www.car.cz
 

Jezdecké hvězdy míří do Dubaie
     1.1.2009 15:19 - Vladimír Rožánek


Nový ročník vytrvalostních závodů Toyo Tyres 24h series 2009 znovu prověří vozy hned na začátku sezóny. Účastníci se pilně připravují na 24 hodin v Dubaji.

Náročné vytrvalostní závody znovu otevírají okruhovou sezónu na autodromu v Dubai. Jezdce čeká perných 24 hodin a bojovat budou v několika kategoriích, včetně kategorie diesselových motorů.

Pro naše fanoušky pochází zřejmě nejznámější tým ze Slovenska. Jedná se o ARC Bratislava s Porsche 997 GT2 RS, který se zúčastnil i minulého ročníku. Na startu nebude chybět hlavní postava týmu, jenž pravidelně jezdí i naše okruhové závody, tedy Miroslav Konopka. Ovšem na svůj první vytrvalostní závod se v tomto týmu chystá i Jiří Janák. Čtveřici pak doplní ještě Němec Klos a Ital Casadei, známý starty s Janem Vonkou ve FIA GT.

Zřejmě nejpočetnější zastoupení má značka Porsche. Od nejznámějších verzí Porsche 997 Cup počínaje a konče u 996 GT2. Mezi zajímavé posádky těchto vozů nepatří jen ten slovenský, ale za volanty těchto nadupaných mašin pojede třeba Roland Asch, Henry Nielebock, Lukas Lichtner-Hoyer, Thomas Gruber, ale také Poláci Bilinski, či Lukas.

Další konkurenční stroje představuje značka BMW s typy jako Z4 Coupé, nebo BMW M3 GTR.

Velmi silný bude především Duller Motorsport s Italy Perrazinim,Cerraiem a Marco Ciocim. V belgckém týmu G&A Racing vyrazí do bojů i Smets a Michael De Keersmaecker s BMW Z4 Coupé GT4. Na dráze se objeví i BMW M3 E92 v německém Sartorius Teamu.

Ovšem při pohledu do startovních listin oko fanouška zajásá. Po autodromu v Dubai se možná bude prohánět i Jaguar X-Type Silhouette, Nissan 350Z s Johnym Herbertem (ex pilotem F1) a dokonce i australský Holden Commodore. Audi vyrazí s modelem R8, za jehož volant usedne i Jaap van Langen a Rus Šapovalov a zajímavý může být i Ford Mustang FR 500.

Startovat by měly i slabší vozy. V diesselech pojedou Poláci Pachurovi a Sobota na VW Golf 2,0 Tdi a velmi početné pole se představí s modelem BMW 120D. O vítězství v divizi SP1 usiluje i Brokernet Silversting s Maďary Bodisem, Ráczem a Bártou. Své zástupce však na závodní dráze spatří i Mitsubishi, Seat, Volvo, Ferrari, Aston Martin, nebo Mosler.

První start sezóny 2009 tak prověří nejen jezdce, ale i pečlivě připravovanou techniku, která teď měla zimní pauzu. Už za několik týdnů tedy můžeme očekávat výsledky prvních vytrvalostních závodů sezóny. Start organizátoři naplánovali na 9. Ledna 2009.

Vláďa Rožánek

 


 
 
Fotogalerie:   Průřez sezónou 2008 na okruzích ©Vlad. Rožánek

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose