www.car.cz
 

Hasiči stále ve smyku. Na mosteckém polygonu ...
     15.10.2008 13:12 - tisková zpráva


DALŠÍ HASIČI SI V MOSTĚ VYZKOUŠELI ŘÍZENÍ NA HRANĚ

V úterý 14. října 2008 proběhl v Centru výuky bezpečné jízdy na Polygonu Most další z výcviků, pro které je zdejší areál primárně určen. Správné návyky v krizových situacích tu získávali hasiči – strojníci z několika hasičských záchranných sborů z celé republiky.

Po úvodní teorii na učebně následovala praktická část kurzu a řidiči mohli zkoušet jednotlivé prvky ostrých jízd s cisternovou automobilovou stříkačkou za vysoce ztížených podmínek.

„Bezpečně ovládat mnohatunovou požární techniku není nic jednoduchého a při vysokých rychlostech se z toho stává skutečné umění. Tento výcvik pod dohledem zkušených odborníků hasičům umožňuje si otestovat své řidičské schopnosti a lépe poznat, jak se chová vůz v mezních situacích. Třeba na mokré a namrzlé vozovce, při prudkém brzdění, smyku, vyhýbání a podobně,“ pochvaloval si kpt. PhDr. Petr Kopáček, mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR.

„Výcvik v jízdě zručnosti na Polygonu Most musí v rámci odborné přípravy absolvovat všichni strojníci – příslušníci Hasičského záchranného sboru ČR, kteří po pěti letech usilují o prodloužení platnosti osvědčení o odborné způsobilosti pro výkon této funkce. Kurzy pořádá MV-generální ředitelství HZS ČR, organizací je pověřeno Odborné učiliště požární ochrany Chomutov,“ dodal ještě Kopáček.

„První kurzy určené strojníkům HZS ČR proběhly na Polygonu Most už v únoru 2006, tehdy v rámci zkušebního projektu. Od roku 2007 se pak vzhledem k pozitivním zkušenostem staly trvalou součástí odborného výcviku strojníků Hasičského záchranného sboru ČR. Tento kurz dosud absolvovalo přibližně 600 hasičů,“ doplnil jej plk. Ing. Karel Mahovský, ředitel Odborného učiliště požární ochrany Chomutov.

„Hasičský záchranný sbor ČR klade na bezpečný provoz požární techniky na pozemních komunikacích zvýšený důraz, protože ani vozidlům jednotek požární ochrany se nevyhýbají dopravní nehody a v extrémních podmínkách při výjezdu stačí k nehodě jen velmi málo. Je proto třeba minimalizovat rizika a předcházet možným škodám na zdraví a majetku hasičů i běžných občanů,“ uzavřel výcvikový den v Mostě mluvčí všech českých hasičů Petr Kopáček.


(14.10. 2008)

PR


 
 
Fotogalerie:   Závody do vrchu Mikulov-Moldava, foto Miloš Jenčík

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose