www.car.cz
 

Josef Král v náročném Pau uposlechl signalizaci a inkasoval náraz od soupeře
     2.6.2008 17:57 - tisková zpráva


International Formula Master – 02 Pau, Francie

 

JOSEF KRÁL DOKONČIL NEJNÁROČNĚJŠÍ ZÁVODNÍ VÍKEND SEZÓNY

 

Kvalifikace:                     25. místo

 

Sobotní závod:                16. místo
Nedělní závod:                10. místo

 

Hned druhý závodní víkend série International Formula Master čekal na Josefa Krále závod z nejnáročnějších. Francouzské Pau a okruh v ulicích města se dá svojí obtížností i průběhem směle přirovnat k Velké ceně Monaka ve Formuli 1. Na jezdce čeká mnoho nástrah, od náročného nastaveního vozu, přes hrbolatou vozovku, úzkou trať, kde jakákoli chybička může způsobit okamžitý konec závodu po kontaktu s ochrannou bariérou. V letošním roce jezdcům navíc ztížil situaci déšť, který učinil některá místa okruhu skutečnou výzovu, ať již přejezdy barvou natřených obrubníků, nebo jen na první pohled neškodné přechody pro chodce, na kterých vůz při dešti neuvěřitelně klouže.

 

Náročnost závodu podtrhla i skutečnost, že v každém ze dvou závodů vyhrál jiný jezdec, i to, že dosavadní favorité neuspěli.

 

Český jezdec vstoupil do závodního víkendu opatrně, během tréninků se zejména snažil spolu se svými mechaniky nastavit správně vůz, neboť se potýkal s nedotáčivostí. Do kvalifikace už vůz fungoval mnohem lépe, ale přesto se nepodařilo zajet Královi čas, který by si přál. Vzhledem k propustnosti trati zde pořadatelé rozděli kvalifikační jízdy do dvou skupin a Josef Král zajel čas, který jej odsoudil až na pětadvacáté místo na startovním roštu prvního závodu.

 

Josef Král se v prvním deštivém závodě vyvaroval chyb a velice dobrou jízdou na mokru se posunul až na šestnácté místo v cíli. Strategií bylo jet v klidu a neudělat chybu, protože mnoho jiných jezdců závod nekončilo.

 

Do druhého závodu se českému jezdci podařil vynikající start a po průjezdu prvním kolem byl na osmé, bodované pozici. Ve druhém však byly vyvěšeny žluté vlajky a Král, který uposlechl signalizaci a zvolnil inkasoval náraz od jednoho ze soupeřů, který zřejmě nezaregistroval žluté vlajky a snažil se českého jezdce neobratně předjet.

 

Po nárazu do Králova vozu se poškodilo řízení a český jezdec zůstal v bariérách, dokud jej traťoví maršálové neroztlačili znovu na trať. Ztratil tím několik míst, nicméně i poté a s poškozeným vozem byl schopen držet se Chrise van der Drifta, vedoucího jezdce bodového žebříčku. Závod byl nakonec předčasně ukončen červenou vlajkou poté, co přišel hustý déšť a došlo k hromadné kolizi, Josef Král tak byl klasifikován na desátém místě.

 

Josef Král: "V tréninku jsme měli problém s nedotáčivostí, takže jsme udělali před kvalifikací změny v nastavení, vůz se zlepšil, ale stále se nedařilo zajet dobrý čas. Potřebovali bychom více zkušeností, zdá se, že některé týmy na tuto trať znají recept - tři jezdci J.D. Motorsport byli v kvalifikaci mezi prvními čtyřmi."

 

"První závod se jel na vodě a byl to hodně chaotický závod. Řekli nám, že pojedeme dvě zaváděcí kola a start bude letmý za safety carem. Zatímco si všichni ohřívali pneumatiky, závod byl odstartován zelenou vlajkou už po prvním kole. Na vodě to bylo spíše o přežití, než o závodění, hodně kluků havarovalo, snažil jsme se dovézt vůz do cíle celý. Zejména obrubníky hodně klouzaly."

 

"Ve druhém závodě jsme mohli mít body, povedl se mi start, předjel jsem několik jezdců venkem a byl jsem na osmém místě. Bohužel ve druhém kole mě jeden ze soupeřů předjížděl pod žlutou vlajkou, narazil do mě a poškodil mi trochu vůz. Tím jsem přišel o tři pozice a zbytek závodu jsem zůstal za van der Driftem, který se tak přede mě díky kolizi dostal a už se pak nedalo předjet. Závod byl navíc předčasně ukončen, kvůli hromadné havárii, poté co v jedné části tratě začalo hustě pršet. Je škoda, že jsme nezískali body, ale dobré je, že tady mnoho z favoritů nebodovalo, takže ztrácím zatím stále stejně jako po prvním závodě."

 

John Village, šéf týmu JVA: "Byl to velice obtížný víkend, ve druhém závodě Josef výborně odstartoval, ale kvůli nešťastné kolizi se propadl na desáté místo. Zbytek závodu jel s poškozeným řízením vozu. V posledních deseti minutách začalo znovu pršet a závod byl zastaven, protože mnoho vozů vyjíždělo z trati. Josef byl tedy klasifikován desátý. Myslím, že to byl dobrý výsledek, protože Josef je nováček a Pau je skutečně velmi náročná trať a Josef zde odvedl slušnou práci."

 

"Po dvou závodech sice nemáme žádné body, ale je to obtížná situace, Josef je v této sérii nový, musí se velice rychle učit nové okruhy. Má velký talent, ale je třeba si uvědomit, že je mu teprve sedmnáct let, takže se musí stále ještě hodně učit. Je pravděpodobně jeden z nejmladších jezdců na roštu, jeho soupeři jsou většinou mnohem starší jezdci, kteří jezdí v této sérii již druhým rokem a mají i zkušeností z WRS, GP2 apod. Josef je hodně talentovaný, ale stejně jako ostatní potřebuje čas, aby se učil a získával zkušenosti. V této sérii nemůžete očekávat, že bude někdo vítězit hned v první části první sezóny."

 

"Nový je v této sérii i tým, ale co se týče vozu, jsme již spokojení. Po počátečních problémech s převodovkou a jejím softwarem je již vůz poměrně spolehlivý. Co se týče nastavení, tam máme ještě prostor pro zlepšení. Ale celý tým i jezdci odvádí dobrou práci."

 

Třetí díl seriálu se bude konat v Brně a to již za 14 dní, o víkendu 14.-15. června.

 

Výsledková listina sobotního závodu:

http://www.formulamaster.net/2008/upload/PDF/2.1.IFM_Race1.pdf

 

Výsledková listina nedělního závodu:

http://www.formulamaster.net/2008/upload/PDF/2.2.IFM-KEYr2.pdf

 

Oficiální stránky jezdce: www.josefkral.com

 

Oficiální stránky šampionátu: www.formulamaster.net

 

PR


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose