www.car.cz
 

EKOPOPLATKY má od příštího ledna platit PRODÁVAJÍCÍ nebo KUPUJÍCÍ ????!
     27.11.2008 16:57 - tisková zpráva


KDO BUDE PLATIT EKOPOPLATKY – PRODÁVAJÍCÍ NEBO KUPUJÍCÍ?
(DOPLNĚNÍ TISKOVÉ ZPRÁVY AUTOKLUBU ČR Z ŘÍJNA TR.)


K připomenutí (z naší říjnové tiskové zprávy)
Novela zákona o odpadech, vyhlášená ve Sbírce zákonů pod č. 383/2008 Sb., zavádí od 1. ledna 2009 „Poplatky na podporu sběru, zpracování, využití a odstranění vybraných autovraků“, obecně nazývané ekopoplatky.

Poplatky jsou stanoveny podle plnění mezních hodnot emisí ve výfukových plynech podle předpisů ES (tzv. norem EURO) takto:
• 3 000 Kč v případě splnění mezních hodnot emisí EURO 2,
• 5 000 Kč v případě splnění mezních hodnot emisí EURO 1,
• 10 000 Kč v případě, kdy vozidlo nevyhoví ani normě EURO 1 (rok výroby cca 1992 a starší)
• žádný poplatek u vozidel, která splňují mezní hodnoty emisí EURO 3 nebo vyšší (cca od roku výroby 2000).

Poplatek bude placen při první registraci ojetého vozidla dovezeného z ciziny v ČR, a pokud je již vozidlo v ČR registrováno, pak při první přeregistraci vozidla po 1. lednu 2009. Poplatek bude příjmem Státního fondu životního prostředí.

Kdo zaplatí poplatky – prodávající nebo kupující?
Pokud zákon stanovuje, že se poplatek platí při první registraci při dovozech ze zahraničí, pak je z povahy věci zřejmé, že jej platí nabyvatel vozidla.

V případě placení poplatku z vozidla, které již v tuzemsku je registrováno, platí se poplatek při první přeregistraci po 1. lednu 2009. Ani zde sice není výslovně stanoveno, zda jej platí převodce (prodávající, dárce,...) či nabyvatel (kupující, obdarovaný), ale lze usoudit, že jej i v tomto případě zaplatí nabyvatel, a to z těchto důvodů:

bylo by nelogické a zakládající nerovnost, pokud by to měl být někdo jiný než nabyvatel; mj. by to mohlo být vnímáno jako překážka volného pohybu zboží v rámci EU, pokud by nabyvatel vozidla dovezeného z jiného státu EU byl znevýhodněn vůči tomu, kdo nabyl "stejné" vozidlo v tuzemsku.
„přeregistrace“ je dokončena teprve v okamžiku, kdy je do registru a dokladů zapsán nový vlastník.



Poznámka:
Jestliže jde o změnu pouze v osobě provozovatele vozidla, kdy se současně nemění vlastník vozidla, poplatek by být placen neměl, neboť nejde o "přeregistraci", nýbrž pouze o změnu některého ze zapisovaných údajů v registru a dokladech.

Listopad 2008


 
 
Fotogalerie:   Monumentální předávání policejních vozů v Brně, list. 2008, fotoJiří Mls

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose