www.car.cz
 

Výsledky ankety mezi řidiči na téma koncentrace za volantem
     3.7.2008 07:02 - tisková zpráva


KONCENTRACE ZA VOLANTEM

1. Výsledky ankety mezi řidiči na téma koncentrace za volantem
2.  Srovnání prostředků podporujících koncentraci za volantem

1. července 2008

1. VÝSLEDKY ANKETY MEZI ŘIDIČI NA TÉMA KONCENTRACE ZA  VOLANTEM

Značka Airwaves nechala provést v posledním předprázdninovém týdnu (od 20. 6. do 27. 6. 2008) průzkum mezi řidiči na téma koncentrace za volantem. Do ankety realizované na nejčtenějších internetových automobilových serverech pro ženy a muže se zapojilo celkem 487 respondentů, z nichž bylo 296 mužů a 191 žen.

Ankety se zúčastnili téměř samí aktivní řidiči a řidičky (93 %), kteří nejčastěji jezdí krátké trasy do dvou hodin (83 %), dlouhé cesty absolvují spíše měsíčně (39 %) a týdně (27 %). Nad dvě hodiny denně cestuje automobilem pouhých 10 %.

Cílem ankety bylo zjistit, jakým způsobem bojují řidiči a řidičky s únavou za volantem a zda-li používají žvýkačku jako prostředek ke zlepšení koncentrace při řízení.

Poslech rádia nebo hudby je suverénně nejpoužívanějším prostředkem, kterým čeští řidiči a řidičky bojují proti únavě za volantem. Celých 51 % respondentů se vyjádřilo, že právě hudba a mluvené slovo jim nejvíce pomáhá v překonávání únavy při řízení automobilu a k lepšímu soustředění.

Žvýkání žvýkaček patřilo mezi druhý nejčastěji zmiňovaný způsob, jak udržovat při delších cestách pozornost. Tuto snad jedinou povolenou fyzickou činnost při řízení provozuje 20 % respondentů.


Obliba povzbuzujících prostředků v boji proti únavě za volantem

Po povzbuzujících energy drincích sahá 18 % všech dotázaných. Z výsledků ankety vyplynulo, že právě energy drinky jsou oblíbenější u mužů, kdežto ženy se více přiklánějí ke kávě. Společně se však shodli, že debata se spolujezdcem patří mezi činnosti, které jim pomáhají v boji proti únavě, obzvláště na dlouhých cestách na dovolené. Se svými spolujezdci si rádo povídá 17 % dotázaných.

Následující páté a šesté pořadí oblíbených povzbuzujících prostředků při řízení automobilu patří již zmiňované kávě, kterou pije 10 % řidičů a řidiček a pití colových nápojů (6 %). Pití různých nápojů za volantem je stejně oblíbené jako zpěv. Stejné procento (6 %) dotázaných přiznalo, že pokud jsou unavení, s chutí si zazpívají.

Mezi další často zmiňované aktivity při řízení patří například stahování okénka a pouštění čerstvého vzduchu do auta, konzumace bonbonů či jídla nebo kouření cigaret. Málokdo opomněl na odborníky doporučovaný „trik“, a to zastavit a protáhnout si tělo na čerstvém vzduchu.

V otázce zda žvýkačky mohou pomoci zvyšovat koncentraci (nejenom) při řízení se 62 % dotázaných přidalo na stranu odborníků, kteří rovněž žvýkání za volantem doporučují jako vhodný prostředek pro udržování pozornosti. 16 % dotázaných si myslí pravý opak a téměř čtvrtina to nedokáže posoudit.

Myslíte si, že žvýkačky mohou pomoci zvyšovat koncentraci při řízení?
 

2. SROVNÁNÍ PROSTŘEDKŮ PODPORUJÍCÍCH KONCENTRACI ZA VOLANTEM

Poslech rádia a hudby
Poslouchání rádia nebo hudby z CD či jiných nosičů bývá nejčastější zábavou v autě. Hudba uklidňuje a vytváří příjemnou atmosféru. Na rozdíl od konverzace se spolujezdcem se řidič nemusí tolik soustředit, protože se od něj nevyžaduje žádná reakce. Poslouchání hudby však může také naopak uspávat, pokud je monotónní, pro řidiče nezajímavá nebo mu dobře známá. Podobně může působit rádio. Velmi nebezpečné je také přelaďování rádia, které odvádí pozornost a řidič při něm navíc pevně nedrží volant. Přes hlasitý zvuk rádia nebo CD řidič často neslyší zvuky z okolí, které mohou být důležitým signálem možného nebezpečí. Vhodnějším řešením je poslech mluveného slova, nejlépe zábavného.

Žvýkání
Žvýkání uváděli řidiči a řidičky jakou druhý nejčastější prostředek,  který používají ke zlepšení koncentrace. Výhodou je snadné použití, které neodvádí pozornost od řízení jako například přelaďování rádia nebo otevírání termosky s kávou. Řidič si navíc žvýkačku může vzít již před jízdou a při jízdě se již nerozptylovat. Na rozdíl od kofeinových nápojů žvýkačka nedehydruje. Žvýkání přináší díky stimulaci svalové činnosti řadu pozitivních efektů jako například povzbuzení, zlepšení výkonnosti, usnadnění soustředění, pozornosti, odreagování se při stresu nebo zmírnění únavy. Kromě toho také žvýkačka chrání zuby a osvěžuje dech.

Energetické nápoje a káva
Energetické nápoje a káva patří mezi časté způsoby, které řidiči používají v boji proti únavě. V našem výzkumu obsadily energetické nápoje 3. místo a káva 5. místo.
Pití za jízdy obecně zvyšuje riziko nehody, jelikož manipulace s nápojem odvádí pozornost řidiče a ten se plně nesoustředí na řízení. Na druhou stranu, pokud řidič na občerstvení zastaví, na chvilku si odpočine od řízení, může se i trochu projít, protáhnout, povzbudit se a získat energii na další jízdu.

Obliba energetických nápojů v České republice roste, a to především u mladších lidí, pro které se barevné plechovky s přeslazeným nápojem staly módní záležitostí. Energetické nápoje povzbuzují díky vysokému obsahu cukru a kofeinu. Pro energetické nápoje tedy platí podobná charakteristika účinků a negativních efektů jako pro kávu. Tělo si na ně snadno zvykne, může vzniknout závislost, často nepůsobí dobře na žaludek, krevní tlak ani psychiku, dehydrují, povzbuzují pouze krátkodobě a po opětovném poklesnutí cukru v krvi se dostavuje únava větší, než před užitím nápoje. Vzhledem k vysokému obsahu kofeinu je také snadné se jimi předávkovat.

Káva je celosvětově velmi rozšířeným povzbuzujícím nápojem. Hlavní složkou je kofein, který podněcuje činnost některých orgánů, stimuluje nervový systém a zvyšuje bdělost. Přes tyto pozitivní vlivy na koncentraci má kofein řadu negativních efektů. Jedním z nich je vlastní účinek. Přestože kofein krátkodobě povzbudí, po nějaké době následuje opět únava a to dokonce větší, než před požitím kávy. Při pravidelném pití kávy si navíc tělo na kofein zvyká a káva přestává plnit svoji povzbuzující funkci. Kofein také dehydruje. Řidiči by proto neměli při pití kávy zapomínat na dostatečný přísun jiných tekutin.

Konverzace se spolujezdcem
Podle odpovědí účastníků průzkumu je konverzace se spolujezdcem 4. nejčastější metodou, jak zůstat bdělý za volantem. Konverzace pomáhá proti únavě, jelikož se řidič musí soustředit na to, co druhá osoba říká, aby mohl reagovat. Živější debata však může naopak řidiče rozptylovat a odvádět jeho pozornost od řízení. Pokud jede řidič v autě sám, není tento způsob udržení pozornosti samozřejmě možný.

PR


 
 
Fotogalerie:   Z historie Rallye Bohemia, foto archiv pořadatelů

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose