www.car.cz
 

FIA GT: Rušná 24-ti hodinovka ve Spa
     4.8.2008 18:03 - Vladimír Rožánek


Ve FIA GT čekalo na jezdce o víkendu závodní peklo, aneb 24 hodin, které s přestávkami absolvovali na krásné trati v belgickém Spa. Sjela se poměrně slušná konkurence. Na startu stál bohužel jen jeden Čech Tomáš Enge, který startoval v ruském týmu IPB Spartak s Lamborhini Murcielago R-GT. Naši další piloti z Charouz GTO zůstali doma a Moslery tak nevyužily možnosti změřit síly s konkurencí ve třídě G2. Třídu G2 pak vyhrála čtveřice Kaufmann/Talkanitsa/Ulmann/Heyer s Porsche 996 BiTurbo.

 

V hlavní klasifikaci si pro zasloužený zlatý věnec dojely dva vozy stáje Vitaphone Racing. Vítězná posádka z vozu Maserati MC 12 měla složení: Bertolini/Bartels/Sarrazin/Van Der Poele.  Druzí s dvoukolovou ztrátou dojeli Negrao/Ramos/Lemeret/Pier Guidi a bronzovou příčku obsadila posádka Turner/Simonsen/Peter/Thompson s Aston Martin DBR9. Čtvrtou příčku vybojoval jezdec gentleman Ben Aucott s dalším Maserati MC 12, které však nedosahuje takového výkonu, jako vozy stáje Vitaphone Racing, ovšem jezdci využívali i nepřízně počasí, kde se výkony silnějších vozů trochu vytrácí.

 

Velmi beznadějně dopadl ve warmupu Sallen stáje Larbre, který po předvedeném vystoupení již do samotného závodu nemohl nastoupit. Sice zajeli nejlepší čas, ale ten šrot již nešlo opravit. I takové jsou závody FIA GT.

Slavněji nedopadly ani Chevrolety Corvette Z-06. Nejenže posádku stáje Selleslagh Racing čekala po několika kolech rána do hradby s pneumatikami, ze které se jen těžko vůz dostával, ale další Corvetta skončila dokonce v plamenech. V klasifikaci tak z vozů Corvette Z-06 dopadla nejlépe na 21. místě posádka ze stáje Phoenix Racing. Velmi pěkné 8. místo čekalo v cíli závodu na IPB Spartak, jedoucí s Lamborghini Murcielago R-GT.

V posádce s našim Tomášem Engem se ještě střídali Peter Kox, Rus Rusínov a Jan Lammers, tedy ostřílení borci ze závodů FIA GT, nebo prototypů. Peter Kox pak předváděl, že umí i na mokru, když velmi kvalitními časy stahoval konkurenci, která na mokru ztrácela mnohem více, než jejich Lamborghini. Hluboko v poli pak byla klasifikována posádka rakouské stáje Jet Alliance, jenž nasadila pouze jeden vůz.

 

Závod se ale povedl i posádkám v kategorii GT2, neboli ve slabší třídě, která se jezdí při oficiálním programu FIA GT. Nejvíce na plyn šlapali Malucelli/Ruberti/Camathias/Rigon s Ferrari F430. Jejich celkové 5. místo potěšilo fanoušky značky Ferrari, ale i tým BMS Scuderia Italia. O vítězství se s nimi dlouho přetahovala trojice Collard/Westbrook/Lieb na Porsche 997 GT3 RS. Slavná značka tak připoměla, že s ní Ferrari musí ještě za zády počítat. Pro bronz dojel Bruni/Mělo/Salo/Vilander na dalším Ferrari 430.

 

Velmi silná konkurence se sešla i ve třídě G3, neboli belgickém šampionátu vozů GT. Zvítězili Thomas/Bermes/Basseng/Hemroulle s Porsche 911 GT3 Cup S.

 

Výsledky FIA GT 24 hodin Spa:

Bertolini/Bartels/Sarrazin/Van De Poele – Maserati MC12 –GT1

Negrao/Ramos/Lemeret/Pierguidi – Maserati MC12 – GT1

Turner/Simonsen/Peter/Thompson – Aston Martin DBR9 – GT1

Ferte/Aucott/Daoudi – Maserati MC12 – GT1

Malucelli/Ruberti/Camathias/Rigon – Ferrari 430 GT2

Collard/Westbrook/Lieb – Porsche 997 GT3 RS – GT2

Bruni/Vilander/Melo/Salo – Ferrari 430 GT2

Kox/Rusinov/Lammers/Enge – Lamborghini Murcielago R-GT – GT1

Mullen/Niarchos/Piccini/Shedden - Ferrari 430 GT2

Moser/Del Monte/Vannelet/Palma - Ferrari 430 GT2

 

Vláďa Rožánek © FIA GT 2008/DDPI


 
 
Fotogalerie:   Interserie 2008 v Poznani© foto Josef Hora CZO

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose