www.car.cz
 

Vydařený vrchol sezóny 2008 o víkendu na okruhu v Mostě ! Neděle, den druhý.
     2.9.2008 00:05 - tisková zpráva


VELKÝ A ÚSPĚŠNÝ VRCHOL MOSTECKÉ SEZÓNY

MATADOR CZECH TRUCK PRIX 2008

Trucky z Roudnické Buggyry i v neděli pokračovaly ve vítězném tažení. Oproti sobotě s tím rozdílem, že Bösiger a Vršecký si prohodili pozice.
Matador Czech Truck Prix 2008 sledovalo celkem 55 tisíc diváků a ti zcela jistě nelitovali cesty na Autodrom Most. Ryze letní počasí a atraktivní program zkrátka udělaly z tohoto víkendu dokonalý a bombastický vrchol zdejší motoristické sezóny.

Dopolední kvalifikaci trucků kraloval tentokrát Markus Bösiger, který byl rychlejší, než David Vršecký o pouhé tři desetiny sekundy. Třetí čas zajel Jochen Hahn a až čtvrtý byl Albacete. Kvalifikační závod po skvělém startu ovládl Bösiger, kterému Vršecký kryl záda z druhé pozice. Na bronzovou příčku se pak probojoval Rakušan Markus Altenstrasser na Renaultu.

Albacete v šestém kole musel odstoupit s poškozeným tlumičem. Frankie Vojtíšek doma bojoval jako lev a skončil pátý po osmém místě z kvalifikace. Pak už přišel hlavní mistrovský závod a jeho pořadí bylo stejné jako v tom prvním, tedy Bösiger, Vršecký, Altenstrasser. Čtvrtý dojel po startu z konce startovního roštu a zběsilé stíhací jízdě Albacete. Vojtíšek dojel devátý.

Celkové průběžné pořadí tedy doznalo změnu na druhém místě. Vršecký si upevnil vedení a už má 286 bodů. Úřadující šampión z loňska Bösiger je s 264 body druhý a Albaceteho odsunul s 246 body na třetí místo. Frankie Vojtíšek nasbíral celkem 77 bodů a je celkově osmý.

Dva ostré závody Česká pojišťovna - Škoda Octavia Cupu nezůstaly dlužny vůbec nic své tradiční pověsti. Lisowski prohospodařil "ulitým" startem první místo na roštu a musel do boxů pro trest. Ve třetím kole se do čela propracoval Jan Dostál a následován Václavem Brejlou si dojel pro zlato. Třetí skončil Dostálův stájový kolega z ACA Autocentrály Michael Vorba. Zajímavé bylo, když ve druhém závodě si po různých peripetiích oba stájoví kolegové svá místa prohodili a Brejla skončil opět druhý. V průběžném pořadí poháru je stále první Petr Fulín, kterému se tentokrát v Mostě nedařilo tak, jako posledně. Dojel jednou pátý a jednou čtvrtý. Stále však má čtyřbodový náskok před Janem Dostálem. Michael Vorba ztrácí již dvacet bodů, třetí Václav Brejla osmatřicet.

Interserii stejně jako v sobotu ovládl Dušan Nevěřil, který na stroji Lola Judd dokázal odolat útokům Sebastiana Saavedry na formuli Dallara Mercedes. Třetí tentokrát skončil Rakušan Bernd Herndlhofer na formuli Lola Opel. "Je pravda, že to je dost složité," nechal se pod stupni vítězů slyšet vrchař Nevěřil. "Kopec se jede dvě minuty, kdežto tady člověk musí plné soustředění udržet skoro dvacet minut. Ale bavilo mě to, měl jsem radost, že vydržela technika," dodal ještě jezdec.

V poháru cestovních vozů s názvem Memoriál Zdeňka Vojtěcha zopakoval sobotní úspěch Milan Bezák na Porsche GT3. Druhý skončil Dan Suchý na BMW M3 GTR a třetí Doc Henry Nielbock na Porsche GT2.

Nelze zapomenout ani na bohatý program polední pauzy, v níž se ve spanilé jízdě představily kamióny Renault. Kaskadéři ze Stunt Riding Show předváděli kousky, při kterých stydla krev v žilách, taneční skupina Marverci roztančila celý divácký svah a vrcholem programu pak byla letecká akrobacie Petra Červenky, který s letounem Suchoj M31 předváděl naprosto neuvěřitelné kousky.

Matador Czech Truck Prix 2008 je minulostí. Letošní ročník však rozhodně patří k těm nejpovedenějším. Potvrdil to i Tony Idon, permanentní ředitel závodů delegovaný FIA. "Musím říci, že do Mostu jezdím už patnáct let a zdejší podniky patří k nejlépe organizovaným. Se zdejšími lidmi máme skutečně vřelé vztahy a práci týmu, který tu pracuje s nejvyšší možnou profesionalitou, je potřeba vyzdvihnout opravdu hodně vysoko.

Přeju mosteckému okruhu, abychom se takhle každoročně scházeli ještě dalších patnáct let, ale raději ještě déle," smál se Idon. "Vysoké hodnocení z úst představitele nejvyšší sportovní autority nás pochopitelně těší, ale i zavazuje," odpověděl sportovní ředitel Autodromu Most Michal Marek. "Příští český podnik trucků v roce 2009 se pokusíme udělat ještě lépe," slíbil.

Oficiální letošní motoristickou sezónu bitvy tahačů vlastně ukončily. Na dráze však dál budou pokračovat testovací, komerční a prezentační akce. Po skončení sezóny jsou v plánu další rekonstrukční a stavební práce na trati i v paddocku.
(31.8. 2008)

PR


 
 
Fotogalerie:   

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose