www.car.cz
 

Argentinské tango místo dakarského prologu. "Sí, seňor Spasil! Buenos Días!“......
     4.1.2009 12:12 - tisková zpráva


Fiesta v Buenos Aires. Tak teď vypadá nejtěžší rally světa. Dnešní „Termina la etapa simbólica“, jak by řekli motorkáři – „Spanilá jízda“ desátým největším městem na zeměkouli, Buenos Aires, byla opravdu famózní. Začátek nové jihoamerické etapy Rally Dakar se vydařil.

Dlužno poznamenat, že kromě nažhavených a dobře naladěných posádek závodních vozů – argentinská televize jim dala přívlastek „Los gigantes des rally“ – na tom měli lví podíl obyvatelé Buenos Aires. Nebyli sami, sjely se sem tisíce dalších z federálního distriktu Ciudad Autonómia de Buenos Aires i dalších 23 provincií. Při skromném početním odhadu, který vychází z oficiálního počtu 3 043 400 obyvatel tohoto hlavního města Argentiny (s aglomerací celých 11 miliónů!) si troufám tvrdit, že kolem výstaviště La Rural, parc fermé na Avenida Sarmiento i na obrovské Avenida 9 de Julio u známého obelisku byl nejméně jeden milión nadšených fanoušků.

Nás Čechy znají. Určitě na tom má podíl slavná historie závodních Liazů i Tater na Dakaru, stejně jako novější úspěchy značky Škoda na rally. Naši svítivě zelenou Liazku s číslem 520 s Markem Spáčilem, Jardou Lamačem a Zdenkem Kubešou na palubě nelze přehlédnout. „Républica Cecha, sí, seňor Spasil! Buenos Días!“.

A tak se tu potkává slovní hříčka vyslovení českého jména s tradičním pozdravem, daným 94% křesťanů v zemi. Ale jeden argentinský novinář mi řekl opravdu krásné, doslova božské přání. „ Víš, přál bych vám, abyste si vy novináři stihli po cestě alespoň trochu prohlédnout naše krásné pampy i hory. A vašim závodníkům bych přál, aby v cíli našli to, co dalo naší zemi jméno, odvozené od latinského slova argentum. Stříbro“.

Ale to je jen vidina, která se zatím vznáší nad horizontem 733 kilometrů zítřejší první opravdové ostré etapy do Santa Rosa de la Pampa. Dnes máme ještě fiestu v Buenos Aires.

Standa Berkovec, MS Rallytruck, Buenos Aires 2.1. ve 23.32 hod.

http://www.ms-rallytruck.cz/

Rozhovory Standa Berkovec
 
rozhovor 4
 
rozhovor 5
 
 
TV přenos - sestřih z 1. etapy
 
Česká televize ČT4   ..........................................................       22:05 hod

Eurosport    ....................................................................      19:15 a 23:00 hod

 


 
 
Fotogalerie:   České týmy na přejímkách Dakaru 2009, foto týmů

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose