www.car.cz
 

Endurák Roman Michalík v Pelhřimově poprvé v první desítce i za volantem
     6.8.2008 13:40 - tisková zpráva


Michalík poprvé v první desítce i za volantem Při pátém vystoupení Romana Michalíka za volantem vozu Mitsubishi Lancer EVO IX se bývalému mistru světa v enduru podařilo dosáhnout výrazného výsledku. Na tratích Cebia Rally Pelhřimov vybojoval první desítku absolutního pořadí a mezi českými „enky“ se dokonce umístil jako sedmý.

Po dvou nepříliš úspěšných vystoupeních na tratích rallysprintů Kopná a Lužické Hory se posádka Michalík–Hausknotz na další konfrontaci se zkušenějšími kolegy těšila. „Hlavně se jedeme příjemně svézt, jsou tady dost rychlé tratě, ale většinou naštěstí v dostatečně otevřeném prostoru, takže nejsou nebezpečné. Moc se nám líbí také šotolinové úseky, Roman je má hodně rád a vždy si na nich jízdu patřičně užívá. Žádné výsledkové ambice nemáme, chceme hlavně dojet do cíle.,“ naznačoval před soutěží spolujezdec.

Před startem zatažená obloha a předpověď hovořící o častých přeháňkách nenechávala klidným žádného z jezdců. Tím spíše že bylo třeba zvolit obutí na plné čtyři úseky a půl dne závodění. Roman Michalík nakonec zariskoval s volbou suchých pneumatik. Nakonec se toto rozhodnutí ukázalo jako velmi dobré. Úvodní rychlostní zkouška vyšla posádce nad očekávání, když zde zaznamenala dvanáctý čas shodný s fabií WRC Karla Trněného.

Stejné umístění zopakovala i v RZ2, na dalších zkouškách už byli soupeři rychlejší. Přesto po první sekci patřilo posádce velmi lichotivé 11. místo absolutního pořadí. „Průběžnými výsledky jsme moc příjemně překvapeni. Určitě nám nahrály četné výpadky soupeřů, navíc jsme dobře obuli. Počítám, že jezdci, kteří naopak zvolili mokré gumy, nás teď hodně potrápí a asi jim nebudeme stačit,“ přemítal v přeskupení Michalík.

Druhá sekce se stala urputným bojem mezi čtveřicí vozů Mitsubishi, na Michalíkovo místo se totiž tlačili zrychlující Firla i Ducháček a Semerád junior. Poslední jmenovaný se potýkal s technickými problémy, Firla a Ducháček ale byli velkým soustem. Ducháček se probil dopředu už na RZ5 a Firla se skvělými časy povážlivě přibližoval. Než dostal šanci Michalíka překonat, zazlobila Firlovi technika a zůstal stát s porouchanou převodovkou.

Zdánlivě rozhodnutý závod se ale ještě zdramatizoval, když Ducháček na poslední RZ vyrobil krizovku a Michalík se o dvě desetiny dostal na deváté místo. Radost posádky trvala jen do vyvěšení výsledků, kde byl Ducháčkovi s Dufkem opraven špatně zapsaný čas z jedné z rychlostních zkoušek, a tak na Michalíka s Hausknotzem zbyla „jen“ desítka.

„Z výsledků jsme nadšeni, před soutěží se nám o první desítce ani nezdálo. Navíc jsme si závody báječně užili a vše fungovalo, jak mělo. Záhadou jsou nám jen tři pomalé defekty, které jsme vždy odhalili až na přejezdech, a vůbec netušíme, kde jsme k nim mohli přijít. Jinak bylo všechno na jedničku, postupně jsme se snažili zrychlovat a časy jsme měli vždy o několik sekund lepší než při předchozím průjezdu. Pořád ale nejedu v možnostech auta, to toho dokáže určitě ještě mnohem víc,“ tvrdil po úspěšně absolvovaném závodu jezdec.

„Jsem moc rád, že se nám podařilo propracovat do desítky. Je to obrovský úspěch a Roman si to za své úsilí a pokrok, který od debutu loni ve Vsetíně udělal, určitě zaslouží. S Ducháčkem i Firlou jsme svedli krásný souboj. Nezbývá než pogratulovat Slávovi s Petrem a naopak zalitovat odpadnutí Lumíra s Pavlem, kteří jeli opravdu pěkně. Zároveň musíme poděkovat posádce Igor Drotár – Vlado Bánoci, kteří nám na přejezdu pomohli s malým technickým problémem, ač spěchali do časovky.

Taková kolegialita se už moc nevidí. Věřím, že Roman ještě dostane od sponzorů dostatek šancí na to, aby pokračoval v podobných výkonech i na dalších soutěžích,“ vyjádřil se spolujezdec. Zúročit nabyté zkušenosti bude mít možnost Roman Michalík už za necelý měsíc, kdy jeho schopnosti prověří obtížná a těžké konkurence plná Barum rally Zlín.

 

 tisková zpráva


 
 
Fotogalerie:   Cebia rallye Pelhřimov 2008 objektivem Romana Langera

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose