www.car.cz
 

AUTOSLIDE 2009 - Byla to velká zábava , ale zároveň i zkušenost.
     19.1.2009 09:16 - Jirka Navrkal


S takovými  zážitky  odjížděl  Marek Rybníček  z Pardubic, kde se na místním slavném plochodrážním oválu zúčastnil prvního ročníku Autoslide 2009.

Jako divák jsem měl možnost tyto závody vidět ve slovenské Žarnovici. Nadchla mě nejen atmosféra, ale jako každého správného kluka odkojeného zvukem závodních motorů, styl závodů automobilů na plochodrážním stadionu. Kde povrch sněhu a ledu umožňuje auto řídit pořád ve smyku. Zatoužil jsem si tyto závody vyzkoušet na vlastní kůži.

Podařilo se mě od týmu Mediasport .cz zajistit si na 1. ročník AUTOSLIDE  2008 v Pardubicích jednu z jejich Fabii 4x4 . Tento vůz   disponuje asi 300 koňskými silami a je postaven ve specifikaci pro RX Cup identických vozů Škoda Fábia 4x4 v rallycrossu. Vzhledem k tomu, že jsem neměl žádné zkušenosti se závody na nezpevněném povrchu, byl jsem rád,  že mým týmovým kolegou byl norský rallycrosový matador Guttorm Lindefjell , od kterého jsem mohl čerpat mnoho rad s  ovládáním závodního vozu na sněhu.  

Závody AUTOSLIDE nejsou ani tak o závodění ale hlavně o zábavě a pobavení přítomných diváků, a s touto vizí jsme taky do Pardubic odjížděli. Hned po obhlídce parkoviště závodních strojů nám bylo jasné  že v naší skupině vozů 4x4 ,nebudeme mít mnoho šancí proti slovenským jezdcům disponujícími vozy s výkonem motorů minimálně o třetinu vyšším než naše Fábie.

Již slavnostní zahájení bylo ve velkém stylu. Na dráhu  postupně najížděli  k představení  všichni jezdci se svými vozy v doprovodu krásných slečen, které soutěžily o titul Miss AUTOSLIDE .

V naší divizi  4x4 startovalo 12 jezdců. Každý odjel  tři rozjížďky se třemi soupeři  a nejlepších šest klasifikovaných jezdců z rozjížděk  postoupilo do velkého finále . V tomto závodě záleží , stejně jako při závodech motocyklů na ploché dráze , na výběru správné stopy a hlavně dobrý start.  Mně se starty moc nedařily a  nemělo význam se zbytečně hnát za konkurencí a tak jsem si jízdy užíval a snažil se pobavit diváky. Slovenští jezdci nám všem ukázali jak se tyto závody jezdí a jak je třeba se  na tyto závody připravit hlavně  po stránce výběru  pneumatik.Tuto stránku většina českých jezdců podcenila a byla odsouzena pouze do role bavičů a o vítězství v divizi si to rozdali vyloženě slovenští jezdci na svých speciálech . Jedinou výjimkou byl ve finále Igor Drotár , který startoval ve stejných barvách jako já. Ten nedisponoval speciálním vozem, ale staroval se svojí Škodou Octavia WRC  , se kterou absolvoval celou loňskou  sezónu v rally a závodech automobilů do vrchu.

Jak už jsem jednou řekl , závody AUTOSLIDE nejsou jenom o rychlosti, bodech či pořadí,  ale v hlavní míře jde   o velikou show. Největší  aplaus od diváků si zasloužili za svůj styl jízdy Josef Semerád na rallyovém Mitshubishi Lancer Evo IX a již jednou zmiňovaný firemní kolega Igor Drotár na Octávii WRC. Tito dva jezdci přiváděli diváky přímo do euforie  nevídanýmy  kousky ze svými vozy .

Cele odpolední klání po dojetí všech finálových jízd ukončil nádherný ohňostroj , který byl poděkováním organizátorů všem jezdcům za předvedené výkony , ale hlavně divákům , kteří i přes opravdu zimní počasí dokázaly vytvořit parádní kulisu pro tyto závody.

 

Chtěl bych touto cestou poděkovat organizátorům za krásné sobotní odpoledne a doufám. že jim vydrží elán i do příštího roku a  zorganizují tento závod znovu. Bude to velká odměna jezdcům a hlavně divákům, kteří se letošního 1. ročníku Autoslide 2009 zúčastnili.

 

  Výsledky AUTOSLIDE 2009 Divize 4x4

1. Zmmermann Josef (SVK) Toyota Corolla

2. Beréš Josef (SVK) Audi

3. Pospíchal Miroslav (SVK) Škoda Fabia

4. Kuza Gábor (HUN) Mazda 323

5. Pažický Daniel (SVK) Mitsubishi EVO IX.

6. Drotár Igor (SVK) Š Octavia WRC


 
 
Fotogalerie:   Autoslide Pardubice 2009, foto Pavel Douša

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose