www.car.cz
 

Na obnovené Jeseníky je přihlášeno 138 posádek
     1.10.2008 19:09 - tisková zpráva


Rally Jeseníky mají zálusk na velký šampionát!

První říjnovou sobotu startuje II. AZ pneu Rally Jeseníky 2008, která se v loňském roce vrátila po dvaceti letech úspěšně zpět na scénu automobilových rally. Letošní podnik s centrem ve Šternberku se jede jako předposlední díl devítidílného seriálu MIO GPS Mistrovství České republiky ve sprintrally 2008 a zároveň je součást K4 Poháru České republiky v rally.

Na seznamu přihlášených figuruje celkem nevídaný počet 138 posádek, což slibuje hodnotný motoristický zážitek. Pořadatelé připravili náročné rychlostní zkoušky situované do krásné krajiny v podhůří Jeseníků. Předseda organizačního výboru a šéf pořádajícího AMK ECCE HOMO Šternberk Vlastimil Malík nám poskytl následující rozhovor.

Pane Malíku, máme před sebou II. AZ pneu Rally Jeseníky 2008. Jak s odstupem času hodnotíte loňský premiérový ročník obnovené soutěže, která se dříve jezdila pravidelně v podhůří Jeseníky i pod názvem Rally Sigma? )

„Od jezdců bylo obnovení tradice rally v Jeseníkách velmi pozitivně hodnoceno a byli velmi rádi, že se rally do této oblasti vrátila. I letos jsou rádi, že se objeví ve Šternberku, neboť tratě rychlostních zkoušek se jim velmi líbí. Co se týká loňského prvního ročníku AZ pneu Rally Jeseníky, myslím si, že navenek bylo vidět pár chybiček, které jsme udělali. Nicméně nijak výrazně to do zdárného průběhu rally nezasáhlo. Nicméně sami jsme cítili, že v organizační stránce máme ještě určité rezervy.“

Pro letošní ročník chystáte novinku v administrativní stránce pro soutěžící. O co konkrétně se jedná?
„Chceme zdokonalit páteční výdej itinerářů a administrativní přejímku. Nazývejme to neoficiální administrativní přejímka. Výdej itinerářů pro posádky bude rozdělen podle startovních čísel na čtyři pracoviště. V Městském kulturním zařízení ve Šternberku bude k dispozici dostatečný počet našich pracovníků, aby jezdci nemuseli čekat v dlouhé frontě.

Pokud bude mít posádka k dispozici všechny dokumenty, může proběhnou i administrativní přejímka, která je jinak na programu až během pátečního odpoledne. Od tohoto kroku si slibujeme určité uvolnění jednak pro pořadatelský štáb, tak i pro samotné soutěžní posádky.“

Vedle dvou rychlostních zkoušek, které se v trochu odlišné podobě jely i při loňském ročníku, jste zařadili nový rychlostní test u Horního Města a Břevence. Co vás k tomuto kroku vedlo?
„Chtěli jsme najít obtížné a kvalitní tratě. A věřím, že se nám to podařilo. Naším cílem je v příštích letech vyšší stupeň českého šampionátu, kde jsou předpokladem delší rychlostní zkoušky. Část tratě jsme přesunuli na sever od centra soutěže, proto letos vede trať až k obci Břevenec.

Letos máme kilometrově kratší erzetu s názvem Tvrdkov. Diváci si tento úsek pamatují z Valašské rally, která k nám zavítala v jedné etapě před pěti lety. Chceme, aby si lidé zvykli v těchto místech, že zde pojedeme automobilovou rally nejen letos, ale i v příštích letech. Nicméně je s tím spousta starostí a práce získat všechna potřebná povolení.

Letos jsme se opět blíže posunuli k Jeseníkům, nicméně pořád jedeme na hraně pásma Chráněnná krajinná oblast. Každopádně letošní rally se bude v celkové koncepci podobat loňskému ročníku. Přesto hodláme být dokonalejší v administrativní části a v celkovém zabezpečení rally.“

Uvedl jste, že vaším cílem je v příštích letech pořádat soutěž Mezinárodního mistrovství České republiky.
„Ano, máme zájem vstoupit do dvoudenního šampionátu. Naším cílem je dostat obnovené Rally Jeseníky na vyšší úroveň a uspořádat dvoudenní soutěž.

Náš automotoklub každoročně pořádá mistrovství Evropy v závodech do vrchu Ecce Homo. Co se týká kopcových závodů jsme profesionálové, co se týká rally jsme na začátku cesty. Snažíme se rovněž automobilové soutěže pořádat s důsledností a pečlivostí. Zatím se to učíme, spoustu věcí ještě neznáme a nemáme dokonalou praxi, nicméně postupem času se chceme dopracovat až k dvoudenní rally.“

V itineráři letošní ročníku najdeme tři úseky rychlostních zkoušek. Podrobný popis erzet a divácká místa jsou uvedeny v programu. Na která atraktivní místa byste pozval diváky?
„Na první rychlostní zkoušce Domašov jsou velmi pěkná místa v obci Jívová. Zde mohou fanoušci vidět soutěžní vozy v akci na přehledných úsecích. Na rychlostní zkoušce Dalov je řada nádherných serpentin a hned po startu je velmi zajímavá technická pasáž s řadou vracáků.

Třetí erzeta s názvem Tvrdkov je velmi náročná a prakticky celá se jede z kopce. Nebude zde tak záležet na výkonu vozů jako spíše na jezdeckém umění. Najdeme zde spoustu obtížných serpentin, které jsou v blízkosti diváckého místa nad obcí Břevenec. Určitě si fandové najdou na letošních Jeseníkách řadu zajímavých míst ke sledování průjezdů soutěžních vozů.“

Jak početné startovní pole Rally Jeseníky jste očekávali před uzávěrkou posádek?
„Musím přiznat, že jsme před uzávěrkou jezdců počítali v našich plánech s účasti kolem osmdesáti posádek. Přece jen se blíží konec sezony a o některých mistrovských titulech je rozhodnuto již s předstihem.

Rovněž finanční prostředky jednotlivých týmů nejsou bezedné. Konečné číslo po uzávěrce nás velmi příjemně zaskočilo. Zřejmě nikdo nečekal, že se přihlásí téměř 140 posádek. I když jedeme dva šampionáty, a to rallysprintrový a pohárový, přece jen konečné číslo je rekordem letošní sezony.“

Řekneme si ve stručnosti základní časový program rally?
„V pátek 3. října v 6:30 hodin proběhne v Městském kulturním zařízení ve Šternberku vydání itineráře, úderem sedmé hodiny ranní začínají seznamovací jízdy na rychlostních zkouškách. Během pátečního odpoledne proběhnou v servisním areálu (bývalý areál VÚ) administrativní a technické přejímky.

Rally Jeseníky startují v sobotu 4. října v 8 hodin ráno na Hlavním náměstí ve Šternberku, v cíli se první posádka objeví na stejném místě krátce po půl šesté v podvečer.“

Ve Šternberku 29. září 2008 Roman ORDELT
tiskový mluvčí
AZ pneu Rally Jeseníky

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Rallye de Sardegna 2008 a Ivo Kaštan a Karel Ležatka, foto týmu V. Kaštanová

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose