www.car.cz
 

Jiří Janeček projel poslední - cílovou fotobuňkou Dakaru !! Na 51 místě
     18.1.2009 12:48 - tisková zpráva


GAME OVER

Ačkoli oficielní ukončení 31. ročníku Rally Dakar, prvního jihoamerického Dakaru , je až 18.1. kdy slavnostně projedou cílovou rampu ti, kteří závod pokořili, je hra skončena již dnes 17.1.2008. Poslední kilometry měřeného úseku mají závodníci za sebou.

Po velmi náročné a strastiplné cestě dojelo sem do cíle v Buenos Aires jen asi polovina všech účastníků, kteří se odsud před šestnácti dny vydali na trasu dlouhou celkem 9579 km. Pořadatelé sice devět po sobě jdoucích etap modifikovali, nebo dokonce zrušili úplně, ale tyto změny se týkaly pouze měřených úseků. Kilometry na „tachometrech“ v závodních vozech, hovoří za vše.

I když byl Dakar 2009 již třicátým prvním ročníkem, byl v podstatě prvním, protože se jel poprvé na jiném než Africkém kontinentu. Pořadatelé se dopustili spousty chyb. Některé úseky trati byly nad síly většiny jezdců a proto byly zrušeny. Celkově se ale všichni shodli na tom, že atmosféra závodu byla fascinujícím zážitkem pro všechny.
Posádka týmu ORC Jiří Janeček s Viktorem Chytkou dosáhli skvělého výsledku. Podařilo se jim přes všechny úskalí zdolat nástrahy tratě a 18.1. si zcela zaslouženě vychutnají slavnostní atmosféru na cílové rampě, která je postavena na výstavišti La Rural v Buenos Aires.

Nástrahy Rally Dakar zdolaly jako teprve historicky čtvrtá posádka v kategorii automobilů.
Se zcela sériovým vozem se jim podařilo obsadit celkově 51. pozici. V kategorii nováčků na Rally Dakar „First time Challenge“ obsadili celkovou pátou příčku. Medailový stupínek jim proklouzl mezi prsty.

Jak prožíval Jiří Janeček a Viktor Chytka první chvíle po projetí posledních metrů závodu?

Jak hodnotí Jiří Janeček svůj premiérový Dakar?
Jsem plný zážitků. Pomalu si přestávám vybavovat všechno špatné a do mé paměti se zarývá jen to dobré. Třeba to, jak nám v průběhu druhé etapy dala nějaká malá holčička plyšáčka pro štěstí. Vezeme ho celou dobu a štěstí nám nakonec přinesl. Škoda, že jí ho nemůžu vrátit. Neustále vidím rozzářené oči všech lidiček kolem tratě. Všichni bez rozdílu věku a pohlaví závod neuvěřitelně prožívají a vytvářejí nezapomenutelnou atmosféru. Na samý vrchol v pyramidě zážitků stavím samozřejmě ten, kdy jsme projeli cílem.

Co bylo pro Jiřího Janečka černou můrou?
Určitě mračna prachu, rozježděná dunová pole a měkký písek. První dny mi vadila studená voda ve sprchách, ale na tu jsem si postupně zvykl.

Jaké má pocity v cíli závodu Viktor Chytka?
Smíšené. Sám nevím. Nevěřil jsem, že dojedeme do cíle. Nikdo nám nedával příliš velké naděje. Cíl závodu byl už jen o nervech. Čím více jsme se blížili k cíli, tím byly nervy a obavy, že se něco pokazí větší.

Co se nejvíce zarylo do paměti Viktora Chytky?
Zatím převládají spíš noční můry. Kopání auta z písku, beznaděj. Věřím, že postupně ustoupí a zůstanou mi zážitky jen dobré. Úžasná atmosféra závodu a to, jak míjíme fotobuňku v poslední speciální zkoušce. Věřím, že tenhle Dakar nebude pro mne posledním a rád bych se na tento závod ještě vrátil.

Vierka Kaštanová – Offroad Centrum Team
Buenos Aires 19.00h (23.00 v ČR)
www.dakarpraha.cz



 
 
Fotogalerie:   České týmy na přejímkách Dakaru 2009, foto týmů

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose