacetiletý Mäki dokázal dva ze čtyř závodů vyhrát, na druhou stranu z jedné ze dvou zbývajících jízd musel předčasně odstoupit. Naopak jednadvacetiletý Mortara sbírá body pravidelně: třikrát dojel třetí, jednou skončil těsně pod stupni vítězů. Úvod sezony nevyšel právě ideálně jednomu z hlavních favoritů šampionátu. Německého jezdce Nico Hülkenberga (ART Grand Prix) zastavily v obou závodech na Hockenheimringu technické problémy, v italském Mugellu ale dokázal jeden závod vyhrát, jednou dojel pátý a posunul se na třetí příčku průběžného pořadí. K zajímavostem závodního víkendu ve francouzském Pau bude patřit také debut Roberta Wickense v šampionátu Formula 3 Euro Series. Kanaďan, jenž podobně jako Hülkenberg a Janiš reprezentoval od podzimu do jara svou zemi v seriálu A1GP World Cup of Motorsport 2007/2008, nahradí v sestavě týmu Signature-Plus Monačana Stefana Colettiho.

SPORT 5 nabídne v pátek 30. května odpoledne od 14:10 hod nejprve ohlédnutí za oběma předchozími závody v Mugellu. Jak si povedou zmínění jezdci i jejich soupeři v Pau, mohou fanoušci sledovat prostřednictvím přímých přenosů obou závodů v sobotu 31. května od 14:05 hod a v neděli 1. června od 17:05 hod.

Víkend na SPORT 5 ale nabídne samozřejmě ještě mnohem víc. Lahůdkou pro příznivce americké série NASCAR, v jejímž startovním poli figuruje mimo jiné bývalá hvězda formule 1 Juan Pablo Montoya a další známí jezdci,  bude v neděli od 20:15 hod přímý přenos čtrnáctého závodu z Doveru.

Kompletní program televizní stanice SPORT 5 naleznete na oficiální internetové stránce www.SPORT5.cz.

 

BPA


 
 
Fotogalerie:   MM Racing na Nürburgringu 2008, foto týmu Karel Kubeš

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose