www.car.cz
 

Tišnov se jede již o tomto víkendu: Kam na „erzety“?
     3.6.2008 23:17 - tisková zpráva


Tišnov: Kam na „erzety“?

 

Blížící se IV. Eurostroj rally, která o tomto víkendu do Tišnova přiláká špičku MIO GPS Mistrovství ČR ve sprintrally a Austrian Rallye Challenge, nabídne divákům i soutěžícím celkem devět rychlostních zkoušek na třech úsecích. Ani jedna z nich není pro jezdce neznámá, neboť všechny tyto „erzety“ byly již v minulosti v různých verzích použity.

 

Dnešní tisková zpráva, jak doufáme, divákům alespoň částečně ulehčí náročný výběr zajímavých míst na trati soutěže.

 

 

RZ 1,4,7 Synalovská (7,95 km)

Staronová rychlostní zkouška, která se v roce 2006 objevila v itineráři tišnovské rally pod názvem Lomnická, bude letos poprvé startovat na okraji Lomnice. Na začátku zkoušky na posádky čeká nová partie, tvořená dvěma zatáčkami mírně do kopce, které představují mimořádně přehledné a divácky atraktivní místo, zajímavé zvláště u silnějších vozů. Po jeho absolvování se trať rychlou pasáží napojuje na starou verzi RZ, kde posádky čeká série rychlých protahováků, zakončená nepříliš divácky atraktivním pravým odbočením u obce Ochoz u Tišnova. Rychlostní zkouška poté pokračuje stoupáním s několika serpentinami, které nenabízí moc kvalitních míst pro diváky. V Synalově účastníky rally čeká technický průjezd obcí, přičemž zřejmě nejtěžším místem je samotný vjezd do vesnice, kde předloni havaroval Jan Dohnal se svým VW Polo. Na Synalov navazuje mimořádně náročný a zajímavý průjezd lesem, který končí prudkou levou zatáčkou za horizontem nad obcí Osiky. Průjezd Osikami je jedním z divácky nejvděčnějších míst celé rally. Po rychlém příjezdu následuje klesání po úzké hrbolaté cestě, které vyvrcholí pěkným pravým odbočením. RZ poté mírnými zatáčkami jezdce přivádí k lyžařskému vleku u obce Žleby, kde je cíl zkoušky.

 

Divácká místa:

DM 1 – zajímavá divácká pasáž hned po startu RZ na okraji obce Lomnice

DM 2 – série zatáček před odbočením u obce Ochoz u Tišnova

DM 3 – technicky náročný průjezd obcí Osiky

 

Divácké tipy:

1 – technicky náročný průjezd obcí Synalov

 

 

RZ 2,5,8 Černohorská (15,38 km)

Černohorská rychlostní zkouška je dalším známým testem, který se skrývá pod novým názvem. Úvodní část je však zcela nová a zavede peloton účastníků až do těsné blízkosti sídla jednoho z partnerů rally – Pivovaru Černá hora. Bohužel, jedná se o rychlou a nepříliš zajímavou pasáž po hlavní cestě, která zkoušku nijak technicky neobohatila a byla zařazena především z marketingových důvodů. Nezajímavou pasáž po hlavní cestě se posádkám pořadatelé snažili alespoň částečně vynahradit novým a velmi zajímavým průjezdem obce Žernovník, kam byli diváci v předešlých letech zvyklí jezdit do prudkého odbočení. Organizátoři zde tentokrát k průjezdu využijí úzkou obecní cestu s několika pěknými pasážemi, jež vyvrcholí skokem na hlavní cestu, mírně připomínajícím známou pasáž z vyškovské rally, kde předloni rozbil své subaru Jaromír Tomaštík. Poté se trať RZ napojí na loňskou variantu Tišnovské RZ a až do cíle zůstává beze změn. Za Žernovníkem rychlostní zkouška pokračuje sérií mírných zatáček, na kterou navazuje náročné klesání k obci Lubě. Po nádherném průjezdu touto dědinou s řadou obtížných a divácky zajímavých zatáček na posádky čekají krásné serpentiny do kopce, po nichž se trať zkoušky opět zrychlí. Následuje členitá pasáž do Hlubokých Dvorů s řadou obtížných protahováků, kde rozhoduje především dobrý rozpis a závodnické srdce. Na prudké klesání do Hlubokých Dvorů a následný technický průjezd touto obcí navazuje stoupání několika mírnými zatáčkami až k nejvyššímu bodu „erzety“ v obci Unín, kde bude umístěn divácky atraktivní přírodní retardér. Za Unínem se trať RZ velice zrychlí a až po klesání nádhernými serpentinami do obce Jamné nenabízí moc zajímavých míst. Průjezd obcí Hájek končí divácky atraktivním levým odbočením do prudkého kopce, kde dojde ke změně povrchu z asfaltu na penetraci. Závěr rychlostní zkoušky se odehrává na velice úzké zatáčkovité cestě, které jezdci v předešlých letech přezdívali „tišnovské Monte Carlo“. Krásné partie soutěžní posádky přivedou až do obce Hajánky, za kterou je umístěn cíl této RZ. 

 

Divácká místa:

DM 4 – divácky atraktivní průjezd obcí Žernovník

DM 5 – přírodní retardér v obci Unín

DM 6 – průjezd obcí Rohozec a následné klesání serpentinami do obce Jamné

DM 7 – technicky náročný průjezd obcemi Hájek a Hajánky

 

Divácké tipy:

2 – technicky náročný průjezd obcí Lubě

 

 

RZ 3,6,9 Řikonínská (4,15 km)

Řikonínská rychlostní zkouška je zajímavá směrově i výškově a v předešlých letech se řadila mezi nejhezčí testy celého spritového šampionátu. Je proto veliká škoda, že kvůli nepochopení představitelů obcí Níhov a Rojetín musela být oproti loňsku výrazně zkrácena a tím přišla o mnoho zajímavých pasáží. Start RZ bude letos umístěn před obcí Lubné, kde na posádky hned na začátku čeká řada náročných míst. Přibližně 400 metrů po startu si soutěžící vyzkoušejí náročnou uskákanou partii přímo v obci, zakončenou pravou zatáčkou přes most, kde v roce 2005 velmi brzy ukončil svoji pouť tišnovskou rally Roman Odložilík s Renaultem Clio S1600. Za obcí Lubné rychlostní zkouška začne klesat nádherným lesním úsekem s řadou náročných zatáček, které se už v minulosti staly osudné mnohým jezdcům. Po výjezdu z lesa posádky absolvují těžkou pravou zatáčkou přes most, za kterou začne trať stoupat k řikonínskému nádraží, před nímž je umístěn cíl této krásné, leč zrádné rychlostní zkoušky.

 

Divácká místa:

DM 8 – klesání lesním úsekem za obcí Lubné s řadou náročných zatáček

DM 9 – pravá zatáčka přes most u obce Říkonín

 

Divácké tipy:

3 – technicky náročný průjezd obcí Lubné

 

 

Ještě zbývá dodat, že servis letos najde své zázemí na vlakovém nádraží v Tišnově, kam soutěžící během závodu zamíří celkem třikrát. Lokalitu oproti loňsku mění i přeskupení, jež bude umístěno před budovu Autoklubu Tišnov. Startovní a cílovou rampu diváci stejně jako loni najdou na tišnovském náměstí Míru, kde v předvečer soutěže rovněž proběhne představení soutěžních posádek s bohatým doprovodným programem.

 

Všechny důležité informace o soutěži (včetně mapy tratě a časového harmonogramu) diváci i posádky naleznou na oficiálních internetových stránkách soutěže - www.rallyvyskov.cz. 

 

 

 Jiří Dokulil, ftr-media

 

Eurostroj rally Tišnov 2008 – TI č. 7


 
 
Fotogalerie:   IV. AGROTEC NEW HOLLAND rally Hustopeče 2008, foto Phen

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose