www.car.cz
 

Veliký zájem o Kaštanovu minimotorku pro Dakar 2009
     3.1.2009 11:12 - tisková zpráva


Rally Dakar zahájena

Více než půl milionů diváků lemovalo asi šest kilometrů dlouhou trasu, která vedla z uzavřeného parkoviště na slavnostní startovní rampu 31. ročníku rallye Dakar. Celý ceremoniál trval více jak šest hodin.

Ivo Kaštan nebyl se svojí „mini“ motorkou v záplavách kamer téměř vůbec vidět, v každém případě je první na světě, kdo se s motocyklem typu „pitbike“ vydá na tento náročný závod. „Jestli si někdo myslí, že jsem z toho nebyl nervózní, když jedu po deváté, tak to si pište že byl velmi, už jen proto, že tohle je největší dobrodružství mého života“ řekla po zahajovacím ceremoniálu.

Pro Jiřího Janečka a Viktora Chytku byl tento slavnostní akt premiérou. Na Rally Dakar startují po prvé. Oba si cestu na startovní rampu, kterou lemovaly davy diváků náležitě užívali. „Jsem ohromen atmosférou závodu, tolik fanoušků se na každém závodě nevidí.“ pochvaloval Jiří Janeček. Viktor Chytka dodává: „atmosféra je zde opravdu příjemná, nyní se ale musíme soustředit na nadcházející den a úvodní etapu závodu“.

Do první etapy dlouhé celkem 733 km z čehož bude tvořit 371 rychlostní zkouška odstartují Ivo Kaštan v 6.30 a Jiří Janeček s Viktorem Chytkou o téměř tři hodiny později v 9.26.

Popis trasy:
Etapa č. 1: Buenos Aires - Santa Rosa
Délka celkem: 733 km
spojovačka: 196 km
měřený úsek: 371 km
spojovačka: 166 km
Hodně lidí slyšelo o La Pampa, kde mají muži reputaci drsňáků, ale vždy zdvořilých. První etapa nabídne příležitost k objevení délky zdejších rozlehlých plání. Dakarští účastnící nikdy nečelili tak dlouhému speciálu hned v úvodu. Skoro 400 kilometrů klikatých cest, možná nejrychlejších v tomto ročníku, bude tím pravým rozehřátím a příležitostí pro každého vypořádat se s časovým posunem.

Vše připraveno
Zcela zaplněné uzavřené parkoviště závodních strojů na ulici Av. Sarmiento v Buenos svědčí o tom, že start Rally Dakar se blíží. Přejímkami prošlo celkem 217 motocyklů, 25 čtyřkolek, 177 automobilů a 81 kamionů. Ti všichni přejedou slavnostní rampu 2.1. 2009 a vydají se vstříc nástrahám 9579 km dlouhé trasy závodu.
Přejímkami prošel bez problémů i celý náš tým Offroad centrum. I tak celá procedura trvala více jak tři hodiny.

Ivošův „minimotocykl“ na sebe opět poutal pozornost. Na vlastní kůži si ho na přejímkách otěžkal i Nani Roma a byl jím doslova nadšen. Od jednoho z přítomných novinářů nám přišla na mil fotka, i když ne v příliš dobré kvalitě. Všichni Ivošovi velmi fandí, tak jsem sama zvědavá , jestli se mu podaří s tímto motocyklem dostat až do cíle.
Jirka Janeček s Viktorem Chytkou plánují závodní strategie, ne snad kvůli tomu že by chtěli útočit na přední příčky, ale jejich hlavním cílem je cíl…
2.2. jsou na programu briefingy a slavnostní start z centra Buenos Aires. 

První krůček k cíli

Ahoj všem stále ještě z Buenos Aires. Nový Dakar, nové zvyky. Jen párkrát v celé třicetileté historii závodu se přejížděla startovní rampa a závodní technika se poté vrátila do uzavřeného parkoviště. Přesně tak tomu bylo 2.ledna 2009, jela se v podstatě nultá etapa závodu. Všichni závodníci vyjeli z parkoviště závodních strojů a vydali se na asi šest kilometrů dlouhou trasu na startovní rampu. Poté se zase stroje vrátili do UP.

Buenos Aires má kolem 8 mil obyvatel, a mám pocit, že se snad všichni přišli podívat na karavanu Rally Dakar. Kolem trasy bylo podle odhadů pořadatele 500 000 diváků, ostatní mohli zahajovací ceremoniál sledovat v přímém přenosu v televizi. Celá akce trvala více jak šest hodin, zatímco první čtyřkolky se objevily na rampě v pět hodin odpoledne, poslední kamiony projížděly půl hodiny před půlnocí.

Bohužel se mi nepodařilo udělat žádné pořádné fotografie Ivoše na rampě, protože byl tak obklopen kameramany, že nebyl se svojí „mini“ motorkou vůbec vidět. Ivoš neskrývá obavy a nervozitu, neb právě, jak sám říká „odstartoval jsem zatím největší dobrodružství mého života“.

Atmosféru nulté etapy si užívali i Jiří Janeček s Viktorem Chytkou, kteří jsou na rozdíl od Ivoše na Dakaru nováčky. Z fotografií, které vyfotil Jiří zpoza volantu závodního vozu, jsou vidět davy diváků, kterými se museli prodírat.

Aby podobnou atmosféru všichni zažili ještě jednou – 18. ledna na cílové rampě musejí zdolat notnou porci kilometrů a vypořádat se s nástrahami závodu a možná i sami se sebou.

Ivo do první etapy startuje v šest ráno, Jiří s Viktorem v 9.26. Zítra už budete moci všechny sledovat on-line na stránkách www.dakar.com .


Vierka Kaštanová


 
 
Fotogalerie:   Tým OFFROAD CENTRUM na přejímkách Dakaru 2009, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose