www.car.cz
 

Naši motokráři jedou, ale někteří s problémy. Macháček se drží skvěle
     7.1.2009 05:38 - tisková zpráva


Nenapadá mne přirovnání, k čemu přiřadit to, v čem se celý závod až doposud odehrává. Jsme prakticky čtvrtý den jen a jen ve všudypřítomném prachu, že jej máme všude (ve věcech, v počítači, v autech, v očích, na plicích, atd. S prachem a nemožnosti vidět cokoliv, co se děje před vámi, je závod nadmíru nebezpečnou záležitostí, o čemž svědčí již řada zranění a to převážně v řadách motorkářů.

Určitě Vás ale zajímá, jak se věci vyvíjeli od chvíle, kdy jsem psal naposledy.

Ivana zůstal stát ve včerejší etapě asi 270km od cíle s nefunkčním motorem. Jelikož není možné táhnout v takovýchto podmínkách (vzdálenost a hustý prach) motorkáře na laně za rychlou asistencí, domluvil se Pavel Kubíček s místními (velmi ochotnými lidmi). Ivana přivezli do bivaku ráno ve tři hodiny a startovní čas měl v 7,09hod. Mechanici Michal a Jano začali okamžitě s rozborkou a výměnou motoru. Já jsem zařizoval povolení ke startu do dalšího dne a vše se povedlo a Ivan mohl odstartovat do dnešní etapy, ve které se umístil na 40.místě.

David si ráno v šest hodin nastartoval motorku a bez jakéhokoliv problému odstartoval do přesunu na rychlostní zkoušku. Za několik minut se ale vrátil, že mu začalo klepat v motoru a že brzy bude po něm. Museli jsme rozhodnout o taktice. Pravidla říkají, že povolení ke startu obdrží každý z kategorie moto, pokud odstartuje do rychlostní zkoušky před 1 autem. Pokud ne, není do závodu vpuštěn a tudíž vyloučen. Bohužel, dnešní rychlostní zkouška byla posunuta o 50 km (původně se mělo startovat přípo z bivaku v Jacobacci). David tedy musel jet odstartovat.

Bohužel se ale po cestě motor zastavil a tak mu jeden ze čtyřkolkářů přitáhl na start, kde David symbolicky odstartoval a my jsme pro něj vyrazili, abychom ho dostali zpět do bivaku a vyměnili motor. To se podařilo a David je stále v závodu. My jsme odjížděli velmi pozdě z Jacobacci a čekalo nás přes 300 km v prachu, tekutých píscích, hlubokých písečných nánosech, takže jsme přijeli v devět večer. Toyota byla dobrá volba, dnes jsme plně využili její služby, protože spousty aut zde muselo vykopávat svá auta.

Jako by toho bylo málo, tak měl Dušan v dnešní etapě nehodu a musel být letecky převezen do nemocnice. Byl tam s ním jeho bratr Robert a Dušan musí dva dny ležet v nemocnici v místním Neuquem a poté se bude organizovat transport do Čech. Dle informace od Roberta, má Dušan zraněné koleno a pohmožděný hrudník. K Dušanovi na trati přijel první Josef Macháček, kterým mu pomohl z trati a přivolal pomoc.

Martin Macík byl dnes dotažen do cíle s fatální poruchou na převodovce a pravděpodobně pro něj závod končí. Mechanici budou pracovat celou noc a ráno uvidíme definitivně.
Josef Macháček jede bez technických problémů a drží si na dohled čelo kategorie Quad.

Martin Pabiska
www.davidpabiska.cz



 
 
Fotogalerie:   Úvodní etapa Dakaru 2009 a Tomáš Tomeček, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose