www.car.cz
 

Rallye Transorientale vstoupila do Asie za tragických okolností
     18.6.2008 11:33 - Pavel Jelínek


Nový maratón Reného Metge má za sebou už šest etap a překročením Uralu vstoupil na území Kazachstánu, kde na něj čekají mimořádně rychlé pisty na ruských stepích. Dosavadní průběh poznamenaly dvě tragické události v podobě tragických úmrtí čínského závodníka v osobním voze Xu Lang a francouzského motocyklisty Philippa Tonina.

 

V oficiálním vyjádření pořadatelů se praví, že Tonin zahynul po kolizi s Kamazem Vladimira Čagina, jenž těžkou etapu nicméně dokončil a byl v ní klasifikován jako druhý o půl hodiny za vítězným de Rooyem. Žádné další oficiální stanovisko k incidentu tým Kamaz zatím neposkytl, alespoň co je známo.

 

Smrt čínského závodníka Xu Lang se nesla v mnohem smůlovatějším a kurióznějším duchu. Čínská posádka zapadla do bahna a byla vytahována jedním ze soupěřů. Xu Lang si v průběhu vyprošťování sundal helmu kvůli horku, a to se mu stalo osudným. Tažné ploché lano se utrhlo a zasáhlo jej do hlavy. Na následky zranění Číňan den po incidentu zraněním podlehl.

 

Tragické události by však neměly zastínit skvělou podívanou mezi kamiony v boji o první místo. Na tom je nyní Gerard de Rooy, který v šesté etapě drtivým způsobem porazil jak Čagina (30 minut) tak Staceyho (46 minut). Výsledky v době psaní těchto článků ještě nejsou kompletní. Do páté etapy vévodil soutěži kamionů Stacey, a to i přes potíže ve čtvrté etapě, kdy načerpal do motoru naftu z vodou a nepatrně ztratil.

 

Druhý vůz Staceyho týmu, řízený Rusem Mechtěvem, v šesté etapě havaroval a ze soutěže odstoupil. Posádka byla s lehkými zraněními převezena do nemocnice. Souboj de Rooye, Staceyho a trojice Kamazů bude bezpochyby pokračovat dále, pokud se vyjasní situace okolo nešťastné Čaginovy nehody. Martin Macík se až do páté etapy držel mezi 10. a 12. místem, leč v 5. etapě dojel až 21 a celkově mu patřilo 17. místo jen o dvě příčky za ním figuroval Miroslav Zapletal.

 

V kategorii automobilů svádí zásadní souboje Španěl Monterde s Lotyšem Sauskansem. Eric Vigoroux utrhl kolo už v úvodní speciálce a nabral od začátku velkou ztrátu. I Francois delecour na buggy SMG ztratil zapadnutím do bahna. V kategorii motocyklů zatím famózním způsobem kraluje Jaroslav Katriňák, jemuž zkouší vzdorovat nejen Nor Ullevasseter (vyfasoval penalizaci 20 minut za překročení rychlosti ve spojovačce), ale i agilní Rus Kolomicyn.

 

Jiří Vintr


 
 
Fotogalerie:   Premiérový středoevropský Dakar 2008 objektivem Jirky Vintra

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose