www.car.cz
 

Monstra FIA GT v Brně již o víkendu
     8.9.2008 18:52 - Vladimír Rožánek


Do Brna po roce opět přijede cirkus zvaný FIA GT. Několikasetkoňová monstra tak opět přitáhnou diváky na okruh. Hlavní závod FIA GT čítá ve startovní listině 30 vozů, a tak rozhodně bude na co koukat. Zatím vládne v kategorii FIA GT1 dvojice Bertolini-Bartels ze stáje Vitaphone Racing, která do Brna přiveze ještě druhý vůz s portugalsko-brazilským duem Ramos-Negrao, těm patří 3-4 místo. Stroje Maserati MC12 si posledními závody ve Spa a Bukurešti hodně polepšily. Ovšem své si do pořadí jistě řeknou i vozy Chevrolet Corvette Z-06. Do Brna se taktéž těší rakouská závodní stáj Jet Alliance, protože její piloti Wendlinger, Lichtner-Hoyer a Sharp několikrát startovali v našem mistrovství na okruzích a Aston Martin DBR9 by si chtěl nějaké body odvézt.

V klasifikaci GT2, což jsou slabší stroje, vede zatím dvojice Vilander-Bruni s Ferrari 430 GT2. Celkem se na dalším závodě objeví 9 těchto krasavců. Z dalších soupeřících vozů zaujme i Porsche 997 GT3 RS, se kterým přijede dvojice Collard-Westbroock, ale také K plus K Motorsport. Jiří Janák se předvede domácím divákům s Němcem Bergmeisterem. V hlavním závodě se pak ještě objeví vozy kategorie G2, které sice nemohou svou konstrukcí konkurovat mnohem silnějším stájovým vozům, ale Lacko, Jirásek a Štěpán Vojtěch se pokusí zvítězit alespoň v klasifikaci G2, kde s nimi přijede změřit síly Slovák Miro Konopka a Belgičané Leinders s Kupensem.

Velmi kvalitní podívanou slibuje i FIA GT3, který odjede dva samostatné závody. Vyrovnaný a hlavně velmi početně obsazený závod se bude jistě divákům líbit. Tvrdé souboje někdy končí tvrdým dopadem a o ty není ve FIA GT3 nouze. Z vozů, které zaujmou diváky, to mohou být Ford Mustang FR500 GT, Aston Martin DBRS9, Dodge Viper, nebo Corvette Z-06.  Nám dobře známý S-Berg Racing přiveze nejen Rusa Kuzminykha, ale také vozy Lamborghini Gallardo GT3. Z domácích jezdců se předvedou Lacko, Š.Vojtěch, Skula a Matzke. Pojedou na Corvette Z06R GT3 a pokusí se opět vybojovat nějaké body. Dvojice Lacko-Š.Vojtěch si jich letos pár přivezla. Ještě jeden pilot s českou vlajkou na voze odstartuje. Není jím nikdo jiný, než bývalý trenér tenistky Sukové – MUDr. Jaromír Jiřík. Sveze se s Kanaďanem Thomasem v Porsche 997 GT3 Cup S.

Provizorní startovní listina představila i jezdce FIA GT4 Cupu. Ten se jede  Brně poprvé. Mezi známé vozy zařadíme Ford Mustang 500 GT, BMW Z4, Nissan 350Z, nebo Aston Martin N24.

Pro mladé jezdce budují Francouzi formulovou akademii, kde mohou po tvrdé přípravě zúročit své dovednosti. Startuje se na shodných monopostech s motory Renault.

Opět se představí i memoriál Ing. Zd. Vojtěcha, tedy pohár cestovních vozů, který Brňáci viděli již při WTCC a mimo stálých jezdců se přidají i vozy ze Škoda Octavia Cupu, v čele s Petrem Fulínem.

Vláďa Rožánek

foto: FIA GT © DDPI

 


 
 
Fotogalerie:   FIA Truck Most 2008 © V.Rožánek

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose