www.car.cz
 

Dakar 2009 již zhruba v polovině a před osmou etapou. Loprais hledí vstříc ..
     11.1.2009 12:18 - tisková zpráva


Loprais Tatra Team před osmou etapou

Loprais Tatra Team hledí vstříc výzvě v podobě osmé etapy, která povede z Valparaisa do La Sereny. Po dni volna na pobřeží Pacifiku avizuje pořadatelská organizace jednodušší start druhé poloviny rallye. Trasa etapy by měla vést primárně po úzkých horských cestách. Rozhodovat tak bude správný odhad při nájezdu do zatáček, podobně jako optimální brzdění.

Na start osmé etapy  by se mělo postavit 67 kamionů. Otázkou zůstává, kolik jich skutečně odstartuje, protože výčet startujících zveřejněných organizátory obsahuje i posádky, které v předchozích etapách odpadly, resp. trucky nenacházející se v bivaku. Na start osmé etapy se budou moci postavit i ty trucky, které nedokončily pátou a / nebo šestou etapu, pokud dorazily do bivaku alespoň do soboty 19:00. K jejich času bude v tomto případě připočtena penalizace sta hodin, která samozřejmě znamená ztrátu jakýchkoliv šancí na slušný výsledek. Ten však zejména v případě rychlých asistencí není rozhodující, z jejich pohledu je důležité být v závodě a mít možnost podporovat své vozy.

"Volný den máme téměř za sebou a za pár hodin půjdeme opět do toho," prohlásil Aleš Loprais, který v sobotu v bivaku oslavil devětadvacáté narozeniny. "Zítřejší etapa bude velmi úzká, pořadatelé ji pro kamiony předem zkrátili pouze k CP1. Mechanici odvedli během volného dne skvělou práci, za což bych jim chtěl poděkovat. V uplynulých etapách dostalo auto co proto, den volna jsme opravdu potřebovali. Po všech těch technických i zdravotních problémech jsme opět ve formě a pokusíme se ještě zabojovat. Čekají nás náročné etapy a právě to by mohla být naše výhoda, tedy alespoň pokud bude držet auto a zdraví.Už se nemohu dočkat, až se opět postavíme na start."

Mechanici pod taktovkou parťáka Leoše Lopraise a mechanika závodního vozu Milana Holáně strávili celý volný den rutinní kontrolou všech systémů vozu a předem plánovanými opravami. Kamiony sice nejely náročnou sedmou etapu, i tak ale u Lopraisů celý den běžely agregáty a bylo slyšet typické zvuky nářadí a komunikaci mechaniků doplněnou osvědčenými hláškami, které odbourávají stres a zlepšují náladu. "Tož je to dobré," shrnul Leo Loprais svůj pocit z připravenosti vozu na start.

V průběhu volného dne podstoupil navigátor Aleše Lopraise Vojtěch Štajf intenzivní léčbu s cílem zmírnit následky bolestivého zranění krční páteře, ke kterému došlo ve 2.etapě. Díky profesionálnímu a obětavému přístupu lékaře polotovárního týmu MAN Dr. Dietera Thomase podstoupil Vojtěch množství vyšetření včetně CT, které eliminovaly vážnější zdravotní problémy. Aktuální diagnóza potvrzuje zhmoždění v oblasti 2. a 3. obratle. Oficiální lékař rallye odmítl vzhledem k tomu, že se v případě Štajfa jedná o posádku navigátora ostrého vozu aplikaci tlumících injekcí, které Vojtěch dostal v pátek v místní nemocnici. "Jsem rád, že jsem absolvoval všechna ta vyšetření," uvedl večer před startem Vojtěch Štajf. "Nevěděl jsem úplně přesně co mi vlastně je a to pak člověk přemýšlí o různých věcech. Teď vím přesně jak na tom jsem a hned jsem klidnější. Ještě to trochu bolí, ale na start první etapy po dni volna jsem připraven a těším se na ní. Uděláme s Alešem maximum proto, abychom se porvali o slušný výsledek."

Aleš Loprais vyjádřil před startem osmé etapy poděkování týmu MAN: "Šéf MANu Fred Fred van Putten i lékař týmu Dr. Dieter Thomas nám dali nejlepší dárek k mým narozeninám v podobě diagnózy Vojty Štajfa. Chtěl bych jím oběma poděkovat, protože zdraví je na světě to nejdůležitější. Jezdíme na limitu a stát se může cokoliv, proto jsem rád, že je Vojta v pořádku, byť jej krk a hlava ještě trochu bolí. Je to ale tvrdý chlap a jakmile začneme závodit, tak to hodí za hlavu a vím že podá ten nejlepší výkon."

 

Loprais Tatra Team

www.loprais.cz


 
 
Fotogalerie:   Úvodní etapa Dakaru 2009 a Aleš Loprais, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose