www.car.cz
 

Opravdu velký den Michaela Vorby v Brně. Dvakrát zasloužené zlato
     18.6.2008 11:24 - tisková zpráva


VELKÝ DEN MICHAELA VORBY

Ballymena - Brno / Mistrovství světa cestovních vozů se konal za účasti kompletní světové špičky o víkendu na Masarykově okruhu v Brně. Tovární teamy SEAT, Chevrolet, BMW a Honda sváděli celý víkend ostré souboje. A pokud píšu o ostrých soubojích, pak vězte, že vůbec nepřeháním…

Ještě nikdy nebyl závod poznamenaný tolika šťouchanci a střety. Vítězství v první jízdě si odnesl nejrychlejší muž kvalifikace italský jezdec Alessandro Zanardi na BMW. Tento závodník, který před časem ochutnal i závodění ve Formuli 1 přišel v roce 2001 po nehodě na Lausitzringu o obě nohy a od té doby závodí s protézami. Druhá jízda, kdy 8 nejlepších své pořadí otočí přinesla vítězství dalšímu ex-pilotu F1 Gabrielle Tarquinnimu, který jako štvaná zvěř prolétl cílem před zle dotírajícím, leč famózně jedoucím Zanardim.

Velmi zajímavá byla rovněž nejprestižnější domácí pohárová série Škoda Octavia cup, tradiční součást mistrovského víkendu WTCC. Ani druhý závodní víkend nechyběl ve svém voze Michael Vorba z teamu DHL Autocentrála Hlučín. A v Brně ukázal co v něm je.

Vyhrál od pátečního volného tréninku, přes kvalifikaci i po oba závody, včetně bodovaných nejrychlejších kol v obou závodech. „Vlastně jsem nevyhrál jen nedělní warm up, ale to jen kvůli tomu, že jsem si zkoušel starty“ dodával nadšený 21-ti letý jezdec. V prvním závodě se vedení ujal další východočech Jan Dostál z Kostelce a chvilku taky Mateusz Lisowski z Polska. Potom  se Dostál po chybě propadl na místo třetí Vorba vedení našim severním sousedům příliš dlouho nenechal. 

Lisowského předjel a začal mu metr po metru ujíždět. Za vedoucí trojicí pak početné pole bojovalo o další příčky ve velmi vyrovnaných soubojích, leč v polovině závodu se v nájezdu na Stadion z Octavia vyšlehly obrovské plameny a společně s ním začal na trať vytékat olej.  Se štěstím ustál situaci nejbližší pronásledovatel polského jezdce Dostál.  Na trať musel Safety car, leč po dalších čtyřech kolech pořadatelé závod raději zastavili.

Nedělní závod tentokrát rozjel nejlépe Michael Vorba a rychle se vzdaloval Brejlovi za ním jedoucí dvojicí Fulín - Vršínský.  Již se zdálo, že je o vítězi rozhodnuto, když pro vedoucího jezdce přišla penalizace průjezdu boxovou uličkou za stejný prohřešek jako na nedávné GP Monaka Kimiho Raikkonena. Mechanici na jeho voze pracovali na startovním roštu, ještě po uplynutí limitu.

Octavia se startovním číslem 8 se po návratu na dráhu ocitla rázem až na šestém místě. Vysokomýtský rodák nerezignoval a pustil se »do práce«. Jako první pokořil slečnu Michaelu Peškovou, poté Petra Fulína a následně Mateusze Lisovského. Do posledního kola už Michael vjížděl jako třetí. V prostoru Stadionu nádherným manévrem překonal Ivoše Vršínského a před sebou měl již pouze Václava Brejlu. Toho udolal v předposlední zatáčce a cílem prolétl s náskokem tří desetin sekundy. Brejla pak, který jezdil většinu závodu v čele přišel i o stříbrný stupínek ve prospěch svého teamového kolegy Vršínského.

"Projetí boxy jsem oddaloval, abych měl předtím co největší náskok. Co se dělo potom sám nechápu. Snad všechny zatáčky jsem projížděl smykem všech kol. Byla to nádhera," komentoval radostně Vorba svůj neuvěřitelný finiš. Po závodě mi prozradil, že měl takovou radost, že málem vypadl z auta… :-)

No není divu, vždyť poslední „samostatné“ vítězství zaznamenal ještě ve Formuli BMW a to už bude pět let. Jinak byl členem vítězného teamu s nejrůznějšími co-piloty ve vytrvalostních závodech s Mercedesem Benz specifikace DTM.

Nakousnul-li sem Formuli BMW, tak nemohu opomenout, že v Brně byl přítomen i šéf teamu F-1 BMW - Sauber dr. Mario Theissen. Věřte, že moc dobře věděl kdo tak dobře v Brně ovládal vítěznou Octavii…    

 

-mnk-


 
 
Fotogalerie:   ČP - Škoda Octavia Cup při FIA WTCC Brno 2008, foto Phen

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose