www.car.cz
 

Vydařený vrchol sezóny 2008 o víkendu na okruhu v Mostě ! Sobota
     2.9.2008 00:03 - tisková zpráva


SOBOTA - HISTORICKÝ TRIUMF PRO ČESKÉ BARVY

MATADOR CZECH TRUCK PRIX 2008

Takový úspěch, jaký zaznamenal v sobotu David Vršecký na Autodromu Most v rámci Matador Czech Truck Prix 2008, nepamatují motorističtí fanoušci a dokonce ani novináři. Po dlouhých letech dokázal Čech vyhrát kvalifikaci, kvalifikační a poté i mistrovský závod a připsal si celých 30 bodů za jediný den.
Na sobotu přišlo nezvykle velké množství diváků a desetitisíce lidí nadšeně sledovaly české piloty nejen trucků, ale i formulí z Interserie, poháru Octavií a cestovních vozů z memoriálu Zdeňka Vojtěcha.

V dopolední kvalifikaci dokázal David Vršecký zajet nejrychlejší kolo v čase 2 minuty a 1,340 sekundy, čímž nejenže vybojoval Pole Position pro kvalifikační závod, ale také pokořil dosavadní traťový rekord a sesadil tak z trůnu jeho loňského držitele Antonia Albaceteho. Ten letos dokázal zajet jen třetí čas. Druhý byl Vršeckého týmový kolega, Švýcar Markus Bösiger na Freightlineru z roudnické stáje Buggyra.Stejným pořadím pak skončil i odpolední kvalifikační závod. Ani v hlavním mistrovském závodě nedošlo na prvních třech pozicích ke změně a to pro Vršeckého znamenalo velikou porci bodů.

"Hodně jsem si věřil, start mi vyšel dokonale. Markus jel razantně, včas si však uvědomil, že jsem rychlejší," řekl po závodě David. "Pro člověka nepříliš znalého věci možná vypadalo mé vítězství jako jednoduché, opak byl ale pravdou," dodal jezdec, který měl v posledních kolech problémy se spojkou. Sobotní triumf pro něj navíc byl velkou premiérou, protože dosud v Mostě byl jen čtyřikrát druhý a většinou vítězil Albacete. Mistrovský závod byl navíc okořeněn incidentem, který mezi sebou za přemostěním Matadoru měli Francouz Belloc a Rakušan Allgauer. Ten byl atakován, ale střet ustál a závod dokončil devátý.

Pro francouzského pilota měla ztráta stability fatální následky a s neovladatelným strojem skončil ve svodidlech. Je nutné zmínit také výsledky Frankie Vojtíška na Renaultu, který v kvalifikaci zajel jedenáctý čas, v kvalifikačním závodě pak dojel na stejné pozici a mistrovský závod nedokončil, když ve třetím kole musel odstoupit s technickými potížemi.

Další velkou podívanou připravili divákům účastníci Interserie. Sobotní závod dopadl nejlépe pro dalšího Čecha Dušana Nevěřila na stroji Lola Judd. Druhý jen o sedm desetin sekundy skončil vítěz kvalifikace Sebastian Saavedra s Dallarou Mercedes a třetí byl Milan Svoboda s Dallarou Opel. Oba čeští jezdci jsou především vrchaři a dlouhý závod pro ně byl skutečně náročný, ale nechali se slyšet, že okruhům začínají přicházet na chuť.

Pro Česká pojišťovna - Škoda Octavia Cup šlo hlavně o kvalifikační den, dva ostré závody se budou konat v neděli. Pole Position vybojoval talentovaný polský jezdec Mateusz Lisowski před Janem Dostálem a Václavem Brejlou.

Memoriál Zdeňka Vojtěcha se odvíjel podle stejného scénáře jako předchozí podniky tohoto poháru cestovních vozů. Kraloval mu opět Švýcar Milan Bezák na silném Porsche GT3. Za ním dojeli Dan Suchý a Petr Kačírek na BMW M3 GTR.

Polední pauzu zpestřili majitelé pohledných veteránů, kteří po mostecké trati předvedli spanilou jízdu se svými skvosty s poněkud starším datem výroby.
(30.80. 2008)


 
 
Fotogalerie:   Matador Czech Truck Prix Most 2008, foto Pavel Douša

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose