www.car.cz
 

Josef Král v Brně předvedl parádní stíhací jízdu !!
     14.6.2008 20:24 - tisková zpráva


International Formula Master – 03 Brno, Česká republika, sobotní závod

 

JOSEF KRÁL SI V SOBOTU NAŠLÁPL NA NEDĚLNÍ BODY

 

Kvalifikace:                     13. místo
Startovní rošt:                     23. místo

Sobotní závod:                12. místo

Třetí závodní víkend letošní sezóny seriálu International Formula Master se odbývá na Masayrkově okruhu v Brně. Ve středu před závodním víkendem se navíc v Brně konal další den oficiálních testů. Českého jezdce však provázela smůla a technické problémy mu znemožnily zajet rozumný čas, stejně tak, jako nemohl správně nastavit vůz pro nadcházející víkend.

 

Smůla Krále neopustila ani v den tréninků a kvalifikace. Třináctého v pátek jakoby se na českého mladíka svalilo veškeré neštěstí z tohoto datumu dle pověr plynoucího. Teprve při druhé kvalifikační jízdě měl Král k dispozici správně nastavený vůz, ale díky provozu na trati měl k dispozici jediné kolo, ve kterém svého maxima nedosáhl. Proto mu časomíra stanovila ve výsledkové listině také třináctku.

 

Tím ale bohužel pro Krále pohroma neskončila, neboť obdržel dodatečnou penalizaci za předjíždění pod červenými vlajkami. Stejně jako tři další jezdci tak přišel o deset míst na startovním roštu a do sobotního závodu odstartoval až z třiadvacátého místa.

 

V sobotu však veškerá smůla pominula. Král výborně odstartoval a ačkoli musel kolizi v první zatáčce objet kačírkem, již po zajetí zpomalovacího vozu do depa začala Králova senzační stíhací jízda. Hned po restartu předjel dva soupeře najednou a domácí publikum obdařil krásným zážitkem, neboť se prakticky v každém dalším kole probojoval před dalšího ze soupeřů.

 

Závod měl pouhých 14 kol a tak se nedaly čekat zázraky, ale Josef Král projel šachovnicovou vlajkou na neuvěřitelném dvanáctém místě, čím si jednoznačně našlápl na případný zisk bodů v zítřejším závodě. Jeho jízda byla skutečně působivá a žádný jiný ze soupeřů nedokázal předjíždět tolik jako Král.

 

Josef Král: "Během středečního testování jsme měli problém s brzdami a poté v pátečních trénincích jsme přišli na to, že nám zlobí motor. Čidlo sání nefungovalo správně a řídící jednotka nenechala na základě špatných dat jet motor maximálním výkonem, to nás stálo přibližně 6 km/h na rovinkách. Díky tomu jsme neměli správné nastavení do kvalifikace.

 

Museli jsme tedy v průběhu kvalifikace udělat změnu v nastavení a snažili se zajet dobrý čas na druhé sadě nových pneumatik. Bohužel byl v té době obrovský provoz na trati, takže jsem stihl zajet jediné kolo, které ani nebylo úplně nejlepší, což byla škoda, protože jsme měli na to zajet mnohem rychleji. A k tomu ta penalizace za červenou vlajku.

 

Věděl jsem o vlajce, ale vůz přede mnou jel hrozně pomalu a my jsme potřebovali pracovat na nastavení. V jiných sériích se to v takovém případě nepenalizuje, ale dostali jsme všichni trest. Je to škoda."

 

"Závod probíhal zprvu hekticky, protože hned po startu jsem musel vyjet z tratě a objíždět celý kačírek. To asi také způsobilo, že jsem pak ke konci závodu měl velké problémy se zadními pneumatikami, které se v kačírku hodně opotřebovaly. Povedl se mi ale restart, hned jsem předjel dva jezdce těsně za čárou a pak už jsem na to jenom tlačil a dostal se na dvanáctou pozici.

 

Poslední tři kola už se kvůli pneumatikám nedalo nic víc dokázat. Udělal jsem malou chybičku, Sandtler se mi trochu vzdálil a pneumatiky už tolik nefungovaly. Zítra budeme mít mnohem lepší pozici, než dnes, ale nechci nic zakřiknout a mluvit o bodech. Uvidíme jak to zítra půjde a snad se povede dobrý výsledek."

 

John Village, šéf týmu JVA: "Byl to velmi dobrý závod. Během zpomalovací fáze jsme se ujistili, zdali je Josef v pořádku a připraven na restart. A ihned dokázal předjízdět a závodit, byl pravděpodobně jediný kdo předjížděl. Jak jsem již říkal, Josef potřebuje získat zkušenosti, ostatní jezdci jsou mnohem zkušenější, takže je třeba dávat dobrý pozor. Navíc při domácím závodu čelí obrovskému tlaku. Zítra ale budou samozřejmě naším cílem body."

 

"Co se týče okruhu, Brno sestává z rychlých vlásenek, které jsou extrémně náročné na pneumatiky. Je proto třeba připravit nastavení, které bude šetrné k pneumatikám, ale to nebude příliš odlišné od dnešního. Co se týče našich cílů, chtěli bychom zítra dojet pro body. Je to už třetí víkend, takže už je na čase."

 

Nedělní závod  IFM startuje ve 14:05.

 

Výsledková listina sobotního závodu je zde:

 

 

Oficiální stránky jezdce: www.josefkral.com

 

Oficiální stránky šampionátu: www.formulamaster.net

 

 

PR


 
 
Fotogalerie:   WTCC Brno 2008, páteční rozehřívání objektivem Jany Michlové

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose