www.car.cz
 

Junior Martin Semerád před Autoslide Pardubice. Ještě týden do startu
     4.1.2009 12:03 - tisková zpráva


Jako jezdec jsem teprve na začátku

Když končí vánoční svátky, většina z nás začne rekapitulovat právě uplynulý rok. Je to čas bilancovat nad tím, co se nám podařilo a co méně. Toto období nazvěme inventurou. Dobrodružství, která pro nás život chystá se nám otvírají vlastně stále. Co nového nám nachystá rok s číslovkou 2009? To nevím. Doufejme, že spoustu štěstí, úspěchů a hodnot, které si za peníze nekoupíme. Letošek se zapsal zlatým písmem také do světa českého motorismu.

Mladý jezdec Martin Semerád nám všem vykouzlil úsměv na rtech. Po čase zase máme závodníka, který stojí na prahu velkých příležitostí a očekávání. Martinovi jsem položil několik otázek a odpovědi na ně si přečtěte níže.


Martine, Vánoce jsou za námi. Byly štědré?

Vánoce jsou fajn svátky. Je to trocha klidu a pauza od rušných aktivit během celého roku. Nicméně jsem se nenudil. Věnoval jsem se hodně škole.

Vyhrál jste evropský projekt pneumatikářské firmy Pirelli. Je to obrovský úspěch, který vás opravňuje ke startům v mistrovství světa. Prozraďte našim čtenářům, kterých světových soutěží se zúčastníte.

Od Pirelli máme podporu v 6 závodech mistrovství světa. Pouze 4 jsou ale započítány do mistrovství produkčních vozů. Proto jsme se rozhodli jet další dva závody zcela ve vlastní režii. Zúčastníme se tedy soutěží v Norsku, Portugalsku, Kypru, Řecku, Sardínii, Finsku, Španělsku a Anglii.

Máte nějaký zaručený recept na úspěch?

Jestli mám nějaký recept na úspěch? To nemám (smích). Jako jezdec jsem teprve na začátku. Spíše se učím a snažím se podávat dobré výkony. Je to jako v životě. Někdy to jde a někdy se snažíte a výsledky se nemusí dostavit. Ale to je právě to, co mě baví.

Co se Vám honí hlavou, když usedáte do závodního speciálu?

Řeknu vám, že šance na přemýšlení je malá. Jde to jen do té doby než si nasadíte helmu. Poté už člověk jedná spíše instinktivně a musí jet na maximum. Hlavně se také snažíte zachovat chladnou hlavu. Nesmíte být příliš agresivní a příliš riskovat. Mohlo by se také stát, že se potkáte s nejbližším stromem.


Uvidíme Vás v příští sezóně i na domácích podnicích?

Chceme jet co nejvíce soutěží. Samozřejmě je potřeba vše sladit. Navštěvuji školu, kde bohužel nemám individuální plán. Je to náročné hlavně časově. S tátou bychom chtěli absolvovat téměř kompletní mistrovství České republiky v rallye sprintech. Pokud vše půjde podle plánu, rádi se ukážeme i na soutěžích velkého mistráku (MMČR - mezinárodní mistrovství České republiky v rallye, pozn. autora).

První ročník závodů AUTOSLIDE klepe na dveře. Uvidíme vás v Pardubicích?

Jede se tuším 10. ledna, že ano. Víte, bavili jsme se spolu o čase. Není ho moc nazbyt. Po Autoslide odlítáme do Norska. Jsme zapsáni do rallye školy Johna Haughlanda a chceme se seznámit se sněhovými podmínkami. Na AUTOSLIDE se určitě těším. Podle mého názoru nám právě může pomoci navyknout si na sníh.

Už jste se někdy v prostředí plochodrážních oválů pohyboval, nebo je to pro vás zcela neznámé prostředí?

Jako aktivní jezdec toto prostředí neznám. Nicméně jako divák jsem se chodil dívat na plochodrážní závody již odmala.

Jaký vůz do Pardubic přivezete?

Zase tolik na výběr nemáme. Určitě to bude Mitsubishi a s největší pravděpodobností devátá evoluce Lanceru.


Mohl by jste nám prozradit vaše plány na příští sezónu?

Vše směřujeme na mistrovství světa. Budeme rádi, když se ukážeme v co nejlepším světle. Je to obrovská šance, která se třeba již nemusí nikdy opakovat. Osobně bych byl velmi rád, kdyby si nás někdo všiml a podpořil nás v dalších činnostech. Nedělám si naděje, že bychom mohli jet na top úrovni, alespoň ne hned od začátku. Přípravě ale podřídíme maximum. Mistrovství produkčních vozů je velmi našlapané a jet v konkurenci například Martina Prokopa je obtížné neřku-li dramatické. Spíše se budu soustředit na svoje vlastní výkony a na sbírání zkušeností. Pokud se zadaří, bude to dobré.


Martine, děkuji Vám za rozhovor a přeji mnoho štěstí a úspěchů v novém roce 2009.

Také děkuji a přeji všem našim příznivcům, partnerům a nadšencům do rallye sportu krásný a šťastný rok 2009.

Pavel Janega

http://www.autoslide.cz/


 
 
Fotogalerie:   Janner Rally 2009 od Pavla a Tondy Malých

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose