www.car.cz
 

Aleš Loprais do druhé půlky Dakaru vyrazil úspěšně: dojel poprvé bronzový !!
     12.1.2009 11:24 - tisková zpráva


Třetí místo v 8. etapě otevírá pro Aleše Lopraise druhou polovinu Dakaru

Aleš Loprais získal v 8. etapě Rallye Dakar první letošní pódiové umístění s minimálním odstupem za dvojicí de Rooy, Čagin. V celkovém pořadí zůstává na 12. místě.

Aleš odstartoval do etapy v souladu s pořadím určeným pořadateli na základě umístění v páté a šesté etapě jako desátý v pořadí. Ihned po startu postupně předjel pět soupeřů a po celou dobu zajížděl mezičasy s minimálním odstupem za dvojicí de Rooy, Čagin. Dosud vedoucí Firdaus Kabirov naopak mírně zaostal a v etapě ztratil sedm a půl minuty. I tak zůstává v celkovém vedení soutěže kamionů.

"Dnes nebyly problémy s předjížděním, všechny předjížděcí manévry jsme provedli po začátku speciálky, kde na ně bylo dost místa a všichni soupeři bez výjimky na vyzvání sentinelem reagovali pozitivně, nebyl v tom problém. Ve druhé polovině by předjetí nebylo možné, i kdyby soupeři moc chtěli, tak byla trať úzká a technická," zhodnotil etapu pilot závodní Tatry. Zabrat dostaly na trati zejména brzdy a jejich opotřebení za jedinou etapu je společným jmenovatelem prakticky všech týmů mezi kamiony.

Podstatnou okolností je také zlepšení zdravotního stavu Vojty Štajfa, který speciálku s mnoha prudkými změnami směru, ale bez citelných bočních rázů přestál bez problémů: "Není to sice stoprocentní, na to bych musel mít alespoň chvíli klidu, ale cítím se o hodně lépe. Namísto původně předepsaných injekcí beru uklidňující pilulky a zdá se, že zabírají. Ve zbytku dne se budu i nadále šetřit a zajdu si na masáž, ktrou nám pořadatelé poskytují."

Speciálka byla v poslední části dle původních plánů pro kamiony zkrácena, kamiony končily na CP1, zbytek trati byl pro ně příliš úzký a hrozilo by její ucpání. "byla to speciálka ve stylu šotolinových soutěží mistrovství světa v rallye, proto se nedivím, že mezi auty vyhrál Carlos Sainz," řekl dále Vojta Štajf, znalý poměrů ze světového rallyového šampionátu.

V celkovém pořadí se nezměnilo nic, Aleš zůstává dvanáctý, ale na řadu přichází zlatý hřeb rallye, a to tři etapy, které ji přesunou do pouště Atacama s až sto metrů vysokými dunami a pískem zcela jiné konzistence, než na co jsou závodníci zvyklí z Afriky. Pořadatelé je nazvali "rozhodující trilogie v Atacamě" a zřejmě nebudou daleko od pravdy, byť na trilogii ještě naváže extrémně technická dunová speciálka na argentinské půdě.

Do Atacamy se všichni těší a napětí se mísí s velkými očekáváními. Je zřejmé že podle toho, jak dopadne Atacama, se bude hodnotit celá rallye nejen výsledkově, ale i po stránce celkového dojmu. Etapa do La Sereny tak pro Aleše připravila kvalitní startovní pozici a byla podstatným povzbuzením po psychické stránce pro celý tým. Bohužel, i tentokrát pořadatelé oznámili zkrácení speciálky, byť jen o 20 kilometrů, ovšem s nejtěžšími dunami, prý by je bylo obtížné projet. Celý článek (fotografie, výsledky) ... 

Další aktuality:
Loprais Tatra Team LIVE: 11.1.2009 (audio)
Průběh osmé etapy
Videogalerie (i-vysílání ČT4, ...)
Fotogalerie



Loprais Tatra Team
www.loprais.cz


 
 
Fotogalerie:   Úvodní etapa Dakaru 2009 a Aleš Loprais, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose