www.car.cz
 

BTCC: Britské cesťáky s ránami nešetří
     20.7.2008 09:48 - Vladimír Rožánek


V Evropě se pozornost upíná k mistrovství Světa cestovních vozů WTCC, ovšem i domácí šampionáty mají něco do sebe a své o tom mohou říci jezdci BTCC, nebo-li britského okruhového šampionátu.

Fabrizio Giovanardi s Vauxhallem Vectra letos našlápnuto k zisku druhého titulu.

Anglické okruhové mistrovství se jezdí již dlouhá léta. Mezi vítěze tohoto mistrovství cestovních vozů patří i Joachim Winkelhock, Gabriele Tarquini, Frank Biela, Laurent Aiello, James Thompson, Yvan Müller a v posledních třech sezónách se o primát rozdělili dvakráte Matt Neal a při posledním ročníku Ital Fabrizio Giovanardi s Oplem Vectra, jenž v Anglii jezdí pod značkou Vauxhall.

Úroven těchto závodů je na vysoké sportovní úrovni, kaž závod jiného vítěze a pro ránu místní borci rozhodně nejdou daleko. Pobourané karoserie tvoří kolorit v každém závodě a návštěvy Safety caru při odklízení zničených aut dodávají napě až do konce závodu. Kromě již zmiňovaného Vauhallu Vectra se po britských okruzích prohání značky BMW, Honda, MG, či Seaty v různých motorových variantách a typech karoserií. Kromě oficiálního mistrovství, s auty které mají tovární podporu, se jezdí o titul také mezi nezávislými jezdci, vlastně takový malý soukromý cup, ale s těmi opravdu nejlepšími i přes to neztrácejí kontakt. O jednom závodním víkendu bývají k vidě hned tři závodní jízdy, a tak se občas při nepřízni počasí stane, že do cíle posledního závodu přijede i polovina startovního pole. letošní závody v Croftu to zažily.

Mistrovství cestovních vozů se v Británii jezdí na okruzích v Croftu, Snettertonu, Brands Hatch, na Oulton parku, nebo na vyhlášenějších okruzích v Donningtonu a Silverstonu.

Nyní v rozjeté sezóně vede šampionát Ital Fabrizio Giovanardi, před Mattem Nealem a Jasonem Platem.

Mezi soukromníky kraluje Colin Turkington, před Jacksonem a Jonesem.

Pořadí BTCC po 18. závodní jízdě:

F. Giovanardi (I) 171 bodů

M. Neal (GB) 137

J. Plato (GB) 132

M. Jackson 122

C. Turkington 121

T. Oslowe Cole 108

G. Scheddon 95

D. Turner 92

text: Vláďa Rožánek

foto: BTCC Racing 2008


 
 
Fotogalerie:   WTCC Estoril 2008, foto Zdeněk Strnad

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose