www.car.cz
 

Další stříbro pro Romana Častorala, tentokráte z ME z Polska...
     7.10.2008 11:57 - tisková zpráva


Další stříbro, tentokráte z Polska...

Na polské trati ve Slomczynu se konal předposlední díl seriálu Mistrovství Evropy v rallycrossu. Ve všech divizích se bojovalo o každý centimetr trati, nikdo si nic nedaroval. Náš team si odvezl stříbrný vavřín.

Pár dní odpočinku po náročném víkendu v Sosnové a hned následovala cesta do krajiny našich sousedů z Polska. Celý team ještě v pátek rozebíral situace ze Sosnové, ale poté se již plně soustředil na víkendové závody. Sobotní měřený trénink dopadl pro Romana Častorala výborně, když si zajistil první místo pro úvodní rozjížďku.

Dokázal porazit všechny Hondy i domácího jezdce Tyszkiewicze, který patřil mezi velké favority divize II. První rozjížďku však Roman dojel bohužel na 3.místě, když polák Tyszkiewicz využil znalostí této trati a vyhrál celou rozjíždku. Rallycross Team Častoral tedy v sobotu večer dumal, jak vyzrát na domácího jezdce.

V neděli bylo počasí ´´pod psa´´, zataženo a zima. Vítězství v druhé rozjíždce však rozehřálo celý team, včetně Romana. ,, Jelikož jsem celou rozjížďku jel na čele, nikdo mě tedy nebrzdil, a mohl jsem zajet rychlý čas. To bylo důležité," liboval si Roman Častoral, evropský šampión roku 2006. Třetí rozjíždka byla skoro jako podle scénáře letošního ME. Znovu na čele Honda, tentokráte Kotka. Třetí rozjíždky jsou timto trochu specifické, všechny Hondy postupně zrychlujou, ale Roman s nimi drží jako jediný krok.

Ve finále však bylo obrovské překvapení, když vyhrál ir Tohill s Hondou Civic. Druhé místo je však pro náš team úspěchem, protože jsme v druhé části evropského šampionátu ani jednou nebyly horší než druzí!! A to je důvod k velké radosti. A bohužel ve finále znovu byly problémy s posilovačem řízení.

A co příští sezona?O té Vám více poví sám Roman Častoral.
,, Již nyní jsou v plném běhu přípravy na novou sezonu. Probíhají jednání s důležitými sponzory. A již se rozhodujeme, jestli zůstaneme příští sezonu u rallycrossu.

Naskytly se nám dvě velmi zajímavé nabídky z jiných automobilových disciplín a já s celým teamem o nich velmi vážně uvažujeme. Rozhodne se během podzimu. Pokud bychom zůstali u rallycrossu, tak je v jednání i spolupráce s jednou významnou společností, ale blíže jí nebudu zatím specifikovat. "


Vydařený víkend v Sosnové

První zářijový víkend nabídl motoristickým příznivcům jeden z vrcholů automobilové sezóny v České republice. Na trati v Sosnové u České Lípy se konal devátý podnik Mistrovství Evropy 2008 v rallycrossu. Podnik, který v průběžné klasifikaci mohl již mnoho napovědět o celkovém umístění v ME. Roman Častoral si téměř stoprocentně zajistil nejhůře druhé místo!A vzhledem k tomu, že má velmi slibně nakročeno i k titulu Mistra republiky a Mistra Středoevropský zóny je to celkový úspěch, ve který před sezónou málokdo věřil.

V sobotu meteorologové předpovídali slunečné počasí, které by jistě nalákalo plno diváků do ochozů. ,, Mě by se líbilo, kdyby pršelo," uvedl dobře naladěn Roman Častoral. ,, Přesto kvůli divákům budu radši pokud bude slunečno a teplo, hlavně ať není polosucho polomokro, to je pak loterie ohledně pneumatik," doplnil historicky druhý nejúspěšnější český rallycrossový jezdec v počtu vítězství, na kontě jich má prozatím 13. A toto číslo rozhodně není konečné, jelikož Roman stále patří mezi mladší generaci jezdců.

Ve volných trénincích šlo hlavně o nastavení vozu. V ´´měřáku´´ si Roman vyzkoušel v každé části trati různé průjezdy, nebyl důvod zajet nejrychlejší časy, protože body se začínají rozdělovat až v rozjížďkách. Po trénincích se v Rallycross Teamu Častoral diskutovalo o tom, které pneumatiky by byly na této trati a hlavně v tomto počasí nejlepší.

První rozjíždku Roman zajel parádně. Výborný vyzrálý taktický výkon a dobrá volba pneumatik ho katapultovalo na první místo po první rozjížďce. Zadýcháný, ale šťastný Roman po dojezdu: ,, S teamem jsme vybrali perfektní taktiku, zítra to ale bude mnohem těžší, zdá se mi, že všechny Hondy, co zde jedou, hrozně zrychlily. Jedním z důvodů je trať, která je skoro jak pro plochodrážníky. Jen plyn, poté trochu ubrat a zase plyn. Už se ale těším na zítřek."
Neděle pro jezdce byla zamračená, což se plno jezdcům ve startovním poli moc nelíbilo.

Již po warm-upu věděl náš jezdec, že s pneumatikama bude zle, jelikož v Sosnové jich nemá tolik na výběr a výkon aut je jednoznačně na straně Hond Civic Type-R. Druhou rozjížďku Roman startoval například s irem Tohillem, který šel odstartu nečekaně jak střela. Roman sice první místo v rozjížďce udržel, ale jelikož si musel po celou dobu hlídat, aby ho Tohill nepředjel, zajel pomalejší čas a celkově v rozjížďce skončil třetí.

,, To byla síla, vůbec nevím, kde se v Tohillovi a jeho Hondě vzala taková síla. My jsme sice neměly tak kvalitní pneumatiky, ale za celou Evropu sem Dereka neviděl jet takle rychle. A časy ostatních? Nečekaně moc rychlý, moc, " přiznal Roman Častoral. A kdo byl ještě před Romanem v rozjíždce? Jen samé Hondy.

Třetí rozjíždka měla již rozseknout, kdo se jak postaví na start ve finále. Roman jel opravdu rychle, ale Honda Tomáše Kotka znovu strašně zrychlila, a tak se Roman ve finale postavil na druhé místo.

Mezi třetí rozjíždkou a finálem byla větší přestávka, vyplněná prezentací všech jezdců. Ke stanu Rallycross Teamu Častoral zavítalo také mnoho diváků a vzácných hostů včetně sponzorů. Roman byl i hodně středem zájmů médií, včetně modelek a lidí od firmy a webových stránek www.autoslide.cz, které jsou hlavním organizátorem opravdu výborného mítinku na ploché dráze, které se uskuteční v Pardubicích.

Zde bude startovat i Roman Častoral a o tomto mítinku Vás budeme včas informovat. Jen uvedu, že minulý mítink navštívilo přes 20 000 diváků!! Do našeho vozu byla také namontována on-board kamera České televize. ČT přenášela finálové jízdy z přímého přenosu. Roman měl tedy napilno. Rozhovory, focení, podpisy a mnoho dalších aktivit.
Soustředil se však již na finálové jízdy. Věděl, že Hondy ihned po startu vyrazí jak rakety a budou se snažit jít přes Romana, protože cítí, kdy jindy ho můžeme porazit než na této trati, kde naše auto je mnohem rychlejší. Roman však neodolal pouze jedné Hondě, Tomáše Kotka, a tak slavil druhé místo.

,, Ve finále jsem se cítil dobře, bohužel mi odešel posilovač řízení a na převodovce se zasekla dvojka, takže jsem měl celých šest okruhů co dělat. Bohužel se nevyhrálo, ale druhé místo je také skvělé. Zajistilo nám to na 99procent nejhůře celkově druhé místo v bodování ME. Ale celkové vítězství ještě není ztraceno,pojedeme až do posledního metru v Buxtehude " doufá Roman.

Po závodu vybrali naše auto k prohlídce, v této sezóně mistrovství Evropy již pošesté za sebou,víme že to patří k závodům, ale toto vždy trochu zpozdí balení a tudíž jsme domů odjížděli v nočních hodinách, ale již s myšlenkami k dalšímu závodu ME, který bude již za týden blízko Varšavy.

To nám ale nekazí dobrou náladu z víkendu, kdy jsme jak na trati, tak i mimo trať, jak u obecenstva,tak médiích skvěle prezentovali náš Rallycross Team Častoval, a celou reprezentaci ČR.

 

PR


 
 
Fotogalerie:   ME v Rallyecrosu - Sosnová 2008 - foto V.Klígl

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose