www.car.cz
 

Organizátoři Dakaru posádky velmi špatně informují !! Spáčil si nadále vede výborně.
     9.1.2009 21:14 - tisková zpráva


Speciál šesté etapy účastníky Rallye Dakar 2009 zavedl do písečných dun nedaleko San Rafaël v podhůří And. Trasa byla z původních více než čtyř set kilometrů zmenšená o polovinu. Pravý důvod změny organizátoři neprozradili.

 

Lze se jen domnívat, že zmatky ve středečním závodu při prvním nájezdu do písku, nehody, zdržení, silný vítr, zranění, shořených několik aut a další vlivy na ně možná zapůsobily a možná proto se rozhodli čtvrteční závod zkrátit. „Že se něco mění, že naplánovali změnu v itineráři jsme se dozvěděli až ráno před závodem. Briefing organizátoři dělají pro deset lidí v osm hodin večer, kdy v bivaku ještě nikdo není,“ zlobil se navigátor zeleného Liazu 4x4 Dakar MS-rallytruck týmu Jarda Lamač. 

 

Hned několik kilometrů za  startem uvízlo v dunách několik kamionů. Písek je na orientaci velmi náročný. Na vlastní kůži si to vyzkoušeli i olomoučtí  závodníci MS -rallytruck týmu. Stejně jako další  i oni v písku  bloudili. „V dunách byly skryté body, kterými se muselo projet. V místech kde se měl měnit kurz, to bylo nejasné. Dvakrát jsem se otočili, pak už jsme nevěděli, jestli máme jet doprava nebo doleva,“ pokračoval navigátor.

 

První pilot závodního Liazu 4x4 Dakar Marek Spáčil si šestou etapu užil.

 

„Začátek byl roletový a děravý. Několik kilometrů od startu zapadlo několik Manů, ty jsme objeli. Pak jsme najeli do dun, kde to bylo hodně náročné na navigaci. Pak přišly rychlé pisty, kde jsme docela získávali. Dostali jsme se asi na čtvrté místo, ale v jednom místě zapadl Aleš Lopraiz, tak jsme ho s Tomášem Tomečkem vytáhli.

 

Tam jsme ztratili. Dnes mě to úžasně bavilo,“ prozradil Marek. Zelená Lizka týmu Marka Spáčila nakonec do cíle dojela jako devátá. MS -rallytruck tým si tak udržel výbornou sedmou pozici.

 

Poslední etapa první poloviny závodu vede z Mendozy do Valparaisa. Závodníci se svými asistencemi překonají nejen výšku více než šest tisíc metrů nad mořem ale také změní zemi. Druhá část rallye odstartuje v neděli v Chille.

 

Čtvrteční šestá etapa ze San Rafaël do Mendozy byla velmi náročná. Hlavně dvou set kilometrový speciál. Během něj se nedařilo posádkám najít průjezdní body. Vedoucí automobilový závodník byl dokonce vyloučen, protože neprojel žádnou z povinných kontrol. Během této trasy si sáhlo na dno sil několik posádek.  

 

Někteří poukazovali na špatnou organizaci a chaos v navigaci. Stále se mezi účastníky hovoří o změnách a nejasnostech v celkovém pořadí ve všech kategoriích závodu. MS-rallytruck tým s organizátory projednává ztrátu, která vznikla při vytahování zapadlého kamionu konkurenčního týmu ze soliska.

 

Mohlo by to pro něj znamenat vylepšení skóre etapy i celkového pořadí. „Je také v jednání, zda etapa bude anulována nebo nebude,“ řekl tlumočník MS -rallytruck týmu a řidič novinářského Nissanu Patrol Jiří Žák.    

 

Sedmý závod měl vést z Mendozy do chillského Valparaisa. Ve více než osmi set kilomterové etapě byl naplánovaný přibližně čtyřestkilometrový speciál vedoucí po pistách, přes pískové duny, po štěrkových cestách s nebezpečnými kamenitými a skalnatými úseky v horách s převýšením přibližně sedm tisíc metrů nad moře. „Organizátoři nám kladli na srdce, že si máme připravit co nejteplejší oblečení. Nastoupáme do výšky těsně pod čtyři tisíce metrů a teplota tam má klesnout až k minus třem stupňům,“ pokračoval Jirka.

 

Auta, motocykly a čtyřkolky odstartovaly hned po ránu. Před východem slunce odjely z bivaku i asistenční doprovody. V sedmé etapě se karavana Rallye Dakar 2009 přesunula do Chille, což při počtu zhruba tří tisíc účastníků zatížilo hraniční přechod. Asistence musela hranice překročit v určitou dobu a závodníci zase v jinou.

 

Snad proto se  kamióny tentokrát z rozhodnutí organizátorů do závodu nezapojily.  Do Valparaisa se proto vydaly po trase speciálu.  Ve Valparaisu účastníci nejnáročnějšíá světové rallye zůstanou do nedělního rána. Stráví tam sobotní den odpočinku a pak se pustí do druhé části závodu.  

  

(zura)

 


 
 
Fotogalerie:   Marek Spáčil v úvodu Dakaru 2009, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose